Integratie kent vele kloven (Kaj Elhorst)

Volgens Femke Halsema moeten politici niet xe2x80x9cde boel kapot polariserenxe2x80x9d.  Volgens mij bedoelt zij daarmee dat het afgelopen moet zijn met het gescheld en gedemoniseer en de persoonlijke aanvallen. Daar ben ik het ook mee eens. Een aanval op het feit dat iemand dagelijks de bokkenpruik op heeft, heeft geen politieke meerwaarde.

Tegelijkertijd heb ik een  hekel aan de ontkenning van kloven. Door paars en gepolder zijn we gaan denken  dat elke kloof in de samenleving te overbruggen is. Dat zou zelfs noodzakelijk zijn omdat kloven in de samenleving schadelijk zijn. In werkelijkheid is dat niet zo.  Grote verschillen van mening houden juist een samenleving in beweging, zorgen voor cretiviteit en daadkracht. Daar is niets mis mee. Dat geldt ook in  het geval van de integratie.

In het verband van de integratie spreken we de laatste jaren vooral over het verschil tussen diverse etnische groepen. Het zijn vooral de autochtone Nederlanders die sommige andere etnische groepen, vooral de Marokkanen, de schuld geven van allerlei onheil. In werkelijkheid gaat die verkloving van de samenleving veel verder. Wie goed oplet, kranten leest en om zich heen luistert, merkt bijvoorbeeld dat er een grote kloof is tussen jong en oud.

Nu is er altijd al sprake geweest van een generatiekloof maar op het ogenblik lijkt die haast onoverbrugbaar groot. Zxc3xb3 groot dat ouderen al de bibbers krijgen als zij op straat oog in oog komen te staan met een groepje jongeren. Eigenlijk is dat vreemd want, pak weg, een jaar of 18 eerder hebben we elkaar nog gefeliciteerd met het jonge volk. Babyxe2x80x99s zijn altijd een bron van vreugde, nou ja, bijna altijd.

Dat is toch opmerkelijk. Klaarblijkelijk zijn ouderen en jongeren ver uit elkaar gegroeid als het eenmaal gaat om volwassenen en pubers. Dat blijkt ook uit de ontwikkelingen rond het buurthuis. Jongeren laten zich daar niet meer zien omdat ze kaartavondjes en biljarten niet opwindend genoeg vinden. Tegelijkertijd verzamelen ze zich maar al te graag in het eerste het beste verzamelpunt waar een rij computers staat opgesteld. Op zich zijn die niet veel opwindender dan kaarten of biljartballen maar ze sluiten aan bij de behoeften van jongeren.

Nu hebben mensen in het algemeen altijd de neiging om de schuld te geven aan een ander als er iets misgaat. Zo is het ook bij de opkomst van hangjongeren. Onder de vervelende jongelui zijn altijd alleen maar de kinderen van een ander. Nog veiliger is het om te zeggen dat het vooral aan de kinderen van een andere etnische goep ligt. En ja, het is waar dat bepaalde groepen een groter aandeel hebben in de rottigheid op straat dan andere. Maarxe2x80xa6de oorzaak ervan ligt ergens anders. Die is te vinden in het feit dat pubers hun omgeving nooit zien als een omgeving waaraan zij part of deel hebben. Het is niet hun omgeving. Dat de ene groep verder verwijderd is van die omgeving dan de andere, doet niet zoveel terzake. De vraag is hoe je ermee omgaat.

Het gekke is dat het antwoord op die vraag al lang bekend is. Elke onderwijzer en leraar weet dat de meest dwarse leerling bij de gang van zaken op school betrokken kan worden door taken op te dragen. Taken die hij of zij ook aankan. Niet te gemakkelijk maar zeker ook niet te moeilijk. Jongeren willen de wereld om zzich heen niet kapotmaken. Ze willen erbij betrokken  zijn. Dat betekent niet dat we hen overal hun mening over moeten vragen. Het houdt veel meer in dat zij de kans moeten krijgen dingen te doen waarin zij goed zijn. Dat is simpele pedagogiek.

Jongeren zijn niet eng, niet gevaarlijk en nauwelijks vervelend. Ze hebben alleen steun en stuur nodig. In plaats daarvan vragen ouderen hen steeds meer zichzelf te besturen. Dat kunnen ze niet omdat ze er niet rijp voor zijn. Dan komen er brokken van. We zij  teveel met onszelf bezig en te weinig met de ander, ja dat hoor je wel eens zeggen en daarna gaat iedereen weer iets voor zichzelf doen. Zoiets heet oeverloosxe2x80xa6

Tot sterkte,Kaj Elhorst

deze blog is eerder verschenen op het weblog van Kaj: http:4politicians.wordpress.com en met zijn toestemming overgenomen

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in opinie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s