Vierde Rotterdamse Amazigh/Berber festival

Op woensdag 1 april start het 4de Rotterdamse Amazigh/Berber Festival van vereniging Tilelli. Het festival, dat tot en met 9 mei loopt en zes programmaonderdelen kent, geeft de Rotterdammers de kans om van kunst, muziek, literatuur, lezingen, cabaret, theater en verhalen, gerelateerd aan Amazigh/Berber cultuur, te genieten. Alle programmaxe2x80x99s zijn gratis toegankelijk.

Voor Vrijheid & Tolerantie
De verharding en het ontstaan van een kloof tussen diverse bevolkingsgroepen, karakteriseert de laatste jaren in toenemende mate de ontwikkeling van de Nederlandse samenleving. De Rotterdamse vereniging Tilelli – Vrijheid in het Amazigh – streeft ernaar meer bekendheid te geven aan de Amazigh/Berber cultuur en de aandacht te vestigen op de positieve aspecten van de identiteit en kenmerken hiervan. Zo draagt Tilelli xe2x80″ tegen de stroming in – bij tot het versterken van de gangbare kaders van normen en waarden, van vrijheid en tolerantie en van gemeenschapsvorming in ons land.

Het Amazigh/Berber Festival 2009
Op woensdag 1 april start het festival met de opening van een dubbele tentoonstelling op de 3de etage van de Centrale Bibliotheek Rotterdam: xe2x80x98de Riffijnse Berbersxe2x80x99 fotoxe2x80x99s van David Hart en beelden van de kunstenaar Mxe2x80x99hamed Abttoy. De fotoxe2x80x99s van Hart zijn van grote historische waarde en geven een goed beeld van de traditionele Riffijnse samenleving uit de jaren xe2x80x9950 en xe2x80x9960, zoals die toen nog bestond op het moment dat veel van de Marokkaanse Berbers naar Nederland vertrokken als gastarbeiders.

Op woensdag 15 april staat de Berber Karavaan in basisschool Talma in Crooswijk. In het programma een aantal kinderworkshops van Mxe2x80x99hamed Abttoy, berbervertellingen van Maarten Kossmann, theatergroep Amazigh, met de productie Mijn Held, en een podiumoptreden van acteur en cabaretier Hakim Traxc3xafda, vooral bekend door zijn rol in Sesamstraat.

Op vrijdag 17 april verzorgt de Marokkaans/Franse socioloog Abdessamad Dialmy de lezing Islam, vrouwen en seksualiteit in het Bibliotheektheater. Dialmy is een vooraanstaande onderzoeker en publicist, auteur van o.a. Jeugd, AIDS en islam in Marokko (EDDIF, 2000); Huisvesting, seksualiteit en islam (EDDIF, 1995) en Feminisme, islamisme en soefisme (Publisud, 1997). Voor Dialmy is de vrije mens in de moslimmaatschappij nog niet geboren. Wie onvrij is, kan zijn lot niet in eigen handen nemen.

Op zaterdag 25 april, weer in het Bibliotheektheater, staat het programma in het teken van literatuur en cabaret. Het eerste deel van het programma bestaat uit een ontmoeting tussen literatuur en taboes, met Asis Aynan, Hassan Bahara, Abdelkader Benali, Najoua Bijjir en Henk Schiffmacher. Ze bespreken verschillende themaxe2x80x99s waarover mensen niet durven te praten of te schrijven. De auteurs dragen een speciaal voor deze avond geschreven column voor en gaan in gesprek met presentator Mathijs Deen en het publiek.

Cabaretier Amar El-Ajjouri, kortom Amar, rond de avond af met zijn nieuwste avondvullende cabaretsolo: Amar speelt WIT. WIT confronteert, ageert, relativeert, inspireert, amuseert en opent ogen.

Het 4de Rotterdamse Amazigh/Berber Festival wordt op zaterdag 9 meiafgerond met een dubbelconcert van twee toppers van de Amazigh/Berbermuziek: Groep Thidrin en zanger Khalid Izri. Het concert vindt plaatsin YOUR SPACE, Kruiskade 9, Rotterdam.

Thidrin werd in de vroege jaren ’80 opgericht in Marokko door eenvriendengroep, die daarna – het waren de repressieve jaren – zijntoevlucht zocht tot Europa. De groep werd internationaler, maar demuziek kenmerkt zich nog altijd als Berbers. Op hun nieuwe CD Biya, op24 mei 2008 in het Bibliotheektheater te Rotterdam gepresenteerd, vormtde Berberse orale traditie de basis, gemengd met rijkewereldmuziekstijlen. Thidrin zingt over de erkenning van cultuur entaal, cynische verhoudingen in de wereld, onrechtvaardigheid en over deduurzame internationale solidariteit.

Khalid Izri speelt gitaar, fluit en percussie, maar zijn sterkstepunt blijft ongetwijfeld zijn stem. Zijn liederen behandelenuiteenlopende thema’s, maar refereren vaak aan sociale problemen enculturele onderdrukking. Hij zingt poxc3xabtische teksten over de situatievan de vrouw, de tegenstelling tussen bepaalde waarden in demaatschappij en natuurlijk over de eigen berbercultuur.

Het 4de Rotterdamse Amazigh/Berber Festival is mogelijk gemaaktdoor financixc3xable bijdragen van de Dienst Kunst en Cultuur van deGemeente Rotterdam, VSB Fonds, Kosmopolis Rotterdam, StichtingBevordering Volkskracht, Rotterdam Festivals en Stichting Solidarodam.

Kaarten reserveren: kaarten2009@tilelli.nl

www.tilelli.nl 

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in cultuur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s