Het jaaroverzicht integratie 2010

Logo_republiek_allochtonie
Voor degenen die nog willen terugblikken: Republiek Allochtonië biedt u een uitgebreid overzicht van de opmerkelijkste en best bekeken berichten van het afgelopen jaar op het Allochtonenweblog (tot april 2010) en Republiek Allochtonie (vanaf april 2010). U kunt dit jaaroverzicht ook als pdf downloaden, zie hiervoor de link onderaan het bericht.

Wij wensen alle bezoekers een heel  vrolijk en gezond 2011!

Januari

(links verwijzen naar artikelen op Allochtonenweblog)

Radi Suudi en Mohammed Cheppih winnen strijd om moslimzendtijd
Eind december heeft het Commissariaat voor de Media bekend gemaakt dat de publieke zendtijd voor islamitische programma’s vanaf september wordt verzorgd door de Stichting Moslim Omroep Nederland (SMON).

Wolven in schaapskleren, een koekje van eigen deeg! (Nazima Shaikh)
De volgende personen zijn huurlingen van de anti-Islambrigade: Tofik Dibi, ,Khadija Arib, Ahmed Marcouch, Youssef Azghari, Naima Azough, Fatma Koser Kaya, Nilgun Yerli, Hassnae Bouazza, Hafid Bouazza, Nasr Abu Zayd, Samira Bouchibti, Mohammed Mouhandis, Fatima Elatik en Nazima Shaikh. Althans, dat wordt beweerd in een artikel van Izz ad-Din Ruhulessin. Nazima Shaikh reageert.

Het komende proces Wilders: wat er wezenlijk op het spel staat
Een artikel van mr. N.M.P. Steijnen, M. Rabbae en mr. F. Ben-Saddek.

Migrantenorganisaties leveren hun activiteiten voor weinig geld
Migrantenorganisaties organiseren activiteiten tegen zeer geringe kosten per deelnemer. Toch zijn er geen aanwijzingen dat ze slechtere resultaten halen dan duurdere professionals.

Fotoredactie zonder mening? (Mohammed Benzakour)
Afgelopen weekend besteedde de Ombudsman van de Volkskrant, Thom Meens, aandacht aan een delicate kwestie. Er was een lezer die zich kritisch had uitgelaten over de beeldvorming van de Gaza- en Afghanistan-oorlog zoals die fotografisch was weergegeven in het jaaroverzicht in het Volkskrant Magazine van 24 december 2009.

Proces Wilders gericht tegen de vrijheid (Meindert Fennema)
Haatzaaien is de kern van het politieke bedrijf. Een veroordeling op die grond zou een ontoelaatbare inperking van de politieke vrijheid zijn.

De PVV-stemmer verdient een betere partij (Ewoud Butter)
Het bashen van moslims is niet moeilijk. Hetzelfde geldt voor het bashen van PVV-stemmers.

Tegen democratie en vrijheid
De Britse regering liet begin januari weten dat zij de radicaal-islamitische groepering Islam4UK gaat verbieden op grond van wetten tegen terrorisme. Islam4UK zou banden met extremisten hebben en is de inspirator van sharia4belgium.

Mark maakt meer kans op werk dan Mohammed
Maakt Mohammed minder kans op de arbeidsmarkt dan Mark, ook al hebben zij dezelfde opleiding en werkervaring? En zijn werkgevers ten opzichte van Sonaya onvriendelijker dan Marloes? Dat onderzocht het SCP in “Liever Mark dan Mohammed?

Schooluitval van allochtonen daalt fors
Steeds meer leerlingen halen een startkwalificatie en het aantal leerlingen dat in het afgelopen schooljaar (2008-2009) voortijdig is gestopt met school is fors gedaald. Dit proces geldt voor allochtone leerlingen in het bijzonder.

“PVV wordt op dezelfde manier gefinancierd als Al-Qaeda” (Huib Riethof)
 De PVV wordt gefinancierd op ongeveer dezelfde manier als Al-Qaeda en heeft een structuur die aan de maffia doet denken met Wilders als Godfather. Dat schrijft Huib Riethof in een felle aanklacht tegen de partij van Wilders.

Word nooit een Model Marokkaan (Ewoud Butter)
Het is niet altijd een pretje om tot ‘rolmodel’ gebombardeerd te worden.

Alle terroristen zijn moslims, op 99,6% na
Een vaak gehoorde kreet is: “niet alle moslims zijn terroristen, maar alle terroristen zijn wel moslims”. Is dat ook zo?
In islamitische landen zeer waarschijnlijk wel, maar in Europa en de VS zijn extremistische moslims verantwoordelijk voor maar een klein deel van de terroristische aanslagen. Dat blijkt uit een artikel op de website loonwatch.com

Februari

(links verwijzen naar artikelen op Allochtonenweblog)

Steeds meer Afrikaanse Nederlanders tegen vrouwenbesnijdenis

Steeds meer Nederlanders, mannen en vrouwen, die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Afrikaanse landen als Somalië en Sudan spreken zich openlijk uit tegen vrouwenbesnijdenis.

Volledige tekst open brief en factsheet van islamgeleerden (proces Wilders)
Hieronder de volledige tekst van de open brief en een eerste factsheet die 5 islamexperts in het kader van het proces tegen Geert Wilders hebben gestuurd aan de rechtbank, het Openbaar Ministerie, de benadeelde partijen en de advocaat van Geert Wilders.

AIVD waarschuwt burgemeesters voor AFA
De AIVD heeft alle burgemeesters van Nederland op 8 februari in een brief geinformeerd over de werkwijze van de Anti Fascistische Actie (AFA). Zo meldt de dienst op haar website.

 Brief van Koran-experts is boemerang (Peter Wierenga)
Nederlandse islamdeskundigen hebben een open brief geschreven aan de rechters en het Openbaar Ministerie. Hierin gaan zij in op Korancitaten, onder meer uit Fitna, om te bewijzen dat de islam geen gewelddadige religie is zoals Wilders beweert.

Het is vijf voor twaalf voor de poldermoskee
Het is voor de Poldermoskee deze maand erop of eronder. Het voorbestaan van de moskee wordt ernstig bedreigd, omdat de te kampen heeft met financiele problemen.  De moskee heeft van verhuurder de Alliantie een allerlaatste kans gegeven om voor het einde van deze maand een huurachterstand van 50.000 euro weg te werken.

Minder niet-westerse allochtonen verkiesbaar
Het aantal allochtone kandidaten is met 6 procent ten opzichte van 2006. Voor het eerst is er sprake van een afname van het aantal niet-westerse allochtonen op de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Verkiezingen zijn niet bedoeld als taaltoets (Ewoud Butter)
Er is nogal wat ophef ontstaan doordat er her en der verkiezingsposters zijn verschenen waarop een andere taal dan het Nederlands wordt gebruikt. De verontwaardiging is tamelijk selectief en hypocriet.

 Onze superieure joods-christelijke cultuur (Bart Voorzanger)
Wie meent dat wij deugen en zij niet, vergelijkt wat hier deugt met wat daar mis is. Cultuurrelativisten liggen onder vuur. Gelukkig kunnen relativisten dat goed relativeren.

Klachtenbrief over het uittrekken van schoenen in moskee
Publiciste Bernadette de Wit was een van de velen die het verkiezingsdebat in de Badr moskee bezocht. Het debat werd georganiseerd door de Raad van Marokkaanse Moskeeen Noord-Holland en de jongerencommissie van de Badr moskee. De Wit werd bij binnenkomst verzocht haar schoenen uit te doen. Dat weigerde ze.

Aantal allochtonen in hoger onderwijs is verdubbeld
Steeds meer jongeren met een Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse of Surinaamse achtergrond vinden hun weg naar het hoger onderwijs. Volgens de OESO mag dat een ‘groot succes’ heten.

 PVV pleit voor hoofddoekjesverbod
De PVV wil het dragen van hoofddoekjes verbieden bij alle instellingen en verenigingen die subsidie krijgen van de gemeente. Ook mensen die bij gemeentelijke instellingen werken, mogen geen hoofddoek dragen. Dat zei PVV-leider Wilders bij een verkiezingsbijeenkomst in Almere.

Zowel autochtonen als allochtonen kennen multicultureel onbehagen
Zowel onder autochtonen als allochtonen in Amsterdam is er sprake van multicultureel onbehagen. Belangrijkste oorzaken voor dit onbehagen zijn negatieve ervaringen met veiligheid en segregatie en het gevoel hier niet tegen beschermd te worden. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een kwalitatief onderzoek dat door stichting Voorbeeld vorig jaar is gedaan in opdracht van De Rode Hoed.

