Moskee met bloed besmeurd. Aanslag is geen incident meer.

Veendam_leuzenOnbekenden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een moskee in de Groningse wijk Selwerd besmeurd met bloed. Dat meldde de politie donderdag. Behalve het bloed, werden bij de moskee ook dierlijke ingewanden en de kop van een wild zwijn aangetroffen. Het is de zoveelste aanslag op een moskee in Nederland.

Het stadsbestuur van Groningen heeft donderdag geschokt gereageerd op het voorval. "Wij zijn diep geraakt, omdat Groningen tot dusverre dergelijke wandaden niet kent. Hier past slechts het uitspreken van verontwaardiging en afschuw”, aldus loco-burgemeester Frank de Vries. "Dit past niet in onze stad. We hebben het bestuur van de moskee direct onze steun toegezegd.” Bron: Krux.nl Religie

Veel moskeeen in Nederland zijn de afgelopen jaren slachtoffer geworden van geweld. In veel gevallen worden de daders niet achterhaald en blijft onbekend of het om extreemrechts of islamofoob geweld gaat. Wel is er geregeld sprake van nazistische, islamofobe bekladdingen of wordt de PVV bejubeld. Op het weblog Frontaal Naakt werd onlangs een overzicht gegeven van aanslagen die de afgelopen jaren op moskeeen zijn gepleegd. Hierbij moet worden aangemerkt dat het alleen gaat om gevallen waarbij door moskeebestuur of omwonenden melding is gemaakt van een incident. Veel moskeeen doen vaak geen melding van geweld bij de politie, en als dat wel gebeurt, zo wordt door moskeeen gemeld, wordt soms geadviseerd er geen ruchtbaarheid aan te geven.

De vraag dringt zich op waarom er zo weinig verontwaardiging ontstaat over deze aanslagen. Zou dat ook  het geval zijn geweest wanneer hetzelfde was gebeurd met kerken en synagogen?

In een artikel op de website Frontaal Naakt werd in december 2009 onderstaande opsomming gegeven van aanslagen op moskeeen de afgelopen jaren. Het artikel op Frontaal Naakt bevat een bronvermelding (link) voor iedere aanslag.

23 september 2001 Brandstichting moskee Gorinchem

10 juni 2001 Brandstichting moskee Apeldoorn

21 mei 2003 Brandstichting moskee Vianen

17 juni 2003 Brandstichting islamitische school Eindhoven

5 april 2004 Brandstichting moskee Panningen

2 november 2004 Moord Theo van Gogh

2 november 2004 xe2x80″ 13 maart 2005 135 moskeexc3xabn en 29 islamitische scholen doelwit van bedreiging, bekladding, vernieling en brandstichting

26 maart 2005 Brandstichting Bedir-school Uden

26 maart 2005 Brandstichting moskee Oldenzaal

15 juni 2005 Brandstichting moskee Rotterdam

10 juni 2006 Brandstichting moskee Vlaardingen

15 december 2006 Brandstichting moskee Maastricht

24 maart 2007 Brandstichting moskee Huizen

20 oktober 2007 Brandstichting moskee Leeuwarden

13 juli 2007 Moskeexc3xabn Haarlem beklad met leuzen xe2x80x98fuck Allahxe2x80x99; xe2x80x98Allah moet doodxe2x80x99

21 juli 2007 Molotovcocktails moskee Haarlem

Wintermaanden 2007/08

Bekladding, ingegooide ruiten, brandbommen, moskee Zeist

19 maart 2008 Molotovcocktail moskee Huizen

8 mei 2009 Molotovcocktail moskee Zoetermeer

14 februari 2009 Steen door ruit tijdens ochtendgebed, moskee Drachten

27 juni 2009 Turks verenigingsgebouw en moskee beklad met leuzen xe2x80x98Sieg Heilxe2x80x99 en xe2x80x98Geert Wildersxe2x80x99

2 augustus 2009 Varkenskop moskee Ede

19 november 2009 Molotovcocktail moskee Zoetermeer

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in extremisme. Bookmark the permalink.

7 Responses to Moskee met bloed besmeurd. Aanslag is geen incident meer.

 1. clerge says:

  Zo zijn de vele berovingen, overlastklachten, mishandelingen, vernielingen door Marokkanen in buurten door het gehele land geen incidenten meer. Je zou bijna niet meer spreken van de tweede generatie maar van de anderhalve generatie, compleet mislukt zijn met name deze jongens. Totdat mensen het recht in eigen hand gaan nemen.

 2. erwin says:

  Bah politiek correcte asshole. Hier maak je je druk over en niet over de islam terreur in nederland en de wereld! Ik hoop maar dat dit een begin is van nog veel meer. Nederland wordt wakker, maarja dit post je toch niet met je laffe linkse sneaky ways.

 3. Scottie says:

  Wat een eenzijdig berichtje, de aanval op een molukse kerk, vorige maand ontbreekt in dit lijstje, de verdrijving van christenen uit bijvoorbeeld Syrie en Libanon en Israel ook.

  Het plegen van smal vandalisme, kleine plagerijen door straatschoffies kan geen verontwaardiging oproepen. Het kan geen mens wat schelen, want kijkend hoe moslims in de reste van wereld omgaan met hun eigen moskeen, of die van andersgelovig moslims, hoe moslims in Parijs hun eigen voorganger uit hun moskee gooien omdat hij met joden wil praten en moslims elkaar naar het leven staan, in een moskee in Amsterdam roept niet bepaald op om over een steen door een ruit en een smerig maar plagerige pesterijg nu al verontwaardigd te raken.

