AH to Go/Servex discrimineert

AhVia www.lekkerwerkenophetstation.nl kunnen mensen zich aanmelden om te werken bij o.a. AH to Go. Maar lekker werken op het station was niet voor iedereen weggelegd en niet overal. De managers van de stations Amsterdam Westtunnel, Amsterdam Lelylaan en Den Haag CS hadden namelijk hun voorkeur en die spraken ze uit in een e-mail tegen het hoofdkantoor van Servex, de exploitant van de AH to Go’s op treinstations.
Discriminatiezaken Hollands Midden en Haaglanden kreeg de e-mail in handen en stapte naar de Commissie Gelijke Behandeling. Zo meldt de website wereldjounalisten.nl. Hieronder het vervolg van het bericht.

In de e-mail staat een overzicht van de personeelsbehoefte van de winkels. Het hoofdkantoor heeft dit overzicht nodig om de gegevens van mensen die via de website solliciteren aan de winkels door te kunnen geven. Uit de e-mail blijkt dat 3 winkels aan het hoofdkantoor hebben gevraagd om geen gegevens van Marokkanen te sturen.
De Commissie heeft dit onderzocht. Hoewel uit het onderzoek is gebleken dat er geen kandidaten van Marokkaanse afkomst zijn afgewezen, is door dit interne verzoek, met toelating van het hoofdkantoor, op zichzelf wel direct onderscheid naar ras gemaakt. Servex erkent dit, maar vindt dat het onderscheid om allerlei redenen genuanceerd kan worden. De Commissie is het hiermee niet eens en stelt dat er geen wettelijke uitzondering van toepassing is die dit onderscheid rechtvaardigen.

Uit de e-mail bleek bovendien dat leeftijd een rol speelt bij het werven en selecteren van nieuw personeel: niet ouder dan 19 jaar. Dit levert onderscheid naar leeftijd op en dat is in principe verboden. Maar onder omstandigheden mag zoxe2x80x99n onderscheid. Bijvoorbeeld als het gaat om een startersfunctie – zoals vakkenvullen – mag een bedrijf alleen jonge mensen aannemen. Na onderzoek van de Commissie blijkt echter dat de leeftijdseis voor alle banen geldt. Servex heeft dit bevestigd. Het selecteren op grond van leeftijd is in een aantal winkels een eigen leven gaan leiden en bij alle banen toegepast. Verboden onderscheid naar leeftijd dus.

Hoewel Servex benadrukt dat etnische achtergrond geen criterium is in het werving- en selectiebeleid voor de stationswinkels, er werken 24 nationaliteiten bij Servex, dat de onderneming afstand neemt van de e-mail en dat managers nu een training culturele diversiteit krijgen, vindt de Commissie een oordeel toch op zijn plaats.

Bron: Wereldjournalisten / Beeld: redactie Maroc.NL

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in discriminatie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s