‘Amsterdam dreigt zijn tolerante ziel te verliezen’
In het kader van een onderzoek naar multicultureel onbehagen in Amsterdam interviewde ik een jaar geleden een 42-jarige fragiele en nichterige homo die serieus overweegt om bij de landelijke verkiezingen op de PVV te stemmen: Tim, een portret.

Burgemeester Zaltbommel slaat alarm over Marokkaanse jongeren
Speciale wetgeving moet intimidatie door Marokkaanse jongeren stoppen, vindt burgemeester Albert van den Bosch van Zaltbommel. Hij wordt zelf bedreigd. “De mensen zijn het zat. Maak je dxc3¡xc3¡r als overheid eens druk over!”

Dankzij campagne enorme toename discriminatieklachten in 2009 in Rotterdam
Het aantal klachten over discriminatie dat in 2009 binnenkwam bij RADAR is enorm toegenomen.  Werden in 2008 nog  573 klachten gemeld, in 2009 waren dat er maar liefst 933.

Maart

(links verwijzen naar artikelen op Allochtonenweblog en Republiek Allochtonixc3xab) 

 Moslimomroepen: SMO maakt bezwaar tegen SMON. NMO in problemen
De SMO, stichting Moslim Omroep, en Alevitische (Hak-der) en Ahmediyya (ULAMON) verenigingen hebben in de tweede week van februari protest aangetekend tegen het besluit van het Commissariaat voor de Media om de SMON de zendtijd voor moslims te gunnen en niet de SMO.

 Meer aandacht voor de rol van het internet bij radicalisering
De overheid moet veel meer aandacht besteden aan internet bij het tegengaan van radicalisering onder moslim- en extreemrechtse jongeren. Nu laat zij het web nog te veel links liggen. Dat zegt Ewoud Butter. Hij is medeauteur van het rapport Radicaal, orthodox, extremist

SMN dient klacht in tegen EenVandaag
Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) dient bij de Raad voor de Journalistiek een klacht in tegen de redactie van EenVandaag, de nieuws- en actualiteitenrubriek van Avro en Tros op Nederland 1, en tegen de hoofdredacteur Jan Kriek.

Fatwa tegen terrorisme
Dr. Muhammad Tahir-ul-Qadri, een zeer vooraanstaand religieus geleerde uit Pakistan, geeft een fatwa af tegen terrorisme en terroristen. Hij zelf omschreef dit als historisch.Dit is niet de eerste fatwa tegen terrorisme, en zal ook wel niet de laatste zijn. Maar het zou zeker de langste en meest veelomvattende kunnen zijn.

 White Power op het internet (Berend Quest)
We weten het allemaal, er bestaan racisten, er bestaan extremisten. Extremistische moslims hebben de aandacht. Maar heeft u enig idee hoe enorm groot het blanke, rechts-extremisme is? En welke grote rol de zo geprezen anonimiteit van het Internet hierin speelt?

KLPD maakt ranglijst met plaatsen met grootste overlast Marokkaanse jongeren
Rekening houdend met onder meer bevolkingsaantal, heeft de Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) een ranglijst opgesteld naar ernst van het Marokkanen-probleem. In deze ranglijst bezet Amsterdam bezet de eerste plek, Gouda de tweede, Utrecht de derde.

Gebrek aan duiding media bij KLPD-analyse Marokkaanse daders (Steeph)
Duidelijk
toch, Marokkanen vormen een groot probleem. Helaas, zoals vaker, zijn de bladen/blogs weer eens te kort door de bocht gegaan in het overnemen van cijfers. Waarschijnlijk om hun lezers weer eens te geven wat ze graag horen.

 Effectieve deradicalisering: een vrouw en een kind
Werk, een Wijf en een Woning, de 3 W’s, zijn niet alleen effectief om criminele jongeren op het rechte pad te helpen, het werkt in een variant (baan, trouwen en kind) ook matigend voor jongeren die potentiele jihadisten zijn.

 Een op acht jonge Turken en Marokkanen geen moslim
Twaalf procent van de tweede generatie Turken en Marokkanen zegt geen moslim te zijn, tegenover vijf procent van de eerste generatie. Hoogopgeleide Turken en Marokkanen doen echter meer met hun geloof dan laagopgeleiden, terwijl dat bij de eerste generatie juist andersom is.

 Nederlandse naweeen van de Zweedse cartoon-affaire
Er was eens een kunstenaar, Lars Vilks die een tekening maakte, waarin de profeet Mohammed werd voorgesteld als rotondehond , in dit geval een hondenlichaam met het hoofd van Mohammed.

De feministen van nu (Marcel Duyvestijn)
Lang leve het feminisme. Dat staat boven een opiniestuk van Saskia Wieringa. Zij is directeur van Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis. Wieringa vindt het feminisme na veertig jaar nog broodnodig. Ik dacht. Ja. Natuurlijk. Het zal nu wel over hoofddoeken gaan, ongelijkheid in culturen en religies.

 ‘Het zijn vooral witte mannen die zich druk maken om de hoofddoek” (reactie op artikel Marcel Duyvestijn)
Marcel Duyvestijn schreef een stuk waarin hij zijn onbegrip uitte over feministen die opkomen voor vrouwen die een hoofddoek willen dragen. Marjolein Noyce-Bellinga reageert.

Gekleurde buurt remt contact van niet-westerse migranten met autochtonen
35% van de Turkse Nederlanders, 29% van de Marokkaanse Nederlanders, 14% van de Surinaamse Nederlanders en 17% van de Antilliaanse Nederlanders gaat in de vrije tijd nooit om met autochtone Nederlanders. Van de autochtone Nederlanders gaat 52% in de vrije tijd nooit om met niet-westerse migranten.

Drama in Slotervaart (Bart Voorzanger)
Een Volkskrantcolumnist beschrijft de ellende van twee bejaarden in een Amsterdamse volkswijk in een schrijnend verhaal dat om medeleven vraagt. Bart Voorzanger plaatst kritische kanttekeningen bij de ophef die deze week ontstond over de column ‘ ondergedoken in Slotervaart’ van Pieter Hilhorst.

 Naima Azough: “Waar is de gemeenschap gebleven?”
Bij discussies over eerwraakslachtoffers is het accent bijna volledig komen te liggen op de falende instanties, de school, de hulpverleners en de politie. Maar de bron van het probleem, namelijk de familie en de gemeenschap, lijkt buiten beeld te zijn verdwenen.

Betrokken moslims (Hassnae Bouazza)
De vraag van Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders in nrc.next van 25 maart, waar alle fatsoenlijke Nederlanders blijven die stelling nemen tegen Wilders, is grote onzin. De autochtone, niet-islamitische Nederlander laat zijn mening luid en duidelijk horen. Het probleem zit hem bij de moslims die kennelijk liever onderuitzakken en anderen deze taaie klus voor hen laten klaren.

April

(links verwijzen vanaf hier naar artikelen op Republiek Allochtonixc3xab)

Allochtone jongeren hardst getroffen door recessie
Allochtone jongeren zijn het hardst getroffen door de recessie. Eén op de vijf allochtone jongeren is in 2009 werkloos tegenover xc3xa9xc3xa9n op de tien autochtone jongeren.

Het is verkiezingstijd, dus gaat het ICA dicht
Staatssecretaris Van Bijsterveldt staakt de bekostiging van het Islamitisch College Amsterdam en rechtvaardigt dat met twee evidente onjuistheden. Dat schrijft Bart Voorzanger.

 AH to Go/Servex discrimineert
Hoewel uit het onderzoek is gebleken dat er geen kandidaten van Marokkaanse afkomst zijn afgewezen, is op zichzelf wel direct onderscheid naar ras gemaakt. Servex erkent dit, maar vindt dat het onderscheid om allerlei redenen genuanceerd kan worden.

 Hype in Belgie: Leve God, weg met Allah
In Belgie is het al een paar dagen het gesprek van de dag, en ook op de Nederlandse webfora is er flink wat aandacht, soms ook hijgerig, voor de acties van (waarschijnlijk) salafisten van de site Sharia4Belgium.com.

 NCTb: kans op politiek geweld rond verkiezingen
Er is een kans dat Nederland in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen te maken krijgt met politiek geweld. Aldus waarschuwt de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding (NCTb) Erik Akerboom in de dreigingsanalyse, die vandaag is gepubliceerd.

