Het gaat goed met islamitisch bankieren

Islamitisch bankieren is wereldwijd aan een sterke opmars bezig. De gemiddelde groei van de markt lag in de voorbije jaren rond de 15 procent en tijdens de financixc3xable crisis bleef de sector het goed doen. Dat blijkt uit een studie van Robin Roose, Master Handelswetenschappen aan de Hogeschool Gent.

xe2x80x98Islamitisch bankieren is bankieren conform de sharia, de islamitische wetgevingxe2x80x99, legt Roose uit tegenover het Belgische Knack. xe2x80x98De Koran verbiedt immers het gebruik van intrest of riba en moslims wordt sterk afgeraden om te beleggen in onder andere tabak en wapenhandel. Beleggen in alcohol is strikt verboden.xe2x80x99

Tijdens het rampzalige beursjaar 2008 de shariaconforme aandelen een stuk minder te lijden hadden onder de crisis dan de klassieke aandelen. Geen enkele islamitische bank ging toen failliet of had overheidshulp nodig. Volgens de studie is vraag naar islamitisch bankieren, zeker in grootsteden als Antwerpen of Brussel. Ook niet-moslims blijken interesse te tonen voor islamitisch bankieren. xe2x80x98Sommige mensen willen ethischer beleggen en zien het banksysteem bovendien als een minder risicovol alternatiefxe2x80x99, aldus Roose in Knack.

Lees de volledige scriptie hier.

 

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in ecnomie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s