Effectieve deradicalisering: een vrouw en een kind

GezinWerk, een Wijf en een Woning, de 3 W’s, zijn niet alleen effectief om criminele jongeren op het rechte pad te helpen, het werkt in een variant (baan, trouwen en kind) ook matigend voor jongeren die potentixc3xable jihadisten zijn. Dat blijkt volgens Volkskrantjournaliste Janny Groen uit een onderzoek van de AIVD.  Volgens de AIVD wordt in
de strijd tegen islamitische radicalisering te veel de nadruk gelegd op het effect van een xe2x80x98ideologische tegenboodschapxe2x80x99. Doelbewuste verspreiding van de xe2x80x98gematigde islamxe2x80x99 of de inzet van liberale imams hebben volgens de AIVD nauwelijks invloed op het gedachtengoed van potentixc3xable jihadisten.

De dienst heeft gegevens van een twintigtal mannen geanalyseerd die xe2x80″ tussen 2001 en 2009 xe2x80″ activiteiten ontplooiden ten behoeve van de jihad en daarmee inmiddels zijn gestopt. Volgens de AIVD ging het om mannen die  heel erg overtuigd waren van gewelddadige opvattingen, die op internet opriepen tot de jihad, zich hadden voorbereid op een jihadgang of op een aanslag in Nederland.

In het onderzoek dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd, stelt de dienst het belang van een baan en het stichten van een gezin voorop. De meeste xe2x80x98huisje-boompje-beestje-mannenxe2x80x99 uit het onderzoek bleven vasthouden aan een jihadistische ideologie, maar ze staakten hun radicale gedrag. Ze propageerden of voerden niet langer actief de jihad. Daarmee nam de acute dreiging die van hen uitging af.

Meer over radicalisering en extremisme, hier

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in extremisme. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s