Hype in Belgie: Leve God, weg met Allah

ChoudaryIn Belgie is het al een paar dagen het gesprek van de dag, en ook op de Nederlandse webfora is er flink wat aandacht, soms ook hijgerig, voor de acties van (waarschijnlijk) salafisten van de site  Sharia4Belgium.com.

De Nederlandse dichter Benno Barnard die in de universiteit van Antwerpen een lezing hield getiteld Het islamdebat: leve God, weg met Allah. Bernard had, zei hij,  de titel provocerend als grap bedoeld.

De grap werd niet gewaardeerd door de site  Sharia4Belgium.com (nu offline), een tamelijk militante Vlaamse site waarop wordt gepleit voor de invoering van de sharia in Belgie. Inspirator van de beweging achter de site is Anjem Choudary (foto) die onlangs nog opriep om koning Albert II en premier Yves Leterme af te zetten. (Lees ook: Tegen democratie en vrijheid)

Een groep jongeren ging naar de lezing van Barnard en maakten hem na 2 minuten het spreken onmogelijk door te schreeuwen. Met zachte dwang werden ze uit de zaal verwijderd. De ordeverstoring wordt in de Belgische en de Nederlandse pers als bedreigend ervaren.

Benno Barnard zelf voelde zich bedreigd. Hij laat weten: "Als ik geen lijfwacht bij me had gehad, had ik het waarschijnlijk niet  kunnen navertellen. We leven in 2010 en je hebt politie nodig om te  vertellen dat je problemen met de islam hebt. Dan kan toch niet?"
De Vlaamse minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom verklaart in De Morgen: xe2x80x9cIk ben even verontwaardigd als Benno Barnard. Dit is een belemmering van de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting en dit kan niet. De actie getuigt van een gebrek aan respect voor onze grondrechten. Ik keur dit ten stelligste af. Meer nog, ik vind het gevaarlijk. Radicalisme heeft geen plaats binnen onze maatschappij en moet bestreden worden.xe2x80x9d

Bekijk:

Het Belgische programma Terzake:

http://www.deredactie.be/permalink/1.750003  (verslag van de bijeenkomst)

http://www.deredactie.be/permalink/1.750027 (met Benno Barnard en Abu Imran, een vertegenwoordiger van Sharia4belgium )

http://www.deredactie.be/permalink/1.750001 (met een reactie van Samira Azabar van Baas over Eigen Hoofd die benadrukt dat ook deze moslims de vrijheid hebben om te demonstreren)

beluister hier een  interview met Benno Barnard.

Vanavond besteedt Netwerk ook aandacht aan de zaak.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in extremisme. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s