 Mediamisser van de dag: moslimwijk in shock door seksstudio
De Telegraaf, krant van Wakker Nederland had vanochtend een lekker ronkend verhaal: een Rotterdamse ‘moslimwijk’ zou in shock zijn door een BDSM-studio.

 Vrees ons niet, maar heb ons lief (Nora Kasrioui, Aouatif Tawfik e.a.)
Het lijkt alsof onze hoofddoek steeds meer gevreesd wordt.

Condoom (Hassnae Bouazza)
Er moet meer ruimte komen voor individualiteit binnen de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. De tribale ketens moeten eraf.

Vrijheid juist voor je tegenstander! (Femke Halsema)
De conservatief-liberalen ” zoals de VVD” gaan uit van de veronderstelling dat mensen vrij zijn en vervolgens ook volledig verantwoordelijk zijn voor hun eigen slagen en falen. Progressief-liberalen, waartoe ik mijzelf reken, benadrukken juist de onvrijheid, de vernedering, dwang en sociale en groepsdruk waaraan mensen blootstaan.

 Frank Bovenkerk: Radicale ideexc3xabn niet per se gevaarlijk
Hoe kunnen terroristen of geradicaliseerden weer in de samenleving worden opgenomen? Bovenkerk, criminoloog, vergelijkt verschillende criminele organisaties als politiek terrorisme, de georganiseerde misdaad, jeugdbendes en sektes met elkaar en onderzoekt hoe leden daarvan zich hebben weten los te maken uit de milieus.

Coolsaet:” Repressie tegen radicalen werkt contraproductief”
De Gentse professor Rik Coolsaet, expert radicalisme, is niet blij met het optreden van de Belgische overheid ten opzichte van radicale groepjes als Sharia4Belgium

Onderzoek: geen shariarechtbanken in Nederland
Nederland kent geen shariarechtbanken, zo blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. Vanwege de etnische en religieuze diversiteit onder Nederlandse moslimgroepen is het bestaan van een officieel rechtsprekend instituut voor alle moslims in Nederland ook niet goed voorstelbaar.

 Plaatsvervanger van God (Hassnae Bouazza)
Wanneer mannen zich beginnen te bemoeien met het hoofddoekendebat, kun je als vrouw net zo goed je biezen pakken. Neem nou student politicologie Izz ad-Din Ruhulessins kolderiek aandoende stuk op de opiniesite van de Volkskrant: “Hoezo geen hoofddoek?”

Sharia in Nederland (uitzending Rondom 10)
Sharia-rechtbanken zoals in Engeland bestaan hier niet. De sharia is de islamitische wetgeving. Hooguit is er sprake van advisering en geschilbemiddeling. Maar hoe ver gaat de bemiddeling? Wordt die bemiddeling door moslims als bindend beschouwd?

Mei

Meer voetbalclubs hanteren allochtonenstop
Steeds meer voetbalclubs hanteren een allochtonenstop. Nu ook Quick 1888 in Nijmegen. John Peters, bestuurslid van Quick 1888, op radio 1: ‘Er zijn meer excessen op en naast het veld door allochtonen.’

Publicatie over allochtonen met homoseksuele gevoelens
ACB Kenniscentrum heeft, in de vorm van een quickscan, een inventariserend onderzoek uitgevoerd naar het huidige beleid ten aanzien van allochtonen met homoseksuele gevoelens, hun sociaal-culturele en religieuze achtergronden, behoeften van de doelgroep en gebruikte methodieken.

“De discussie over onderwijssegregatie raakt het probleem niet”
In Nederland gaat de discussie over onderwijssegregatie vaak over kleur, cultuur of religie. Daar moet het niet over gaan; het is de armoede en achterstand op de scholen zelf die de oorzaak vormen voor de segregatie.’ Aan het woord is Anja Vink, onderzoeksjournalist en auteur van het boek ‘Witte zwanen, zwarte zwanenxe2x80x99, over de scheiding tussen witte middenklasse scholen en zwarte achterstandsscholen.

Tegenstanders moskee hangen dood schaap op
Onbekenden hebben aan de gevel van een slooppand aan de Burgemeester Schneiderlaan in Roosendaal een dood schaap opgehangen. Op de vacht van het dier stond met groene verf de tekst ‘No Mosk’, ofwel ‘geen moskee’. Dat maakte de politie zaterdag bekend.

Weinig aandacht voor integratie in collegeakkoorden
`Van 33 van de 36 grootste steden hebben wij de collegeakkoorden bestudeerd. Over integratie wordt nauwelijks nog gerept”, zegt een woordvoerder van Nicis (onderzoeksinstituut). Economisch herstel en bezuinigingen op het ambtelijke apparaat zijn op dit moment de belangrijkste onderwerpen in de onderhandelingen tussen de politieke partijen.

Als niemand wat zegt, wat verandert er dan! (Abdelghafour Ahalli)
Hschouma xe2x80″ in het Nederlands meestal vertaald als schaamte xe2x80″ is een sleutelwoord om het vaak naar binnengekeerde gedrag van Marokkaanse Nederlanders als individu, als groep en naar elkaar toe te begrijpen. Pijnlijke situaties dienen zoveel mogelijk te worden beperkt en gevoelige thema’s het liefst vermeden. Deze krampachtige houding van zwijgen die hiervan het gevolg is belemmert de erkenning en kritische onderlinge bespreking van oorzaken van misstanden.

Seref Acer overleden
De Turkse journalist/programmamaker Seref Acer overleed op 16 mei na een lang ziektebed. Acer behoorde tot de eerste generatie van journalisten met een cultureel diverse achtergrond.

Godsdienstvrijheid belangrijkste verkiezingsthema voor jonge moslims
De vrijheid van godsdienst, de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs en kansen op de arbeidsmarkt zijn voor de bezoekers van Maroc.nl de belangrijkste thema’s bij de komende verkiezingen. Dat blijkt uit een enquxc3xaate die werd gehouden in opdracht van STANN, Stemadvies Nieuwe Nederlanders, een stemwijzer die ontwikkeld wordt door Maroc.NL in samenwerking met Kennisland, Republiek Allochtonie (allochtonenweblog) en 1Vandaag.

Het Allochtonenweblog gaat verder als Republiek Allochtonixc3xab
Het Allochtonenweblog is ter ziele. Vanaf 21 mei is het weblog verder gegaan als Republiek Allochtonixc3xab (www.republiekallochtonie.nl).

Eerste tv-debat tussen Wilders en Cohen (video)
Hieronder het debat tussen Wilders en Cohen.

Fusie kan Islamitisch College niet redden
Het Islamitisch College Amsterdam (ICA) zal volgens staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs)niet gered kunnen worden door een fusie met de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam.

Overzicht partijprogramma’s over integratie en immigratie
Met het oog op de verkiezingen 9 juni heeft FORUM in elf partijprogramma’s gekeken wat er in geschreven staat over integratie en immigratie en in een tweedelige factsheet op een rij gezet.

Juni

Marokkaanse moskeexc3xabn roepen op wel te gaan stemmen
De Raad van Marokkaanse Moskeexc3xabn Noord-Holland (RVM) heeft in een persbericht laten weten dat zij de bezoekers van de aangesloten moskeexc3xabn oproept om geen gehoor te geven aan flyers en filmpjes waarin moslims worden opgeroepen om niet te gaan stemmen.

Kathleen Ferrier: “Als vrouw van Surinaamse afkomst sta ik voor het belang van de diversiteit”
In aanloop naar de verkiezingen verschijnen op Republiek Allochtonie en Maroc.Nl korte schriftelijke interviews met enkele kandidaten voor de Tweede Kamer. Kathleen Ferrier (1957) staat 19e op de lijst van het CDA. Ze heeft Spaans, Portugees en ontwikkelingssamenwerking gestudeerd.

Slechts 2% Joodse Nederlanders stemt PVV
Uit onderzoek van het Joods Maatschappelijk Werk in opdracht van het Nederlands Israxc3xablitisch Weekblad (NIW) blijkt dat slechts 2% van de Joodse Nederlanders op de PVV stemt. Dit zei Esther Voet, hoofdredacteur van het NIW, op radio 1.

