Zo denk ik erover als oer-Hollandse Marokkaan (Tofik Dibi)

Dibi Waarom moet ik mij elke keer weer verantwoorden wanneer Marokkaanse Nederlanders slecht in het nieuws komen? Beoordeel mij op mijn eigen gedrag. Dat schrijft Tofik Dibi.

Hoe voelt het om als Marokkaanse Nederlander de negatieve berichten over Marokkaanse Nederlanders te lezen, vroeg iemand mij deze week. Ik zit nu in Marokko in een afgelegen dorpje en bezie daardoor alle berichten vanuit een ander perspectief. Gevoelens laten zich moeilijk in woorden vatten en, als ik voor mijzelf spreek, voelt het elke keer weer anders.

Soms is het een misplaatst gevoel van schaamte bij het kijken naar een aflevering van Opsporing Verzocht. Ik weet natuurlijk dat ik hier niks mee te maken heb, maar het gevoel bekruipt mij dat anderen dat wel vinden. Soms is het een gevoel van ongeloof als blijkt dat enkele vestigingen van de AH to go er openlijk voor uitkomen xe2x80x98geen Marokkanenxe2x80x99 in dienst te willen nemen. En zojuist slaakte ik een diepe zucht gevolgd door een gevoel van boosheid, toen ik hoorde dat de PVV wil weten of xe2x80x98allochtonenxe2x80x99 Nederland alleen maar geld kosten of dat ze ook nog iets opleveren.

Hoewel de stemming elke keer wisselt en moeilijk is te verwoorden, is er xc3xa9xc3xa9n gevoel, treffend beschreven door journaliste Salima Bouchtaoui, dat mij jaren in haar greep had: xe2x80x9eEen aantal jaren geleden heb ik met succes de middelbare school afgesloten. Ik wist niet dat ik de jaren erna, bij ieder incident waarbij een Marokkaan betrokken is, steeds weer examen af moest leggen.xe2x80x9d

Lange tijd heb ik mij zo gevoeld. Lange tijd had ik het idee dat ik bij elk nieuw xe2x80x98Marokkanendramaxe2x80x99 nog meer mijn best moest doen om me te bewijzen. Lange tijd schoot ik in de verdediging door te wijzen naar de xe2x80x98goedexe2x80x99 Marokkaans-Nederlandse appels in de mand. Lange tijd liet ik me intimideren door beschuldigingen van xe2x80x98slachtofferschapxe2x80x99 en vragen als xe2x80x98maar, meneer Dibi, ontkent u dan dat er ontzettend veel problemen zijn in xe2x80x98uwxe2x80x99 gemeenschap?xe2x80x99

Dat is verleden tijd. Inmiddels kan ik onderscheid maken tussen legitieme kritiek, goedkope, op sensatie gerichte kritiek en kritiek gericht op electoraal gewin. Ik wil niet behandeld worden op basis van een groepskenmerk, maar op mijn gedrag als individu. Mijn reactie op het compliment xe2x80x98wat spreekt u goed Nederlands!xe2x80x99 is niet langer een bescheiden xe2x80x98dankuwelxe2x80x99, maar xe2x80x98goh, u ook!xe2x80x99.

Een paar dagen geleden bereikte mij een nieuw bericht over Marokkaanse Nederlanders. De boodschap was dat veel Marokkaanse Nederlanders het idee hebben dat ze het niet goed doen in Nederland. Uit een enquxc3xaate in opdracht van de Adviesraad voor de Marokkaanse Gemeenschap in het buitenland (CCME) bleek dat Marokkaanse migranten zich in Nederland vaker afgewezen voelen dan migranten in Spanje, Frankrijk, Belgixc3xab, Duitsland en Italixc3xab. Dat was vooral het geval bij de kinderen van de migranten, mijn generatie dus.

