'Gxc3xbclenbeweging is wel islamitisch-fundamentalistisch'

GulenDe Turkse Fethullah Gxc3xbclenbeweging is wel degelijk een islamitisch-fundamentalistische groepering. Dat meent  het Rotterdamse gemeenteraadslid Anita Fxc3xa4hmel (Leefbaar Rotterdam) nadat ze zelf onderzoek heeft gedaan naar de Turkse beweging. De AIVD heeft eerder, na onderzoek, vastgesteld dat de beweging geen staatsgevaarlijke organisatie is.

Fxc3xa4hmel bekeer voor haar onderzoek openbare bronnen. Ook zegt zij de beschikking te hebben gehad over aan haar toevertrouwde stukken. Zij concludeert nu zelf dat de Gxc3xbclenbeweging een groepering is die een belangrijke rol speelt in de islamisering van Turkije en hierbij gebruik maakt van intimidatie, discriminatie en onderdrukking. Hierbij baseert zij zich onder meer op onderzoek van de Bogazici Universiteit, volgens Fxc3xa4hmel de meest vooraanstaande universiteit van Turkije. In dit onderzoek naar de islamisering van Turkije kwam de beweging zeer negatief naar voren, schrijft het raadslid in haar onderzoek.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb liet donderdag tijdens een raadsvergadering weten geen reden te zien om debanden te verbreken met de Turkse Gxc3xbclen-beweging die door LeefbaarRotterdam op de korrel is genomen. Na een lange discussie over deGxc3xbclen-beweging zet Aboutaleb een streep onder de discussies. ,Je kan het met de ideexc3xabn eens zijn of niet, er is geen sprake vanbedreiging van de openbare orde. Als gemeente moeten we ons niet teveel bemoeien met de inspiratie of religieuze overtuiging van burgers.xe2x80x99xe2x80x99

ook de andere politieke partijen willen zo snel mogelijk een einde aan de discussie. Volgens BeppieHagenaars van het CDA ontbreken de harde bewijzen. ,,Een leerling diebij mij met zoxe2x80x99n verslag aankomt, zakt voor het examen.xe2x80x99xe2x80x99 Salima Belhajvan D66 vroeg zich af xe2x80x98wat nu precies het grote gevaar isxe2x80x99. ,,Ik ziehet niet.xe2x80x99xe2x80x99

Voormalig minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) liet de AIVD een onderzoek uitvoeren, nadat de Tweede Kamer hierom vroeg na een uitzending van actualiteitenrubriek Nova in juli over de organisatie. Turkije-experts zetten in die uitzending uiteen dat de beweging die bekend staat als gematigd en overheidssubsidie ontvangt, een dubbele agenda heeft.
De Turkse islamitische prediker en naamgever Fethullah Gxc3xbclen zou niet streven naar dialoog, maar naar islamisering van de samenleving, werd in het programma betoogd. De beweging zou duizenden aanhangers in Nederland hebben en actief zijn in het onderwijs, de media en in het bedrijfsleven.

Vogelaar meldde na het AIVD-onderzoek dat Fethullah Gxc3xbclen zich niet tegen de Nederlandse samenleving keert. "Ze keren zich helemaal niet af tegen het Westen", zei de oud-minister. "De beweging is juist zeer maatschappelijk betrokken."

Fxc3xa4hmel denkt dat haar rapport op zijn minst reden is om een beter onderzoek te doen naar de organisatie.  Bron: Novum/Trouw / AD

Links:
het onderzoeksrapport van Anita Fxc3xa4hmel (pdf)
Onderzoek naar Fethullah Gxc3xbclen (‘grootste intelectueel ter wereld’)
proefschrift verdedigt omstreden Turkse beweging
Kabinet: geen onderzoek naar beweging Fethullah Gxc3xbclen
http://www.timemedia.nl/site
http://www.dialoogacademie.nl/site/index.php

http://info.bij.7x.nl/Fethullah_Gxc3xbclen  of de kritischere Engelstalige versie http://info.on.7x.nl/Fethullah_Gxc3xbclen

Dit filmpje van The Guardian gaat over de Gulen-beweging.

Links (van NOVA)

Lees hier de reacties van drie van de vier organisaties die zouden behoren tot de FethullahGulenbeweging, maar zelf iedere betrokkenheid ontkennen:

* Cosmiscus College
* HOGIAF
* Time Media Groep

Bekijk hier het volledige interview met Gxc3xbcrkanCelik, voorzitter Dialoog Academie.

In de top 100 van ‘Public Internationals, zoals gepubliceerddoor Foreign Policy stond Gxc3xbclen op 1. Anderen op de lijst waren o.a. Al-Qaradawi (op 3), Orhan Pamuk (op 4),Tariq Ramadan (op 8), Noam Chomsky (op 11), Bernard Lewis (13), UmbertoEco (14), Ayaan Hiris Ali (15).  Klik hiervoor de volledige lijst.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in extremisme, islam. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s