xe2x80x98Naar de Chineesxe2x80x99 in het Nederlands Openluchtmuseum

In 1911 vestigden de eerste Chinezen zich in ons land. Die mijlpaal wordt dit jaar door de Chinees-Nederlandse gemeenschap gevierd. Vandaag opent het Nederlands Openluchtmuseum de museale presentatie xe2x80x98Chinees restaurant Azixc3xabxe2x80x99. De geschiedenis van Chinese immigranten wordt daarmee opgenomen in het museum van het dagelijks leven. Counselor Mr. Zhang Jinxiong van de Chinese Ambassade verrichtte de officixc3xable opening in aanwezigheid van honderden genodigden. Een traditionele leeuwendans-ceremonie riep geluk en voorspoed af over de presentatie.

Chinees restaurant Azixc3xab maakt deel uit van de thematentoonstelling xe2x80x98Verhalen van immigrantenxe2x80x99 van april t/m oktober in het Openluchtmuseum. In persoonlijke filmxc2xadportretten vertellen vijf immigranten van nu hun levensverhaal. Daarnaast wordt ook in een selectie van historische gebouwen het grote thema immigratie belicht met kleine verhalen van gewone mensen. Migratie xe2x80″ komen en gaan xe2x80″ maakt al eeuwen deel uit van ons leven. Het Openluchtmuseum geeft deze geschiedenis een plek.

Naar de Chinees
Tegenwoordig is chinees eten bijna net zo Nederlands als een harinkje happen. Vanaf 1950 raakte de Chinees in een rap tempo ingeburgerd in ons straatbeeld. Lekker eten, ruime porties en nog betaalbaar ook; we gingen steeds vaker uit eten. In de Zaanse buurt, in het hart van het museumpark, proeven bezoekers de sfeer van het dagelijks leven in en rond xe2x80x98Chinees restaurant Azixc3xabxe2x80x99 zoxe2x80x99n vijftig jaar geleden. Ze zien er lambrisering met gouden snijwerk, gecapitonneerde stoelen bekleed met rood skai, Chinese lampen, een bar annex afhaalbalie en natuurlijk het luikje naar de keuken. Geluiden, beelden en gesprekken, historisch fotomateriaal en een filmportret van een 90jarige oud-restaurantxc2xadhouder brengen de geschiedenis echt tot leven. Honderd jaar geleden vestigden de eerste Chinezen – vnl. zeelieden – zich in ons land. Daarmee vormen zij een van de oudste migrantengemeenschappen in ons land. Voor het Openluchtmuseum een goede aanleiding om hun geschiedenis een plek te geven in de vaste presentatie op het museumpark.

Filmportretten
In het museumpark staan vijf filmxc2xadtheatertjes. Hier vertellen immigranten van nu hun levensverhaal in een kort filmportret. Een van hen, Humphrey Mijnals (1930), was de eerste Surinaamse profvoetballer in Nederland. Hij werd in 1956 binnengehaald als ster, maar het leven in Nederland viel niet mee in het begin. Nu houdt hij van stamppot. Hij wil niet meer terug. De Arnhemse Kiymet Erden kwam als elfjarig meisje uit Turkije naar Nederland. Inburgeren bestond nog niet. Nu heeft ze een bloeiende kapperszaak. De geportretteerde immixc2xadgranten (uit Angola, Turkije, Marokko, Suriname en Slowakije) kwamen allemaal met hun eigen xe2x80x98bagagexe2x80x99 naar Nederland. Wat hen bindt is durf en doorzettingsvermogen om hun vaderland achter te laten en opnieuw te beginnen. Allemaal zijn ze op hun eigen manier ingeburgerd en verknocht geraakt aan Nederland.

De filmportretten zijn gemaakt door Juul Bovenberg (regie) en Anke Teunissen (research) van JippiejajeeTV en werden mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

Ingevlochten in het museumpark
De thematentoonstelling xe2x80x98Verhalen van Immigrantenxe2x80x99 is te zien van april t/m oktober 2010 in het Nederlands Openluchtmuseum. Met tijdelijke en semipermanente presentaties in het museumpark wordt de migratiexc2xadgeschiedenis ingevlochten in bestaande historische gebouwen; als een kleurrijke verzameling persoonlijke verhalen. Van gevluchte Vlaamse protesxc2xadtanten in de Veluwse papiermolen rond 1600, de slavernij op de Surinaamse plantages van een welxc2xadgexc2xadstelde Zaanse koopmansfamilie in de 18e eeuw en de nieuwe Turkse buren van een jong Tilburgs gezin in de jaren 1970.

Nederlands Openluchtmuseum xe2x80xa8Schelmseweg 89, 6816 SJ Arnhem
Tel: 026-23576111 xe2x80xa8E-mail:  info@openluchtmuseum.nl
Website: www.openluchtmuseum.nl

Dagelijks open van 1 april t/m 31 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. xe2x80xa8Entree:  Volw. xe2x82xac 14,20, kinderen (4 t/m 12 jr) xe2x82xac 10,00 euro (museumkaart geldig)

Meer over Chinezen in Nederland

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in cultuur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s