Inburgeringsexamen nog niet nodig voor verblijfsvergunning

VogelaarHet inburgeringexamen is vooralsnog geen voorwaarde voor een verblijfsvergunning. Bij de invoering van de Wet inburgering  is zoveel vertraging ontstaan dat inburgeraars hun examenbuiten hun schuld om niet kunnen halen. Dat laat minister voorIntegratie Ella Vogelaar (PvdA) weten. Onder andere door de bureaucratische opzet van de inburgeringscursussen, die   anderhalf jaar geleden door toenmalig minister Rita Verdonk werden   ingevoerd, zijn gemeenten niet in staat geweest om het beoogde aantal   inburgeraars aan te leveren.

Minister Ella Vogelaar stelt daarom dat veel migranten er   niets aan kunnen doen dat zij geen examen hebben gemaakt. Het is nu de   bedoeling dat vreemdelingen vanaf 1 januari 2010 pas een verblijfsvergunning   voor onbepaalde tijd kunnen krijgen als zij hun inburgeringsexamen hebben   gehaald.

Vogelaar is inmiddels begonnen met het opruimen van de puinhopen van Verdonk. De ingewikkelde regels rond de inburgering zijn versimpeld.   Daarnaast is er aanvullende steun voor gemeenten en wordt bekeken hoe de   regels verder kunnen worden vereenvoudigd.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in integratie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s