Fatwa van de Dag: “Massa-immigratie is een mythe”
“Het idee dat Nederland elk jaar overspoeld wordt met niet-westerse migranten is al jaren achterhaald. Dat er na de grondige herziening van het immigratiebeleid in 2002 in zes jaar tijd 253.000 niet-westerse immigranten bij zijn gekomen wordt breed uitgemeten, maar weinigen vertellen erbij dat er ook 247.000 vertrokken zijn. In deze periode zijn er in Nederland dus slechts 6000 niet-westerse allochtonen bijgekomen, gemiddeld 1000 per jaar. Tussen 2004-2007 is het aantal allochtonen zelfs met 23.000 gedaald.”

Spreken van eigen taal kan goed zijn voor allochtone kleuters
Voor de Nederlandse taalvaardigheid van allochtone kleuters doet de mate waarin zij thuis Nederlands spreken er niet erg toe. Belangrijker dan de taal is de mate en wijze van communicatie binnen een gezin. In de eigen taal lezen en praten helpt bij de taalontwikkeling, zeker als de ouders geen goede beheersing hebben van academisch Nederlands.

Advocaat Spong: Bouterse mag geen president worden
Desi Bouterse mag volgens de Surinaamse grondwet geen president van Suriname worden. Hij heeft namelijk mensenrechten geschonden en dat is in strijd met de grondwet. Dat zegt advocaat Gerard Spong.

Extreemrechtse groep Voorpost kopieert actie sharia4belgium
De extreemrechtse actiegroep Voorpost heeft gisteren een bijeenkomst in De Balie verstoord. Het Amsterdamse debatcentrum organiseerde een eenmalige zitting van een shariarechtbank, waar gexc3xafnteresseerden een zaak konden inbrengen, waarna een aantal rechters uitspraak zouden doen. De opzet was educatief.

Moslimorganisaties bezorgd over winst PVV
,Wij respecteren de uitslag die democratisch tot stand is gekomen. maar het moddergooien naar een bepaalde groep levert geen bijdrage aan een harmonieuze samenleving.” Zo reageerde woordvoerder Driss El Boujoufi van de Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties Nederland (UMMON)

‘Verwilderisering’ gaat in Nederland veel sneller dan ‘islamisering’
Het moet een geruststellende gedachte zijn voor degenen die zich zorgen maken over de islamisering van Nederland: het aantal PVV-stemmers in Nederland (1,5 miljoen) ligt nu al hoger dan het aantal moslims dat in 2050 in Nederland (1,3 miljoen) zal wonen.

CIDI doet aangifte tegen twitteraar
Het Centrum Informatie Documentatie Israel (CIDI) heeft woensdag aangifte gedaan tegen een twitteraar die bij herhaling beledigende en haat zaaiende uitspraken over Joden heeft rondgestuurd.

‘Allochtoon heeft slechtere baan en lager salaris’
“Allochtonen zijn vaker werkloos dan autochtonen. En allochtonen die werken, hebben gemiddeld slechtere banen en een lager inkomen dan autochtonen.” Dat zegt de Utrechtse hoogleraar sociologie Frank van Tubergen (34) vandaag in zijn oratie over etnische ongelijkheid op de werkvloer.

Wie stemmen er PVV? (Ewoud Butter)
De PVV heeft afgelopen woensdag flink gewonnen. In Limburg en Brabant scoorde de partij goed en in delen van de grote steden vind je de grootste concentraties PVV-stemmers. In Amsterdam Nieuw-West (133.000 inwoners) bijvoorbeeld behaalde de PVV 15% van de stemmen. Dat betekent dat waarschijnlijk een kleine 30% van de autochtonen in Nieuw-West PVV gestemd. Vergelijkbare conclusies kun je voor Amsterdam-Noord trekken.

De steun voor het multiculturalisme is stabiel, ondanks de enorme winst van de PVV (Floris Meijer)
Uit onderzoek onder leiding van psycholoog Fons van de Vijver naar de houding van Nederlanders tegenover de multiculturele samenleving, blijkt dat de steun voor het multiculturele gedachtegoed in het laatste decennium stabiel is gebleven. Deze constatering lijkt echter in schril contrast te staan met de verkiezingsuitslag.

Allochtonen, kijk ook naar eigen wangedrag (Froukje Santing)
In een open democratie als Nederland kun je niet selectief shoppen in het arsenaal van rechten en plichten. Je kunt niet eenzijdig strijden tegen het onrecht dat moslims wordt aangedaan als je niet bereid bent ook voor het onrecht dat anderen ondervinden op te komen.

Aantal vrouwen en allochtonen in Tweede Kamer neemt toe, ondanks SGP en PVV
Wat etnische diversiteit betreft blijkt de Tweede Kamer meer dan ooit een afspiegeling van de Nederlandse bevolking te zijn geworden. Nebahat Albayrak heeft van alle allochtone kandidaten veruit de meeste voorkeurstemmen gekregen, op afstand gevolgd door Fatma Koser Kaya en Ahmed Marcouch.

Etnische diversiteit op school heeft negatief effect op leerprestaties
15-jarige leerlingen van scholen met een grote etnische diversiteit presteren minder goed dan vergelijkbare leerlingen van scholen met een homogene samenstelling. Dat geldt zowel voor allochtone als voor autochtone leerlingen. Een hoger aandeel leerlingen uit islamitische landen op een school bexc3xafnvloedt de prestaties van alle leerlingen negatief, terwijl een hoger aandeel van leerlingen uit Zuid- en Oost Azixc3xab een positief effect heeft op de schoolprestaties van leerlingen.

Hockey Academie voor Marokkaanse jongeren
In Amsterdam wordt binnenkort een Hockey Academy gestart waarbij Marokkaanse jongeren kunnen worden opgeleid tot hockeyspeler met een speciaal doel. Dit project wordt opgezet in samenwerking met de Marokkaanse Hockey Bond.

Sadik Harchaoui: Autochtoon doet te weinig aan integratieproble
men

“De autochtone Nederlander maakt zich zorgen om de integratieproblemen, maar doet er weinig aan.”
Dit zei Sadik Harchaoui, directeur van FORUM, instituut voor multiculturele vraagstukken, gisteren tijdens het interviewcollege ‘De Nederlander nu xe2x80″ hetzelfde en toch steeds weer anders’ georganiseerd door de Universiteit Utrecht.

Jongerencentrum Argan is voor inzetten van lokjoden en lokhomo’s
Stedelijk Jongerencentrum Argan neemt met toenemende zorg en boosheid kennis van incidenten met verbaal en fysiek geweld tegen homo’s, joden en leden van andere minderheidsgroepen in onze samenleving. Dat laat het (Marokkaanse) jongerencentrum in een persbericht weten.

Meer dan helft van Marokkaanse Nederlandse jongens in aanraking met politie
Ruim de helft van de in 1984 in Nederland geboren Marokkaanse jongens is vxc3xb3xc3xb3r zijn 22ste in aanraking geweest met de politie. Bij een derde van deze groep gebeurde dat zelfs vijf keer of vaker. Marokkaanse jongens en Marokkaanse meisjes komen vaker in aanraking met de politie dan leeftijdsgenoten van Nederlandse afkomst. Van de Nederlandse autochtone mannen heeft 20 procent op zijn 22ste minimaal een misdrijf gepleegd.

“Het is potsierlijk om te beweren dat joden in Nederland met doodsverachting over straat moeten…”
…. wie dat beweert, is niet bezig om de problemen te benoemen, maar om mensen angst aan te praten.” Dat schrijft Pieter Hilhorst vandaag in de Volkskrant in een column getiteld ‘heilige verontwaardiging’.

Tienduizend importbruiden ‘zoek’
Medio vorig jaar sprak toenmalig minister van Integratie Van der Laan over 15.330 importbruiden in 2008. De situatie was zo alarmerend dat hij zei: “Het gaat onze spankracht te boven.” Johanna Nouri en Flip van Dyke gingen op zoek naar de waarheid achter de cijfers.

Marokkaanse organisaties: stop Marokkanenfobie
“Amsterdamse Marokkaanse organisaties verenigd in het Amsterdams Marokkaans Forum (AMF) maken zich ernstig zorgen over de toenemende mate waarin Marokkaanse Nederlanders vaak bij voorbaat de schuld krijgen van problemen of incidenten. Ze zijn bang dat steeds meer goedwillende Marokkanen met hun rug naar de samenleving gaan staan, omdat ze het gevoel krijgen

Juli xe2x80″ augustus

Allochtonen maken minder geld over naar land van herkomst
Allochtone huishoudens hebben in 2009 minder geld overgemaakt naar buitenlandse familieleden dan het jaar daarvoor.

