Omstreden tentoonstelling keert terug in Haarlemse bibliotheek

VrijmeningVia de mail ontving het Allochtonenweblog een oproep om op Zaterdag 27 maart in Haarlem te demonstreren ‘tegen censuur in de Haarlemse bibliotheek’ waar een fototentoonstelling na twee dagen werd verwijderd omdat deze politiek gekleurd zou zijn.

Op de fototentoonstelling in de stadsbibliotheek wordt werk tentoongesteld van de bekroonde fotograaf Cris Toala Olivares over de olijvenoogst in Palestina en de problemen van de Palestijnse boeren met de bezetting.
De olijfboeren in Palestina kunnen alleen onder begeleiding van buitenlandse waarnemers hun oogst binnenhalen. Anders    worden ze aangehouden of aangevallen door Israxc3xablische militairen of kolonisten. 

In een verklaring op de website van de bibliotheek staat: "De teksten bij de fotoxe2x80x99s waren de voornaamste aanleiding om de  tentoonstelling te verwijderen, niet de fotoxe2x80x99s zelf. De Bibliotheek  is van mening dat de fotoxe2x80x99s in combinatie met  de bijbehorende teksten  een beeld laten zien van het Joods-Palestijnse conflict dat vanuit xc3xa9xc3xa9n  kant belicht wordt. De Bibliotheek wil geen partij kiezen maar neutraal zijn en veelzijdige informatie bieden zodat mensen zelf hun standpunten  kunnen bepalen."

De Nederlands-Equadoriaanse fotograaf van persbureau Reuters is woest. ,,Zxc3xb3 stom dit. Deze foto’s hebben al in allerlei media gestaan, Times Magazine, De Telegraaf. Ik laat gewoon zien wat daar gebeurt!” En daar is niets gekleurds aan, vindt het Het Breed Platform Palestina (BPP), dat de expositie in de bibliotheek verzorgde. ‘Je reinste censuur, in opdracht van de bibliotheekdirecteur’. 

Tijdens de demonstratie zaterdag zullen de xe2x80x9cverboden fotoxe2x80x99sxe2x80x9d met hun onderschriften tentoongesteld worden, zodat het Haarlemse publiek ze toch nog kan zien. De demonstratie start om 14.00 uur op de hoek Botermarkt xe2x80″Gasthuisstraat.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in bijeenkomst/debat, vrijheid van meningsuiting. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s