Hoezo geen hoofddoek? (Izz ad-Din Ruhulessin)

De focus van het neopaternalistische integratiedebat, lijkt de laatste tijd te verschuiven van de vermeende radicalisering van jongeren, naar de zichtbare islam. Met name de hoofddoek (niet te verwarren met hijab) is hierin onderwerp van gesprek. Dit debat kent helaas een aantal uitgangspunten die vooral berusten op onwetendheid, Herrenmentaliteit en slavenmentaliteit.

Lapje
Om te beginnen verlaagt dit debat de hoofddoek tot niets meer dan een lapje stof, een kopvod, zoals Wilders het beschrijft. Een vorm van persoonlijke expressie, een modeartikel, zoals een neuspiercing of tatoeage, dat je naar believen kan doen of laten.

Voor moslims is een hoofddoek natuurlijk veel meer dan een lapje stof. Het is onderdeel van een zedennorm die ons is voorgeschreven door Allaah (swt) middels de Profeet Muhammad (saws). Moslimaxe2x80x99s worden in de Quran expliciet opgedragen om hun haren te bedekken(24:31). Dat is een vastgesteld feit, en de enige onduidelijkheden die bestaan zijn over het wel of niet verplicht zijn van het bedekken van het gezicht (niqab).

Aanrandingen
Maar het respect voor onze zeden lijkt niet echt van de grond te komen. Het komt regelmatig voor dat een moslima aan haar hoofddoek wordt getrokken. Autoriteiten nemen dit niet eens serieus. Er zijn verhalen bekend van gevallen waar leraren lachend toekeken en de ernst van deze aanrandingen bagatelliseerden.

En het gaat nog verder. Prominenten in het publieke debat nemen zelfs de brutaliteit om te roepen dat ze de haren van moslimvrouwen graag zien wapperen. Hoe zullen zij reageren als iemand zegt dat hij de borsten van blanke meisjes graag ziet bungelen? Dan zouden ze wel snappen hoe beledigend en respectloos zulke uitspraken zijn. Ondanks dat dit een geheel andere discussie is, laat dit niettemin zien hoe diepgeworteld het gebrek aan respect voor de Islamitische zeden zit.

In het kielzog van het lapjestof-uitgangspunt, zie je vaak het ‘het is een vrije keuze’-uitgangspunt. Een argument dat totaal geen binding heeft met de realiteit. De hoofddoek is voor moslimvrouwen verplicht gesteld door Allah. Daarom is het per definitie al geen vrije keuze.

Lees hier verder in de Volkskrant.

Meer artikelen over de hoofddoek

Heb je meer eer met een hoofddoek (Naima Azough)

‘Hoofddoekbrigade voor grondwet en keuzevrijheid (hoofddoekbrigade)

Moslima’s van Al Wahda maken een loflied voor de hoofddoek
11 argumenten voor en tegen een hoofddoekverbod

De feministen van nu (Marcel Duyvestijn)

  1. De schande van de kopvoddentaks (Ahmed Marcouch)

Overzicht van reacties op uitspraken Femke Halsema over hoofddoekjes

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in emancipatie, opinie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s