Antisemitisme neemt af, geweld tegen moslims neemt toe
Antisemitisme in Nederland neemt af, de discriminatie van moslims en Marokkanen neemt toe en ook het geweld tegen moslims is toegenomen. Dat blijkt uit de vandaag verschenen Monitor Rassendiscriminatie. De extreemrechtse straatformaties in Nederland zijn in omvang afgenomen.

Ex-radicalen kunnen radicalisering extreemrechtse jongeren voorkomen
Tijdig ingrijpen met nieuwe sociale contacten, het liefst met hulp van een ex-radicaal, kan extreemrechtse radicalisering voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Anne Frank Stichting onder twaalf voormalig rechtsextremisten.

Nasr Hamid Abu Zeid overleden
De Egyptische denker Nasr Hamid Abu Zaid is maandag op 67-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Cairo. Abu Zaid was een omstreden, hervormingsgezinde islamwetenschapper, die zich met gedurfde uitspraken over de islam en de koran niet populair had gemaakt.

Nieuwe moslimomroep Ouma zet traditie oude omroepen voort: ruzie
De oude moslimomroepen gingen ten onder aan wanbestuur en onderling geruzie. De nieuwe moslimomroep Ouma heeft het stokje in stijl overgenomen en heeft al voor de eerste uitzending ruzie over de aanstelling van interimdirecteur Maurice Koopman en ook is er onvrede over de naam van de omroep.

Werkloosheid onder allochtonen stijgt snel
De werkloosheid onder Marokkanen, Turken en Antillianen is afgelopen jaar flink gestegen. Niet-westerse allochtonen zijn bijna drie keer zo vaak werkloos als autochtonen. Jongeren hebben nog meer last van de crisis: een kwart van de allochtone jongeren is werkloos.

Terwijl u op vakantie was 1: de komst van een PVC-kabinet
Nederland lijkt nu een rechtsminderheidskabinet te krijgen van CDA en VVD, met gedoogsteun van de PVV. Een (klein) deel van de CDA-aanhang, waaronder enkele prominenten, is niet gelukkig met samenwerking met de PVV. Verder aandacht voor de vraag wat de komst van een dergelijk kabinet voor het integratie en immigratiebleid zal gaan betekenen.

Terwijl u op vakantie was 2: “Jongens uit vrome gezinnen eerder gewelddadig”
In dit blog aandacht voor enkele berichten over gewelddadig gedrag, Marokkanengemeenten’ die geen concrete doelen willen stellen, de handel in hennep en synthetische drugs en buurtvaders die hangjongeren gaan aanspreken.

Terwijl u op vakantie was 3: over religie en scheiding van kerk en staat
In dit blog aandacht voor een onderzoek van Forum waaruit blijkt dat het merendeel van de gemeenten geen regels hanteert voor het geven van subsidie aan levensbeschouwelijke organisaties. Verder aandacht voor een site die door kritische moslims is gelanceerd, de vraag of de islam een religie of een ideologie is, de veranderde wijze waarop de ramadan wordt gevierd, het geweld tegen bekeerlingen, fatwa’s in Marokko, de AIVD die een extremistische website runde, een portret van Abida (vrouw van Samir A) en de stelling dat echt halal vlees biologisch is.

Terwijl u op vakantie was 4: Turkse en Marokkaanse jongeren integreren beter, maar voelen zich minder thuis
In dit blog aandacht voor hoogleraar Entzinger die op grond van zijn onderzoeken conclude
ert dat Turkse en Marokkaanse jongeren steeds beter integreren in Nederland, maar zich er steeds minder thuis voelen. Ook verklaart hij dat de cijfers er op wijzen dat er nog maar amper kansarme migranten naar Nederland komen.
Verder aandacht voor het bericht dat gemeenten nog maar amper werven onder allochtone werkzoekenden en dat de islamitische omroep ouma nog voor haar eerste uitzending haar zendmachtiging dreigt te verliezen.

Integratie via onderwijs en niet via buurtbarbecues
De integratie van derde en vierde generatie allochtonen in Nederland gaat vaak niet beter dan die van eerdere generaties. Dat stelt antropologe Roanne van Voorst in haar boek ‘Jullie zijn anders als ons. Jong en allochtoon in Nederland’, waarvoor ze onderzoek deed naar problemen met allochtone jongeren.

AEL alsnog veroordeeld voor plaatsen anti-joodse tekening
De Arabisch Europese Liga Nederland (AEL) is in hoger beroep veroordeeld voor het plaatsen van een anti-Joodse tekening op internet.

Surinaams-Nederlandse politici in manifest: behoud banden met Suriname
Het aantreden van Desi Bouterse als president van Suriname mag geen reden zijn voor Amsterdam om de hulp aan het land stop te zetten. In een manifest roepen vier raadsleden van Surinaamse afkomst het stadsbestuur op de samenwerking met Suriname voort te zetten.

Islamitische omroep MON teleurgesteld en verontwaardigd
Het bestuur en de medewerkers van de Moslim Omroep Nederland hebben met teleurstelling en verontwaardiging gereageerd op het besluit van het Commissariaat voor de Media om de zendtijd die per 1 september 2010 was toegekend als opvolger van NMO en NIO in te trekken. Dat heeft de MON in een persbericht laten weten.

“Waarom zou ik nog belasting betalen wanneer ik niet welkom ben?”
Een Turkse familie van succesvolle ondernemers voelt zich steeds minder thuis in Nederland. Tekst: Ewoud Butter.

Maak van ‘Marokkanenprobleem’ geen zelfversterkende spiraal (Joanne van der Leun)
Het Tijdschrift voor Criminologie maakte onlangs een speciale uitgave over onderzoek naar criminaliteit en migratie. Het persbericht werd gretig opgepikt, althans die ene passage over de oververtegenwoordiging van Marokkanen in de criminaliteit. De ene na de andere journalist van kranten en tv-rubrieken hing aan de telefoon. Hoe zat dat met dat hoge percentage voor Marokkanen? 

Nieuwe synagoge in Amsterdam geopend
Voor het eerst in jaren is er een nieuwe synagoge geopend, die van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) in Amsterdam. De bouw kostte 12 miljoen euro. De helft daarvan is betaald uit de verkoop van de oude sjoel. Het overige geld komt van gemeenteleden, sponsors en – opmerkelijk – uit subsidies, waaronder 100.000 euro van de provincie Noord-Holland.

September

Islam en ideologie (Bart Voorzanger)
Of de islam een ideologie is, hangt er geheel van af wat je met “ideologie” bedoelt. Is dat laatste eenmaal duidelijk, dan wordt de vraag triviaal.

Nederlands Marokkaans netwerk tegen VVD/CDA-kabinet met gedoogsteun PVV
Het Nederlands/Marokkaans netwerk is tegen de vorming van een VVD/CDA-kabinet met gedoogsteun van Wilders. Dat verklaart het netwerk in een persbericht. Ook kondigt het netwerk de oprichting van een Meldpunt tegen racisme en voor sociale cohesie aan.
 

“Mensen bereik je met goede programma’s, niet met vertegenwoordigers van allerlei organisaties” (Hassnae Bouazza)
Het Commissariaat voor de Media heeft gesproken: de zendtijdmachtiging voor de Stichting Moslim Omroep Nederland (SMON) is ingetrokken en het Commissariaat gaat alle oorspronkelijke aanvragen voor zendtijd herzien.

Meer discriminatie tijdens recessie
Het verschil in de kansen op een baan tussen autochtonen en migranten is in economisch slechte tijden groter dan in economisch gunstiger tijden. Dit duidt er op dat discriminatie in laagconjunctuur vaker voorkomt. Dat is een van de conclusies uit de Discriminatiemonitor niet-westerse migranten op

Zucht…..(reactie van stichting 12 imams op optreden Izz-ad-Din Ruhulessin)
“Exc3xa9n televisie-optreden van een Ruhulessin werpt de zelfstandige, moderne, humanistisch ingestelde moslims in Nederland tien jaar terug. De volgende dag zullen zij aan hun collega’s, vrienden, familieleden en buren (weer) moeten vertellen dat zij het niet met Ruhulessin eens zijn en dat zij tot een andere categorie moslims behoren.”

Wordt “Marokkanenprobleem” nou met of zonder aanhalingstekens geschreven?
Floris Meijer over etnische registratie.

