Huwelijksdwang (Peter Breedveld)

HuwelijkMinister Hirsch Ballin heeft zich totaal niet verdiept in de praktijk van de huwelijksdwang, anders had hij beseft dat een verbod daarop net zo absurd is als een verbod op kanker.

Vrij Nederland-redacteur Margalith Kleijwegt, bekend van haar onthutsende portret van allochtone gezinnen in het Amsterdam van Job Cohen, Onzichtbare Ouders, heeft een nieuw boek uit dat ik beslist wil lezen, Sofia. Dat gaat over een Marokkaanse vrouw die door haar familie wordt verstoten omdat ze met een Nederlandse man wil trouwen.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin kondigde bij de presentatie van het boek een nieuwe wet aan die huwelijksdwang verbiedt en dat is een treffende illustratie van de stugge wereldvreemdheid van het CDA en van deze minister in het bijzonder, en van het ver- en gebodsfetisjisme dat CDAxe2x80x99ers altijd zo wellustig botvieren.

Hirsch Ballin en zijn ambtenaren geven er blijk van geen ene hout te begrijpen van Turken en Marokkanen xe2x80″ want daar gaat die wet uiteraard over. Ze hebben zich totaal niet verdiept in de praktijk van huwelijksdwang, anders hadden ze beseft dat een verbod daarop net zo absurd is als een verbod op kanker. Goed bedoeld, maar er zal geen mens minder door aan kanker sterven.

De minister stelt zich zeker een soort Turkse of Marokkaanse Romeo en Julia voor: xe2x80x9cNee, papa, ik wil niet met Najib trouwen! Ik hou van Joris!xe2x80x9d xe2x80″ xe2x80x9cJai mond houden, Sjamira! Iek jauw fader en jai doen waat iek sjeg! Jai met misjformde, analfabaite neef traauwen!xe2x80x9d En dat dan Hirsch Ballin tussenbeide komt en roept: xe2x80x9cStaekt uw dwingelandij, dwaelende! Laet uw dochter haer hart volgen of aanvaerd de consequenties van uw middeleeuwse mentaliteit: een gevangenisstraf van twee jaer!xe2x80x9d

Huwelijksdwang werkt zo niet. De meeste ouders hoeven geen woord te zeggen. Dat hun dochter met een moslim trouwt, is een volkomen vanzelfsprekendheid. Zij gruwt niet van de gedachte met iemand te moeten trouwen die haar ouders voor haar hebben uitgekozen, ze gruwt van de gedachte iets te doen dat tegen de zin van haar ouders is. Die blinde loyaliteit, daar krijgt geen buitenstaander zelfs maar een krasje in.

De enkeling die wel rebelleert, wordt verstoten en wat ga je daar aan doen? Mensen dwingen gezellig de maaltijd te blijven delen met de vrouw die schande over hun hele familie heeft gebracht? Een vader dwingen van de vrouw te houden die hem publiekelijk heeft vernederd, die helemaal niks heeft overgelaten van zijn eer en zijn mannelijkheid?

Nee, dit is een strijd die de moslimdochters zelf moeten voeren. Die ze zelf moeten wxc3xadllen voeren.

Peter Breedveld is hoofdredacteur van het weblog Frontaal Naakt. Deze blog is eerder op Frontaal Naakt verschenen en met toestemming van Peter Breedveld ook op het Allochtonenweblog geplaatst. Lees de reacties hier

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in emancipatie, opinie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s