'Amsterdam dreigt zijn tolerante ziel te verliezen'

Landschap_minimaal_zwart_wit_maxhomIn het kader van een onderzoek naar multicultureel onbehagen in Amsterdam interviewde ik een jaar geleden een 42-jarige fragiele en nichterige homo die serieus overweegt om bij de landelijke verkiezingen op de PVV te stemmen: Tim, een portret.

Tim werd in mei xe2x80x9968 (xe2x80x9csymbolischer kan nietxe2x80x9d) geboren in een klein dorp bij Goes als oudste van een gezin van vier kinderen. Zijn ouders waren streng gereformeerd, zijn vader was actief in het bestuur van de lokale kerk.

Tim was 14 en zat op het VWO in Goes toen hij besefte dat hij homoseksueel was. Omdat hij wist dat zijn ouders homoseksualiteit niet accepteerden, hield hij zijn geaardheid lange tijd verborgen. Dat leidde er  toe dat hij steeds depressiever werd. Ook gingen zijn prestaties op school achter uit, zodat hij moest overstappen naar de HAVO. Toen hij 16 was had hij na een avondje stappen thuis zijn coming out. Daarna brak de xe2x80x98helxe2x80x99 los. xe2x80x98Mijn vader heeft sinds die dag niet meer met me gesproken, mxe2x80x99n moeder probeerde me om te praten. Ze dacht dat ik geestelijk ziek was en zag mijn homoseksualiteit als een gevolg van mijn depressiviteit in plaats van andersom.xe2x80x9d Ze stuurde Tim naar de dominee en daarna naar de psychiater. Tim werkte mee, tegen beter weten in, ‘uit een soort schuldgevoel’.

Toen hij zijn HAVO-diploma had gehaald vluchtte hij naar Amsterdam. xe2x80x9cAmsterdam was voor mij de beloofde stad. Daar kon ik mezelf zijn en mensen met een vergelijkbare achtergrond en interesses ontmoeten.xe2x80x9d Na twee dagen stond hij al op de stoep bij het COC en na een maand woonde hij samen met een man van 50 in de Concertgebouwbuurt. "Hij gaf me de ruimte om te zijn wie ik was, hij pronkte met me en had me na 2 dagen al meer complimenten gemaakt dan ik ooit van mijn ouders had gehad."
Zijn vriend onderhield hem, terwijl Tim het huishouden deed. xe2x80x9cIk wist niet wat ik wilde studeren. Begon steeds aan wat, maar maakte het nooit af. Misschien was het scheve relatie, en ongetwijfeld zal ik onbewust een vaderfiguur hebben gezocht, maar ik voelde me wel heel veilig. Die veiligheid had ik nodig om uit te vinden wie ik was.xe2x80x9d

Zo xe2x80x98ontdektexe2x80x99 Tim dat hij zich het lekkerste voelde in een nichterige rol. xe2x80x9cIk vind het fijn me zo te gedragen. Het geeft me een bepaalde  lichtheid en vrolijkheid in het leven.xe2x80x9d

Lees verder op het weblog van Ewoud Butter

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in ewoud butter, multicultureel onbehagen, wilders pvv. Bookmark the permalink.

2 Responses to 'Amsterdam dreigt zijn tolerante ziel te verliezen'

  1. Scottie says:

    Hoe kan Amsterdam nou zijn tolerantie ziel verliezen als bijna 75 van de bevoling helemaal niet vertrouwd is met zoiets als verdraagzaamheid?

    Met de komst van het een, de islam, verdween het ander, tolerantie.

  2. David says:

    Mooi, aangrijpend en genuanceerd stuk dat duidelijk maakt dat niet alle PVV-stemmers halfgare racisten zijn.
    Dit zijn de mensen die straks in grote getale niet gaan stemmen en in juni PVV stemmen. En dat is nou weer jammer, want de PVV heeft helemaal niets te bieden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s