  Zien gooien, doet gooien.

 4. Bert says:

  Bizarre, nee, walgelijke reacties hieronder.
  Volgens mij gaat het in dit geval niet over Marokkaans of islamitisch geweld, maar geweld tegen Nederlandse burgers met een islamitische achtergrond.
  Daar past maar xc3xa9xc3xa9n reactie op: dit soort acties moeten net zo hard veroordeeld worden als acties die door allochtonen gepleegd worden.

 5. Scottie says:

  Hoezo, bizar? Ik beschrijf de achtergrond waartegen je het besmeuren van dat gebouwtje in Groningen kunt zien. Moslims blazen dagelijks elkaars moskeen op, hoe kun je dan verwachten dat in Nederland massale verontwaardigng is over het besmeuren van een kerkgebouwtje?

  Citaat: Bizarre, nee, walgelijke reacties hieronder.
  Volgens mij gaat het in dit geval niet over Marokkaans of islamitisch geweld, maar geweld tegen Nederlandse burgers met een islamitische achtergrond.
  Daar past maar xc3xa9xc3xa9n reactie op: dit soort acties moeten net zo hard veroordeeld worden als acties die door allochtonen gepleegd worden.

  Geplaatst door: Bert | 19 maart 2010 om 12:04 Einde citaat.

  Verder, er is geen geweld tegen mensen gebruikt, enkele schoffies, zoals je die bij iedere groep tegenkomt hebben een gebouwtje besmeurd met bloed en wat troep achtergelaten.

  Dat is nog wel wat anders dan in Marokkaanse schoffies die in Veenendaal mensen met ruw geweld beroofden en ook een man beroofden, in elkaar sloegen en NAAKT op de spoorrails vastbonden. Die man ligt nu zwaargewond in het ziekenhuis en is de politie op zoek naar de daders uit Marokkaanse kring. Noorholland Radio, 18 maaert rond 15.00 uur. Dat noem ik geweld tegen een mens. Of wil jij zeggen dat er geweld is gebruikt tegen die treinrail?

 6. Macun says:

  Als je in als Nederlander (elk soort) onrechtvaardigheid goedkeurd, dan ben je voor mij niets anders dan een landverrader.

 7. Truth Hurts says:

  Bert, in deze kan ik het met je eens zijn.
  Dat dit soort acties gewoon veralgemeniseerd veroordeeld moeten worden.
  Maar dat gebeurt dus niet.
  Maar met een pappen en nathouden beleid van:

  – niet straffen maar aaien,

  – salonsocialistische gladakkers die zichzelf werk verschaffen door moordenaars en verkrachters vrij te laten voor verlof zodat ze weer hun gang kunnen gaan,

  -door niet dieven pakken maar onschuldige burgers het geld uit de zakken kloppen, -door alle menselijkheid uit instanties (inclusief het politieapparaat) te zuigen ten gunste van een zakelijke benadering ten faveure van de overheid en gemeentes die er vervolgens snoepreisjes voor zichzelf mee betalen…

  Door dit soort wantoestanden waarover je de politieke elite (met uitzondering van enkelen) de kop over in het zand ziet steken, heb je de situatie van situatie op straat waar je niet vrolijk van wordt.
  In mijn regiokrant lees in van 1 weekend talloze berichtjes over lastige jeugd van alle afkomsten, die met allerlei soorten van geweld en delicten de straten bewandelen, en bij aanhouding wild om zich heen gaan slaan.

  Ik zeg niet dat de politie hier botten moet breken zoals ze in het buitenland wel eens doen (het andere uiterste)…maar in die landen kijkt een snotaapje wel uit om de dingen te doen die ze hier lachend en met de middelvinger naar instanties uitvreten.

  Daarom heb je een uit de hand gelopen situatie met allochtone randgroeperingen enerzijds, en autochtone randgroeperingen anderzijds.
  Een totaal wanbeleid.

  Jeugdzorg, immigratiebeleid, allochtonenjongerenbegeleiding, de lijst van gesubsidixc3xaberde instanties en instellingen is kilometers lang.
  Hoeveel kost dat jou, mij, ons allen die gewoon verantwoord leven, werken, sparen en proberen een bestaan op te bouwen?
  Aan een stelletje gasten die gewoon maar doen waar ze zin in hebben en ze mogen als taakstraf een tuintje aanharken terwijl het slachtoffer niet meer over straat durft?

  Het is gewoon om kwaad van te worden!!
  Zo’n compact, goed georganiseerd, fantastisch gelegen land als Nederland.
  We hebben zoveel mee, havens, zee, open grenzen, een infrastructuur, economie, kennisstructuur en bedrijvigheid om je vingers bij af te likken, we behoren tot de top van de westerse industrixc3xable welvarendste mogendheden ter wereld.
  Het is dan Godsgeklaagd dat zulke bestuurlijke wantoestanden kunnen plaatsvinden, en dat er nog mensen in NL honger moeten lijden en vernederd worden tot gaarkeukens, terwijl er hier asielzoekers in nieuwbouwwijken geplaatst worden ‘omdat ze erbij horen’.

  Salonsocialistisch geklets van het bovenste water.
  Pak de echte problemen eens aan, benoem ze ook eens.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s