Vereniging Ons suriname bestaat 90 jaar

OnssurinameVereniging Ons Suriname (VOS) bestaat zondag precies 90 jaar.

De VOS is opgericht door Julius Jacob Gemmel, een Surinaamse onderwijzer die naar Nederland kwam om verder te studeren, en in Amsterdam gemeenteambtenaar werd, wat in die tijd uitzonderlijk was. De nieuwe vereniging werd opgericht om sociale contacten tussen Surinamers te bevorderen, en om werkloze Surinamers – veelal ex-zeelieden van de Nederlandse koopvaardijvloot – te begeleiden. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de VOS zich onder voorzitter Otto Huiswoud tot broedplaats voor de onafhankelijkheid.

In de jaren zestig fuseerde de VOS met de nationalistische actiegroep Wie Eegie Sanie,waarna de politieke betrokkenheid verder toenam. De VOS heeft ten doelhet bewustzijn van de liefde voor Suriname te verhogen, en staat openvoor alle Surinamers, ongeacht hun ras.

De VOS houdt regelmatig schrijversavonden, en organiseert jaarlijks het zwarte boekenfeest.

De vereniging organiseert daarnaast samen met de Kroonvaarders de jaarlijkse plechtigheid op 4 mei bij het KNSM-monument in Amsterdam, waarmee de zeelieden van Surinaamse, Antilliaanse en Arubaanse afkomst worden herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlogsneuvelden terwijl zij dienst deden op Nederlandse koopvaardijschependie door de geallieerden werden ingezet voor bevoorrading. (tekst wikipedia)

 

Bekijk de video van AT5

 

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in migrantenorganisaties. Bookmark the permalink.

1 Response to Vereniging Ons suriname bestaat 90 jaar

 1. sophie says:

  Beste web-log allochtonen,

  Momenteel zijn wij bezig met de opnames van de Nederlandse speelfilm Sonny Boy. Dit verhaal gaat over de liefde tussen een Surinaamse man en een Nederlandse vrouw tijdens WO II. Voor deze opnames zijn wij op zoek naar enkele Surinaams/Nederlandse baby’s. Ik vroeg me af of u eventueel een oproep hiervoor op uw website zou kunnen zetten (of rondmailen), zodat mensen kunnen mailen naar babysonnyboy@gmail.com als ze willen meedoen met hun baby. Het is namelijk niet makkelijk een baby te vinden. Hieronder vindt u de oproep, alvast heel erg bedankt!
  ——————————

  Voor de opnames van de speelfilm Sonny Boy zijn wij dringend op zoek naar half Surinaams-half Nederlandse babyxe2x80x99s. Deze baby speelt dan het kindje van onze 2 hoofdpersonages Rika en Waldemar.

  We hebben op verschillende data een baby nodig, van verschillende leeftijden namelijk:
  -Maandag 17 mei in Scheveningen: baby van ongeveer anderhalve maand oud (begin april geboren)
  -Dinsdag 18 mei in Scheveningen: baby van ongeveer 2 weken oud (begin mei geboren)
  -Maandag 31 mei in Amsterdam: baby van ongeveer anderhalve maand oud (half april geboren)
  -Dinsdag 1 juni in Amsterdam: baby van ongeveer anderhalve maand oud (half april geboren)

  De vergoeding is 75 euro (eventueel ook reiskostenvergoeding)

  Heb je een babyxe2x80x99tje dat half Surinaams – half Nederlands is (of daarvoor door kan gaan) en vind je het leuk aan onze opnames mee te werken, stuur dan je naam, telefoonnummer en een recente foto van je babyxe2x80x99tje naar babysonnyboy@gmail.com en hopelijk zien we jou en je kindje dan bij ons op de set!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s