Dat is opmerkelijk omdat onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureauheeft laten zien dat het juist steeds beter gaat met de nieuweNederlanders: ze lopen hun sociaal-economische achterstanden opautochtonen steeds verder in. En dat geldt juist voor mijn generatie.Niet alleen op sociaal-economisch gebied worden de verschillen kleiner,maar ook op het sociaal-culturele vlak. Studies van Jaco Dagevos, HanEntzinger en Philip van Praag hebben laten zien dat Nederlandsemigranten en hun kinderen progressieve westerse waarden nastreven, meerdan migranten in andere landen.

Kennelijk zijn de verhoudingen tussen migranten, hun kinderen enniet-migranten in Nederland dus meer verstoord dan in andere Europeselanden. Betekent dat dat de integratieproblemen bij ons groter zijn danin ons omringende landen? Niets wijst daarop. Het lijkt er meer op datveel Nederlanders, in het bijzonder de media en politici die lijken teverlangen naar een monocultureel Nederland, obsessief bezig zijn methet volgen van Marokkanennieuws.

En dat brengt me terug bij de beginvraag. Alleen stel ik hem nu aan deoer-Hollandse en niet-Marokkaanse krantenlezer. Ik ben namelijkbenieuwd hoe het voor u is om de krant open te slaan of naar eenactualiteitenprogramma te zappen en de negatieve berichten overMarokkaanse Nederlanders vliegen u om de oren. Denkt u dan xe2x80x98hxc3xa8hxc3xa8,eindelijk is het taboe over de multiculturele samenleving verledentijdxe2x80x99? Of denkt u dat het er inmiddels meer op lijkt dat het taboe isom de constante stroom aan negatieve berichten over MarokkaanseNederlanders zat te zijn? Als oer-Hollandse Marokkaan denk ik vooralhet tweede en het zou het nuchtere Holland passen alle taboes tebeslechten.

Tofik Dibi is Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Dit artikel is eerder verschenen in het NRC en met toestemming van Tofik Dibi op het Allochtonenweblog geplaatst.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in opinie. Bookmark the permalink.

2 Responses to Zo denk ik erover als oer-Hollandse Marokkaan (Tofik Dibi)

 1. Iwan Wilms says:

  Tofik, heb jij het sociaal geweten van multicultureel Marokkaans Nederland op je schouders genomen?
  Niet doen, daar ga je aan ten onder.
  Je bent immers slechts verantwoordelijk voor je eigen daden.
  In antwoord op je vraag aan een oer-Hollandse en niet-Marokkaanse krantenlezer, zoals ik, kan ik je meedelen dat je er naast zit.
  De gemiddelde oer-Hollandse en niet-Marokkaanse krantenlezer is wel degelijk blij dat er hopelijk eindelijk een einde komt aan het taboe om kritiek te leveren op de multiculturele samenleving.
  Heel veel oer-Hollandse en niet-Marokkaanse krantenlezers voelen zich al jaren onbegrepen als het op wel Marokkaanse krantenlezende “Hollanders” aankomt, en kijken met verbazing toe hoe de regering hier mee om gaat.
  Met alle bekende gevolgen van dien.
  Door te benoemen kan er ook serieus beleid op los gelaten worden, waar men nu nog huiverig is om de handen uit te steken, en om de hete brei heendraaid, ingegeven door vals sentiment.
  Dat is volgens mij de enige manier om een PVV de wind uit de zeilen te nemen.
  Succes.

 2. Lydia van Duijn says:

  Oer-Hollands en krantenlezeres en tv-kijkster denk ik wel eens (steeds vaker), naar welk land zou ik nog kunnen emigreren? Een land waar niet de domheid, hokjesgeest, intolerantie hand over hand toeneemt. Als voorbeeld de laatste waanzin die Wilders nu weer heeft bedacht: willen weten wat mensen met een niet-Nederlandse achtergrond kosten…Wat ik niet begrijp is eigenlijk, waarom zijn collega’s en wij allemaal, bewoners van Nederland, niet verschrikkelijk hard gaan lachen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s