Strengere controle bedrijven met illegalen in dienst

Flag_of_europesvgDeze week bespreken de Europese lidstaten een richtlijnvoorstel van de Europese Commissie om strenger te controleren op bedrijven die illegaal migranten in dienst hebben. De Commissie vindt het onwenselijk dat er zoveel ongedocumenteerde immigranten in de EU werken. Schattingen lopen uiteen van 4,5 tot 8 miljoen. De werknemers zonder papieren zorgen namelijk voor minder belastinginkomsten, oefenen een neerwaartse druk uit op de lonen en de arbeidsomstandigheden en ze profiteren niet van verzekeringen en pensioenregelingen.
Ongedocumenteerden vinden vaak werk in de bouw, de landbouw, de schoonmaak en de catering. De Commissie wil werkgevers een boete geven voor iedere niet aangemelde werknemer en ook laten opdraaien voor de kosten van uitzetting. Iedere lidstaat moet bovendien jaarlijks een tiende van zijn bedrijven inspecteren.
Zowel werkgevers als vakbonden vinden dat de richtlijn zijn doel voorbij schiet. De vakbonden willen liever een debat over de arbeidsomstandigheden en het misbruik van werknemers dan over het opsporen van illegalen. Woordvoerders van het bedrijfsleven betwijfelen of bedrijven door de richtlijn worden afgeschrikt om goedkope arbeid te misbruiken.
Bron: Unitynews

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in arbeidsmarkt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s