De zin en onzin van migrantenorganisaties
Migrantenorganisaties worden ze genoemd, of zelforganisaties en soms allochtone vrijwilligersorganisaties. Vormen ze een ideaal middel om integratie te bevorderen of zijn het subsidieslurpende bolwerken van segregatie. Tekst: Ewoud Butter

Nederland krijgt Marokko-instituut
Nederland krijgt eind dit jaar voor het eerst een Marokko Instituut.Dat heeft initiatiefnemer Paolo de Mas, die eerder directeur was van het Nederlands Instituut in de Marokkaanse stad Rabat, woensdag bevestigd tegenover de Wereldomroep.

Weinig culturele diversiteit in nieuw seizoen bij publieke omroep
Weinig culturele diversiteit in het nieuwe tv-seizoen van de publieke omroep. Zelfs als je meetelt dat inspecteur Frost curry eet. Garjan Sterk pleit daarom bij wereldjournalisten voor harde criteria.

Allochtonenkliniek opent zijn deuren in Amsterdam
Volgende maand zal in Amsterdam de eerste kliniek speciaal gericht op allochtone Nederlanders zijn deuren openen, Vatan. Dat meldde Nieuwsuur gisteren. De kliniek zal zich vooral richten op Turkse Ne
derlanders van de eerste generatie, patixc3xabnten die zich nu tijdens hun zomervakantie laten behandelen in Turkije.

‘Salafisten vormen buffer tegen radicalisering’
De salafistische gemeenschap in Nederland vormt geen bedreiging voor de Nederlandse democratie. Sterker, salafistische organisaties vormen eerder een buffer tegen radicalisering doordat zij geweldscomponenten afkeuren. Radicalisering in de zin van de actieve bereidheid om geweld te gebruiken vindt dan ook plaats buiten de salafistische organisaties.

Andree van Es: ‘Orthodoxe islam is slecht voor vrijheid meisjes en vrouwen’
Orthodoxe moslims mogen dan geen gevaar vormen voor de samenleving, voor moslimmeisjes en -vrouwen blijft het strenge geloof een bedreiging voor hun persoonlijke vrijheid. Aldus de Amsterdamse diversiteitswethouder Andrxc3xa9e van Es (GroenLinks) vandaag in het Parool

Migrantenorganisaties: in Amsterdam ingekapseld, in Rotterdam sterk dankzij Leefbaar Rotterdam
De afgelopen decennia is het progressieve Amsterdam erin geslaagd om migrantenorganisaties in te kapselen en ze vervolgens af te danken, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. In Rotterdam daarentegen was het rechtse Leefbaar niet in staat om de macht van migrantenorganisatie te breken.

Vijf misverstanden over de Roma
De mythe van een bedelend, asociaal, stelend en nomadisch volk. Roma beheersen nu al weken het Europese nieuws. En daarmee ook de hardnekkige wijdverspreide stereotiepen over “de zigeuner”. Leo Lucasssen ontkracht een handvol mythes.

Salafisme en hyperventilatie
Naar aanleiding van het jaarverslag van de AIVD, waarin werd gerept over subsidies aan salafistische organisaties, heeft de Asmterdamse CDA-fractie gevraagd in de hoofdstad de brochure ‘Facadepolitiek van salafistische organisaties’ te gaan gebruiken. Deze brochure biedt weinig handvatten, versterkt vooral wantrouwen en draagt niet bij aan een zakelijke benadering van het salafisme.

Moskeexc3xabn ontvangen fanmail: God zal islam binnenkort beeindigen
Verschillende moskeeen in Amsterdam, maar ook daarbuiten, hebben de afgelopen weken per post een brief ontvangen, waarin de moskeeen de waarschuwing krijgen dat God de islam binnenkort zal bexc3xabindigen. Dat concluderen de ogenschijnlijk christelijke schrijvers uit bijbelteksten. Ook zou volgens hen Allah de duivel zijn en Mohammed de zoon van de duivel. Zie hieronder een kopie van de brief.

PvdA wil actieplan voor vrijheid godsdienst
De Partij van de Arbeid wil een actieplan “om als overheid de vrijheid van godsdienst op alle fronten ferm te verdedigen”. Dat blijkt uit vragen van de partij aan minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, Binnenlandse Zaken) naar aanleiding van brandstichtingen in Molukse kerken en aanslagen op een moskee in Groningen.

Onderzoekers vinden in volkswijken afkeer van buitenlanders en overheid
Vandaag is het onderzoek Een vreemde in eigen land door Forum, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken, aangeboden aan VVD Kamerlid Paul de Krom. De resultaten zijn in lijn met eerder onderzoek dat werd gedaan naar multicultureel onbehagen (bijvoorbeeld door de stichting Voorbeeld) en de aanhang van de PVV.

Oktober

Moslimjongeren: gebruik buitenlandse media gaat niet ten koste van volgen Nederlandse media
Moslimjongeren zijn intensievere mediagebruikers dan niet-moslimjongeren.
 

Helft van Amsterdamse homo’s voelt zich niet vrij
Dat blijkt uit een onderzoek dat door bureau O+S voor AT5 en Het Parool is uitgevoerd onder 167 homoseksuelen en 412 hetero’s.

SMN doet laatste oproep aan CDA-fractie
Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) doet een laatste appel op de CDA-dissidenten om aanstaande dinsdag niet in te stemmen met samenwerking met de PVV.

Voor innovatie zijn migranten erg belangrijk
‘Migratie is de motor voor innovatie’, stelt prof. Leo Lucassen. Op 15 oktober publiceert de hoogleraar Sociale Geschiedenis zijn nieuwste boek, ‘Migration History in World History’, het product van drie kennisconferenties rond migranten en hun geschiedenis.

PseudoJournalisten en PseudoDeskundigen over Wilders
De ‘deskundigen’ die deze week optraden in het proces tegen Geert Wilders gedragen zich als schriftgeleerden, ayatollah’s of ulema die anderen uitleggen hoe de islam gexc3xafnterpreteerd moet worden. Enige serieus wetenschappelijke pretenties heeft het recente werk van Hans Jansen en Wafa Sultan niet; het valt eerder in de categorie pseudo-wetenschappelijke charlatanerie.  Dat schrijft Martijn de Koning.

Over gewetensvrijheid (Femke Halsema)
“Progressieve politici nemen veel te weinig ruimte in het debat over godsdienstvrijheid. Ze laten zich in het defensief drukken door de harde, dikwijls discriminerende taal van Wilders. Ons komt een taak toe om in het gepolariseerde debat dat wij nu kennen de godsdienstvrijheid te verdedigen. Maar juist omdat ik de godsdienstvrijheid serieus neem, kan en wil ik niet wegdeinzen voor de intolerantie die, met name de meer orthodoxe Islam herbergt.”

Aya Sofia geroyeerd door Milli Görüs
De Amsterdamse moskeevereniging Aya Sofia die de Westermoskee wilde bouwen, is geroyeerd door de koepelorganisatie Milli Görüs.

Open brief aan Femke Halsema
“die in haar overigens mooie verhaal over gewetensvrijheid één ding vergeet: de soevereiniteit in eigen kring die kerken, net als partijen, verenigingen en gezinnen, nodig hebben willen ze de rol kunnen spelen waarvoor ze zijn opgezet. Het risico van dat vergeten is dat we vermeende gewetensdwang bestrijden met echte.” Dat schrijft Bart Voorzanger.

Roma-gemeenten hebben geen behoefte aan etnische registratie
Voor de meeste Roma-gemeenten is etnische registratie van Roma geen wens en zijn spijbelende Roma-kinderen geen groot probleem meer. Dat blijkt uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur.

Jason W. waarschuwt moslimjongeren voor radicalisme
Jason W., die waarschijnlijk lid was van de Hofstadgroep, neemt afstand van zijn extremistische gedachtengoed. In een brief aan de Volkskrant waarschuwt hij moslimjongeren zich ‘niet te laten misleiden door valse beloften en idealen’. Hij schrijft: ‘De idealen die ik eens huldigde zijn teloor gegaan en ik ben tot het besef gekomen dat ze moreel bankroet zijn’.

Homo’s lastig vallen: niet door islam, maar ‘stoerdoenerij’
Een wirwar van meningen klonk afgelopen vrijdag door jongerencentrum Argan. Een besloten meeting van experts en genodigden met als thema “Hoe tolerant is Amsterdam?” spitste zich toe op discriminatie van homo’s door Marokkaans-Nederlandse jongeren. Koran, opvoeding of te ver doorgeschoten stoerdoenerij?

‘Staak het proces tegen de heer Wilders’
Het proces tegen de heer Wilders is een onding. Niet vanwege vermeende fouten van OM of rechter, maar omdat de wet onhelder is. Alle reden dus het te staken en eerdere veroordelingen op grond van dezelfde wet te herzien.

