Paniek over een voornemen tot bezinning (Bart Voorzanger over conferentie van moslimbroeders)

Enkele islamitische organisaties willen in Amsterdam een conferentie organiseren over wederzijds begrip en betere betrekkingen tussen moslims en het westen. De PVV moet daar uiteraard niet aan denken, en trekt aan de bel.

Volgens de Volkskrant vraag PVV-kamerlid De Roon om een spoeddebat met minister Hirsch Ballin over een conferentie over de toekomst van de islam in Nederland die georganiseerd zou worden door de fundamentalistische Moslimbroederschap. Zijn verzoek wordt gesteund door de VVD, het CDA en de SGP. De betrokken fracties zouden volgens het bericht graag zien dat buitenlandse deelnemers worden geweerd door ze een visum te onthouden.

Volgens het bericht staan er een aantal Nederlandse academici op de deelnemerslijst, maar twee daarvan gaven al aan niet te zullen deelnemen. Dat riekt naar valse voorwendsels, en wie weet is het ook de bedoeling die te suggereren, maar helemaal kloppen doet het niet. De website van de organisatoren geeft geen deelnemerslijst maar een lijst van genodigden. Dat is niet helemaal hetzelfde.

Het congres wordt georganiseerd door door de International Support Organization (ISO) en de Federatie Islamitische Organisaties Nederland (FION). Volgens de Volkskrant reageerde De Roon op een bericht in de Telegraaf dat de ISO een xe2x80x98frontorganisatiexe2x80x99 zou zijn voor de International Union of Muslim Scholars, geleid door sjeik Yusuf al-Qaradawi, een vooraanstaande fundamentalist die wegens zijn uitspraken Amerika en Groot-Brittannixc3xab niet meer in mag. En de FION deugt ook al niet want die is lid van een federatie waar allerlei Broederschapsorganisaties bij zijn aangesloten, en die Broederschap deugt al evenmin als meneer Qaradawi. Beide spraken zich uit voor in elk geval bepaalde zelfmoordaanslagen, dus hier wordt volgens De Roon xe2x80x98duidelijk aangezet tot geweld. Dat kunnen we in Nederland niet hebben.xe2x80x99 Volgens mij wordt hier xe2x80″ tenminste, als xe2x80x98hierxe2x80x99 slaat op het voornemen voor deze conferentie xe2x80″ vooral aangezet tot dialoog en verdieping, maar ik snap dat de combinatie van islamisten en redelijkheid niet in het wereldbeeld van De Roon past.

Het zou leuk zijn om eens even rustig op een rijtje te zetten wie nu die conferentie organiseert en hoe deugdzaam die mensen zijn, maar dat is onbegonnen werk. Je belandt al gauw in een grenzeloos woud van suggesties over A die contacten zou hebben met B die zijn groenten koopt bij C die ooit een partij bloemkolen kocht bij D die ooit citeerde uit een boek van D wiens schoonvader E in 1953 heel erge dingen heeft gezegd xe2x80″ met als conclusie dat A er vast ook onaanvaardbare denkbeelden op nahoudt xe2x80″ en van ontkenningen, weerleggingen of afwijzingen van een of meer van die gesuggereerde verbanden door burgemeesters, ministers, veiligheidsdiensten en rechtbanken. En ik maar denken dat samenzweringsdenken typisch des Midden-Oosten was!

Misschien wordt het tijd het eens over een andere boeg te gooien. De grote angst der islamofoben is dat een stel gewelddadige obscurantisten hier een hele conferentie lang de omverwerping van onze democratie komt zitten plannen. Zelf zeggen de organisatoren iets heel anders. Zou het iets wezen om die conferentie gewoon te laten doorgaan en erbij te gaan zitten, mee te praten eventueel, maar in elk geval goed op te letten wat er gebeurt? Er zijn genoeg onverdachte Nederlanders uitgenodigd die dat goed zouden kunnen. Als A dan inderdaad gekke dingen zegt, heb je die hele riedel van B tot E niet meer nodig om hem aan op te hangen, en als hij van goede willen blijkt heb je er een geschikte gesprekspartner bij. Als dat geen win-win-scenario is! Bovendien zou het Hirsch Ballin en de kamer een hoop tijdverspilling schelen. Of verkijk ik me nu op de bedoelingen achter de aanvraag van dit spoeddebat?

// var contact = “Reageren …” var email = “reactie” var emailHost = “voorzanger.” document.write(“” + contact + “”) //>>>Reageren xe2x80xa6

Deze blog is van Bart Voorzanger en eerder verschenen op zijn eigen weblog. Eerdere blogs van Bart Voorzanger die op het Allochtonenweblog zijn verschenen vindt u hier

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in Bart Voorzanger. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s