Meer voetbalclubs hanteren allochtonenstop

Steeds meer voetbalclubs hanteren een allochtonenstop. Nu ook Quick 1888 in Nijmegen. John Peters, bestuurslid van Quick 1888, op radio 1: ‘Er zijn meer excessen op en naast het veld door allochtonen.’

Die excessen komen onder meer vanwege het communicatieprobleem die er bestaat met de ouders. ‘Ze weigeren voor een groot deel om Nederlands te praten’, aldus Peters. De allochtone jongeren mogen wel lid worden en meetrainen, maar geen competitie spelen. Allochtone jongeren krijgen ook eerst een intake, waarbij aan de ouders wordt gevraagd of ze verenigingswerk willen doen. Iets waar ook autochtone ouders niet zo happig op zijn, erkent Peters.

Peters vindt dat er geen sprake is van discriminatie, maar van ‘een nieuw aannamebeleid’. Peters streeft allereerst naar een 50-50 percentage. Op het moment voetbalt er bij de Nijmeegse amateurclub 70% allochtonen tegen 30% autochtonen. In 2013 moet dit percentage andersom zijn, zo stipuleert het nieuwe aannamebeleid.
Volgens Peters zijn er meer voetbalclubs die allochtonen weren, maar er niet voor uitkomen zoals Quick 1888 wxc3xa9l doet.
Morgen heeft Peters een gesprek met GroenLinks-wethouder Floris Tas. De bestuurder ziet het gesprek met optimisme tegemoet.

Bron: Wereldjournalisten

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in integratie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s