Netwerk van Vrijzinnige Marokkanen tegen bemoeienis Marokko
Een groep Marokkaanse Nederlanders heeft een organisatie opgericht waarin ze openlijk afstand nemen van de Marokkaanse overheid en pleiten voor een duidelijke keuze voor het Nederlands burgerschap. In religieus opzicht zijn ze vrijzinnig.

Verenigingsleven belangrijk bij voorkomen radicalisering
Frustratie en ontevredenheid door structurele uitsluiting en discriminatie zijn belangrijke voedingsbronnen voor extremistische gevoelens. Dat blijkt uit een onderzoek naar het radicaliseringsproces in Belgie door Paul Ponsaers en Brice De Ruyver van de Universiteit Gent.

Christenasielzoekers bedreigd door moslims’
tekst: Johanna Nouri
Aldus kopte De Telegraaf afgelopen dinsdagavond naar aanleiding van een uitzending van Uitgesproken EO, waarin werd bericht dat in veel asielzoekerscentra in Nederland christenen bedreigd of mishandeld zouden worden door vaak islamitische medebewoners.

Poldermoskee kan huur niet meer betalen en moet sluiten
De poldermoskee in Amsterdam-Slotervaart moet haar deuren sluiten wegens geldproblemen.

November

Wervingskracht extreemrechts afgenomen omdat sommige standpunten salonfxc3xa4hig zijn geworden
“Voor extreemrechts geldt dat de wervingskracht in de loop der jaren is afgenomen doordat sommige van hun standpunten op de landelijke politieke agenda zijn gekomen. Zo zijn in het integratie- en islamdebat, zoals dat na de aanslagen van 11 september 2001 begon, veel van de standpunten van extreemrechts aan de orde gesteld en bespreekbaar geworden.

Amnesty: criminelen krijgen in Nederland betere behandeling dan illegalen
Nederland schendt nog steeds de mensenrechten van illegale vreemdelingen. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Het is de conclusie van een nieuw rapport van Amnesty International over de detentiecentra.

Vrijzinnige Marokkaanse Nederlanders willen meer individuele vrijheid
“Ik wil zelf m’n eigen keuzes kunnen maken. Ik wil zelf bepalen of ik m’n Marokkaanse paspoort houd of dat ik het teruggeef, ik wil zelf bepalen hoe ik m’n kinderen noem en zelf bepalen welke nationaliteit ze krijgen. Ik wil zelf kiezen of ik geloof en zelf bepalen of ik tijdens de ramadan een biertje drink of niet. En die vrijheid voel ik nu niet.

Afstand tussen Nederlanders en Turken is “potentieel gevaarlijk”
Turken in Nederland voelen zich hier nog steeds niet thuis. Het gevolg hiervan is dat de psychische gezondheid van Turken in Nederland slechter is dan die van autochtone inwoners en ook slechter dan die van Turken in Turkije. De mentale conditie van Turkse vrouwen is nog slechter dan die van hun mannen. Dat concludeert onderzoeker Murat Can

Boze bewoners Amsterdam-Oost eisen terugkeer Fatima Elatik
Anonieme, ‘bezorgde en woedende bewoners van Amsterdam Oost’ eisen de terugkeer van Fatima Elatik op een speciaal daarvoor ingerichte website.

Aantal zelfdodingen een kwart hoger onder Hindoestanen dan onder andere etnische groepen
Binnen de Hindoestaanse gemeenschap komen zelfdodingen en suxc3xafcidepogingen vaak voor. Onder Hindoestanen ligt het aantal zelfdodingen een kwart hoger dan onder andere bevolkingsgroepen in Nederland.

De onmisbaarheid van migranten voor de toekomst van Nederland
Dat migranten in de toekomst onmisbaar blijven voor Nederland” met name om de druk van de vergrijzing op te vangen” daar zijn de meeste experts het inmiddels wel over eens. Volgens Ewald Engelen kan het doormodderende debat over de stand van de integratie ons echter nog duur komen te staan. “Dichte grenzen zijn een luxe die wij ons niet meer kunnen veroorloven.”

Benadeelde partijen willen nieuwe officieren OM in proces tegen Wilders
Een aantal minderhedenorganisaties dat als benadeelde partij deelneemt in de strafzaak tegen PVV-leider Wilders wil dat er andere officieren namens het Openbaar Ministerie worden aangesteld.

Massa-immigratie uit Arabische landen?
Arabieren zouden massaal naar Europa willen trekken om gebruik te maken van onze sociale voorzieningen en onze samenleving te islamiseren. Naieve Nederlanders hebben dat niet in de gaten. Dat vinden niet alleen de aanhangers van de Eurabie theorie van de Israelische schrijfster Bat Ye’or, maar werd onlangs ook beweerd door David Pinto. Tekst; Flip van Dyke.

‘Procederen uit naam van ‘de’ Marokkanen, is zinloos’
tekst Hassan Bahara en Abdelkader Benali
Vorige week verklaarde Mohammed Rabbae dat hij ook na een eventuele vrijspraak van Geert Wilders zal blijven procederen. Rabbae voert dit proces namens het Landelijk Beraad Marokkanen, een organisatie die in naam en missie suggereert voor alle Marokkaanse Nederlanders te spreken. Dat is jammer, want zo wordt de diversiteit ontkend binnen de Marokkaanse gemeenschap.

Mohammed Rabbae reageert op kritiek Abdelkader Benali en Hassan Bahara
Reactie van Rabbae

Hans Jansen ontmaskert zichzelf
Door Nederlandse islamologen en Arabisten wordt Arabist Hans Jansen over het algemeen niet erg serieus genomen. Het wetenschappelijke gehalte van zijn werk is op z’n zachtst gezegd omstreden net als de kwaliteit van zijn vertalingen.

Aanhangers van Fethullah Gülen moeten meer openheid geven
De volgelingen van de Gülenbeweging zouden meer openheid van zaken moeten geven. Dat stelt Martin van Bruinessen, hoogleraar vergelijkende studie van moderne moslimsamenlevingen aan de Universiteit Utrecht in Binnenlands Bestuur.

Wilders wantrouwen
“De Nederlandse rechtsstaat wordt dagelijks verdedigd door mensen met een dubbele nationaliteit, of met een geloof dat door de gedoogpartner van onze coalitie als een politiek gevaar wordt gezien. Het zijn juist deze mensen, de stille grote meerderheid, die laten zien dat je afkomst er niet toe doet. Dat is waar Nederland voor staat. Keer op keer ontkent de PVV deze realiteit.” Dat schrijft Arne Mosselman.

Tweede generatie allochtone Nederlanders in de lift
Tweede generatie allochtone Nederlanders gaan vooruit. Deze groep doet het steeds beter in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Zij genieten vaker hoger onderwijs, hebben betere kansen op een baan en zijn om die reden ook vaker economisch zelfstandig dan hun ouders. Dat blijkt uit het ‘Jaarrapport Integratie 2010’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat donderdag werd gepresenteerd.

Segregatie in het Amsterdamse onderwijs
In Amsterdam heeft een derde van de leerlingen een gesegregeerde onderwijscarriere. Twintig procent zit zowel op een zwarte basisschool als een zwarte middelbare school, de helft van hen zit op de middelbare school op het VMBO basis/kader.

Wantrouwen eerder veroorzaakt door armoede dan door etniciteit
Armoede is een veel bepalender factor voor het ontstaan van wantrouwen in buurten dan etnische diversiteit. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Southampton. Deze conclusie weerspreekt het bekende onderzoek van de Amerikaan Robert Putnam.

Leo Lucassen en Wim Willems: De Etnische Obsessie
Er waart een spook door Europa. Niet dat van het communisme, zoals Karl Marx zijn beroemde manifest ooit begon, maar dat van het “etnisch culturalisme”. In dat perspectief worden maatschappelijke problemen niet meer in de eerste plaats verklaard uit klasse of milieu, maar uit etniciteit en religie.

December

Kabinet wil einde maken aan doelgroepenbeleid
Het nieuwe kabinet schrapt het ‘doelgroepenbeleid’. Het specifieke beleid dat er op was gericht om criminaliteit en schooluitval onder Marokkaanse en Antilliaanse jongeren terug te brengen, moet worden afgebouwd.

Nederlandse mediastilte rond Saharaconflict
tekst: Ellen van de Bovenkamp
Wat gek dat ik in de Nederlandse media niets terug kan vinden over de ontwikkelingen in Marokko van de laatste weken. Op de internetsites van de dagbladen ben ik in elk geval niets tegengekomen.

