Terreurverdachten meestal onschuldig

GevangpensieroMinder dan een kwart van het aantal verdachten dat sinds 11 september 2001 in Nederland is aangehouden op verdenking van terrorisme, is daarvoor uiteindelijk ook veroordeeld. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie en een inventarisatie van NRC Handelsblad.

Terreurzaken wijken hiermee af van het algemene beeld. Van de circa 260.000 strafzaken die het OM jaarlijks begint, komt ruim de helft voor de rechter. Die spreekt in meer dan negentig procent van alle zaken een veroordeling uit.

In de periode 2004-2008 had het OM 113 terrorismezaken in behandeling genomen. Maar slechts in 27 gevallen leidde dit tot het opleggen van een straf wegens een terroristisch misdrijf.

Uit en inventarisatie van het NRC blijkt dat er ten minste 156 personen sinds 2001 zijn aangehouden in verband met islamitisch terrorisme. Hiervan werden er slechts 20 definitief veroordeeld. 22 verdachten werden vrijgesproken. Bijna tweederde van de arrestanten (88) werd op vrije voeten gesteld voordat het tot een vervolging kwam.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket, dat belast is met terrorismezaken, benadrukt in een reactie tegenover het NRC het speciale karakter van terreurzaken. xe2x80x9eIn gewone zaken ga je eerst rustig bewijs verzamelen. Bij terrorisme heb je die tijd niet. De focus ligt op het voorkomen van een mogelijke aanslag.xe2x80x9d

Bron: NRC

Meer over extremisme, radicalisering en terrorisme hier

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in extremisme. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s