Neutraliteit is slechts een illusie

Politie2 Geen oorbellen noch piercings. Geen lang en/ of gekleurd haar. Geen tatoeages noch zichtbare religieuze uitingen. Dat zijn de nieuwe kledingvoorschriften voor het politiepersoneel, als het aan minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst ligt. De PvdA- politica moet het voorbeeld hebben gevolgd van het seculiere Frankrijk, waar de overheid een paar jaar geleden soortgelijke voorschriften heeft ingevoerd op openbare scholen om religieuze symbolen te weren.

Het Franse argument van minister ter Horst zou zijn om de politie een neutraal en onpartijdig voorkomen te geven. Onzin natuurlijk want daar hoort het uniform al voor te staan. Het uniform als symbool voor de handhaving van de openbare orde en de wet. Daar hoeft een piercing, hoofddoek, keppeltje, hangertje in de vorm van een kruis, geblondeerd haar etc. niets aan af te doen.

Een agent hoeft namelijk qua uiterlijk niet xc3xa9xc3xa9n type mens te zijn om anderen het vertrouwen te kunnen geven onpartijdig te zijn. Kort geknipt haar met een scheiding aan de zijkant levert ook niet het vertrouwen meer op dat de agent genoot in de jaren vijftig. We weten inmiddels dat ook keurige mensen heel wat op hun kerfstok kunnen hebben. Bovendien zouden we met bovengenoemde voorstellen gehoor geven aan vooroordelen die er binnen de samenleving kunnen leven. Dan is de stap om gekleurde mensen of vrouwen te weren uit functies slechts klein. Er zijn immers mensen die geen vertrouwen hebben in hen. Uiteindelijk is ieder mens gekleurd. Neutraliteit is een illusie. We hebben zo onze politieke en levensbeschouwelijke voorkeuren en leefstijlen. Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan samengaan met handhaving van de wet. Het is niet of xc3xb2f maar en xc3xa8n. 

De overheid zou daarom juist een voorbeeld moeten stellen als het gaat om het ontkrachten van vooroordelen. Natuurlijk kun je niet uitsluiten dat er een agent worstelt met dubbele loyaliteitsgevoelens of dat een ander agent het criminele circuit stukken lucratiever vindt dan zijn ambtenarenbaantje bij de overheid. Maar daar zijn specifieke maatregelen voor, daar hoef je mensen niet bij voorbaat voor af te straffen omdat ze een uiterlijk hebben dat voor sommige mensen bij voorbaat xe2x80x98verdachtxe2x80x99 is.
Het verbaasd me niet eens meer dat een PvdA -politica met een rechts voorstel komt. De politieke kleur van regerende partijen is immers niet zo duidelijk als voorheen. Ik denk dat Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) dit PvdA- voorstel kan steunen. Op het coupe de soleil- punt na!
Madame Ter Horst kan beter investeren in het herstel van het imago van de PvdA in plaats van de kledingvoorschriften van agenten onder de loep te nemen. Om toch maar een kledingtip mee te geven zou ik gaan voor een uniform met een Frans opschrift met op de rechterborst het Koninklijke Je maintiendrai, en op de linkerborst: libertxc3xa9, xc3xa9galitxc3xa9, fraternitxc3xa9.

Door: Maria Bouanani

Maria Bouanani is columniste van het Allochtonenweblog

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in maria bouanani. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s