“Inzet allochtone leerling bovenmatig beloond”
Turkse en Marokkaanse leerlingen op het vmbo en de havo scoren significant hogere cijfers bij het schoolexamen dan bij de landelijke toetsing; hun eigen leraren zouden de inzet van deze leerlingen meer belonen dan de ijver van autochtone leerlingen.

Frits Bolkestein adviseert ‘bewuste’ joden te emigreren
In een artikel in dagblad De Pers wordt VVD-prominent Frits Bolkestein geciteerd. Volgens Bolkestein zouden ‘bewuste’ joden er beter aan doen te emigreren. Dit vanwege het toenemende antisemitisme, voornamelijk veroorzaakt door met name ‘moslimmigranten’.

Geen verband tussen aantal allochtonen en criminaliteit in gemeente
Niet het aantal allochtonen bepaalt de mate van criminaliteit in een gemeente, wel het aantal mensen dat werkloos is. Dat blijkt uit een studie van criminologen van de Universiteit Gent en politicologen van de Universiteit van Leuven die binnenkort in het British Journal of Criminology wordt gepubliceerd.

VVD’er: ‘Nederland wordt steeds intoleranter, vooral ten opzichte van moslims’
“Nederland is nog steeds een progressief land, maar het wordt steeds intoleranter, vooral ten opzichte van moslims.” Dat zegt oud VVD-kamerlid Sam (Oussama) Cherribi in een podcast op de website van de Emory Universiteit, waar Cherribi als hoogleraar werkt. Volgens Cherribi is de islam in Nederland als een ras geconstrueerd.

Amsterdamse moskeeen vrezen aanslagen
Bij drie niet nader genoemde Marokkaanse moskeeen in Amsterdam lopen de gelovigen ‘s nachts wacht uit angst voor aanslagen. Vorige maand kregen de gebedshuizen pamfletten met dreigteksten in de bus. ‘Wilders verlost ons van jullie,’ staat in één van de pamfletten. Dat meldt het Parool vandaag.

Boze Marokkanen? Daar plaatst dagblad Spits een foto van baardmannen bij
Dagblad Spits plaatste deze week een artikel over Centrum voor Informatie en Documentatie Marokko dat Bolkestein stemmingmakerij verweet. Bolkestein adviseerde orthodoxe joden naar Amerika of Israel te emigreren vanwege toenemend antisemitisme.Maar waarom plaatste Spits bij het artikel een foto van demonstrerende Pakistanen?

 “De Islam” en wat daar mis mee is
tekst: Bart Voorzanger
Bij uitgeverij ASP verscheen een verzameling islam-kritische verhandelingen uit het Nederlandse taalgebied (Van Rooy en Van Rooy, 2010). Paul Cliteur juicht op de omslag dat het boek “in een belangrijke behoefte voorziet”. En gelijk heeft ie: xe2x80x99t laat zien dat moslims de eeuwen door hele gewone mensen waren. De vraag is wel of het daarom te doen was.

‘Zo waarlijk helpe mij Allah almachtig’
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht betekent het principe tussen de scheiding van kerk en staat in Nederland niet dat de overheid en de publieke ruimte, zoals bij de Franse laicité, volledig a-religieus zijn. Nederland kent bijvoorbeeld een bede na de troonrede, de tekst “God zij met ons” op de 2 euromunt en het ambtsgebed in sommige gemeenteraden. Een ander misverstand over scheiding van kerk en staat in Nederland is dat het niet mogelijk zou zijn dat religieuze instellingen financiering van de overheid ontvangen.

Jonge Turkse en Marokkaanse vrouwen nauwelijks economisch zelfstandig
Nog geen kwart van de jonge Turkse en Marokkaanse vrouwen tussen de 25-34 jaar in Amsterdam is economisch zelfstandig. Bijna zestig procent van de vrouwen in die categorie heeft geen betaald werk.

Allah bepaalt niet alles
Tekst: Froukje Santing
Voor mijn masterthesis heb ik onderzoek gedaan naar de waarden en identiteit van tweede generatie migranten in Nederland. Voor mijn onderzoeksgroep is “Allah” zeker niet de enige drijvende kracht achter hun denken en handelen, noch geeft het hun identiteit volledig vorm, zoals in de publieke opinie stelselmatig wordt benadrukt.

Seksuele vorming als wapen tegen seksueel misbruik onder allochtonen
Tekst: Rénie van der Putte
Allochtone kinderen en jongeren lopen een grotere kans slachtoffer te worden van seksueel misbruik dan autochtone leeftijdgenoten. Tegelijk blijkt uit onderzoek dat allochtone jongens zelf vaker seksuele dwang toepassen en het ook vaker goedkeuren dat er enige druk wordt uitgeoefend op een meisje om seks te krijgen.

Hoe snel islamiseert Amsterdam?
‘Amsterdam heeft over 10 jaar een islamitische meerderheid’. Dat voorspelde Frits Bolkestein in november 2005 in het programma Buitenhof. Bolkestein is xc3xa9xc3xa9n van de deelnemers aan het debat a.s. zondag in De Balie over de vraag of de islam gevaarlijk is.
Inmiddels zijn vijf van de 10 jaar uit Bolkesteins voorspelling verstreken en wordt het tijd de balans op te maken.

Gxc3xbclenbeweging brengt in Tweede Kamer SP en PVV nader tot elkaar
Tekst:Martin van Bruinessen
Het kabinet stuurde deze week een rapport naar de Tweede Kamer over de Gülenbeweging, die de afgelopen weken weer in de publieke aandacht was geweest met alarmerende krantenberichten over dubbele agenda’s, indoctrinatie en islamisering. De auteur van het rapport doet hier verslag van het kamerdebat en geeft een korte samenvatting van het rapport.

Een flutdebat over het gevaar van de islam
tekst: Ewoud Butter
De Balie organiseerde afgelopen zondag een debat met de vraag “Is de islam gevaarlijk?

Inburgeringscursussen houden vrouwen achter het aanrecht
Inburgerende migrantenvrouwen komen vaak in trajecten terecht waardoor ze als vanzelfsprekend huisvrouw of hooguit vrijwilliger worden.

Antisemitisme op het internet is vooral autochtoon probleem
Vooral autochtone Nederlanders maken zich op het internet schuldig aan antisemitisme. Ook neemt het antisemitisme niet significant toe. Dit blijkt volgens Trouw uit cijfers van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI).

‘Tsunami van islamisering’ is een leugen. De feiten.
tekst: Flip van Dyke
Op 15 december stond er in de NRC een column van Bosma, de partij-ideoloog van de PVV. In het stuk beschuldigt hij links van leugens. Ik ga in dit stuk een paar beweringen van Wilders onderzoeken en er kan daarover maar één conclusie getrokken worden: Wilders liegt.

Rotterdam wil boete voor inburgeraars die spijbelen
De inburgeraars in Rotterdam die vanaf volgend jaar vier keer zonder een goede reden wegblijven van de cursus zouden een boete moeten krijgen zou minimaal 100 euro moeten zijn. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam.

Gezocht: polderimams
Tekst: Ewoud Butter
Nederlandse moslims hebben het inmiddels al 20 jaar over de wenselijkheid van in Nederland opgeleide imams. Een wens die gedeeld wordt door de Nederlandse politiek. In Marokkaanse moskeeën blijven polderimams voorlopig nog een uitzondering.

Tijd voor een neutraal meldpunt discriminatie internet
tekst: Mohamed Aissati
Hoe neutraal is het Meldpunt Discriminatie Internet?

Terreurarrestaties. Wie houdt de staat in toom?
tekst: Martijn de Koning
We kunnen ons afvragen of de overheid niet doorschiet in de poging de burger koest te houden.

Tot slot

Dit jaaroverzicht is een selectie van de ongeveer 800 berichten die dit jaar zijn verschenen op het Allochtonenweblog (http://allochtonen.web-log.nl ) en, vanaf april 2010, op Republiek Allochtonie (www.republiekallochtonie.nl) zijn verschenen. Het overzicht is gemaakt door Ewoud Butter.

Neem een abonnement op de dagelijkse nieuwsbrief van Republiek Allochtonie en vul hier uw email-adres in of volg Republiek Allochtonie op twitter: http://twitter.com/allochtonie/

Nog beter: schrijf mee. Stuur je opinie of nieuwsbericht naar: info@republiekallochtonie.nl

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s