KLPD maakt ranglijst met plaatsen met grootste overlast Marokkaanse jongeren

CrimiRekening houdend met onder meer bevolkingsaantal, heeft de Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) eenranglijst opgesteld naar xe2x80x98ernst van het Marokkanen-probleemxe2x80x99. Het gaat om een lijst op grond van cijfers uit 2007 over aangehouden verdachten (dus niet veroordeelden). In deze ranglijst bezet Amsterdambezet de eerste plek, Gouda de tweede, Utrecht de derde. Culemborgstaat op de veertiende plaats en het Gelderse Zaltbommel, dat laatst in het nieuws was vanwege problemen met criminele Marokkanen, op de 35e plaats.

Wanneer de recidive (het gemiddeldgepleegde aantal delicten per Marokkaanse verdachte van 12 tot 24 jaar)wordt meegerekend, heeft Gouda landelijk gezien het grootsteMarokkanenprobleem: de 332 verdachten die in Gouda bekend zijn plegengemiddeld 1,4 misdrijf per jaar. In deze rangschikking is Utrechtrunner-up en staat Den Haag op drie. Culemborg stijgt hier naar de tiendeplaats.

Ook de xe2x80x98relatieve Marokkanen-drukxe2x80x99 is in kaart gebracht: het percentagecriminele Marokkanen op de totale bevolking van 12 jaar en ouder. Goudais ook hier koploper met 0,55 procent (332 criminele Marokkanen op59.931 inwoners van 12 jaar en ouder). Twee is Utrecht, drie isAmsterdam. Op grond van de KLPD-cijfers valt ook te becijferen hoeveelprocent van alle opgepakte criminelen in een gemeente van Marokkaanseafkomst is. Wederom spant Gouda de kroon met 31 procent: bijna xc3xa9xc3xa9n opelke drie arrestanten is Marokkaans. Utrecht is tweede met 23,7procent, Culemborg is drie met 22,6 procent.

In totaal zijn door de KLPD 14.462 Marokkaanse criminelen in kaart gebracht in de 181 gemeenten met vijf of meer Marokkaanse daders. Zij vormen 8,1 procent van alle 177.487 bekende criminelen in die plaatsen. Het aandeel autochtone Nederlandse misdadigers is 101.437, ofwel 57,1 procent van het totaal.

Het KLPD rapport, Analyse Marokkaanse daderpopulaties van gemeenten in Nederland, wordt gebruikt als verdeelsleutel voor gelden die beschikbaar zijn om overlast aan te pakken. Op grond van deze cijfers zijn de 22 gemeenten geselecteerd die deelnemen aan het zogeheten Marokkanen-convenant dat in oktober werd gesloten.

Bron: Binnenlands Bestuur

Het gehele rapport is hieronder te downloaden:

Download 130310_Analyse_Marokkanen.pdf

Meer over dit onderwerp in de categorie jeugdcriminaliteit

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in jeugdcriminaliteit. Bookmark the permalink.

3 Responses to KLPD maakt ranglijst met plaatsen met grootste overlast Marokkaanse jongeren

 1. Allahchtoon says:

  Toch wel frappant dat de Marokkaanse Gemeenschap uiteindelijk met 341.000 personen maar 0,2% is op de totale NL-bevolking en dat ze toch 8,1% voor hun rekening nemen….dat zet het toch in een interessant perspectief.

 2. Allahchtoon says:

  Correctie @ mezelluf op 14 maart 2010 om 13:53

  niet 0,2% maar 2,06%.

 3. Truth Hurts says:

  Bronnen. Je moet er voorzichtig mee zijn.
  Je wordt doodgesmeten met polls, cijfermatig materiaal, onderzoekjes, afstudeerprojecten en wat al niet meer voor visies van velerlei bronnen en/of personen waar menigeen nog nooit van gehoord heeft.

  Daarom is het vaak moeilijk om een neutrale bron als dusdanig te kunnen benoemen.
  Iedereen die vroeger op school heeft gezeten en statistische kennisvergaring heeft opgedaan, weet dat je met cijfers kan goochelen op veel verschillende manieren.

  Als bronnen als de KLPD met zulk soort lijsten komt, de Koninklijke Landelijke Politie Dienst…een overheidsinstantie, dan kun je toch wel spreken van een gedegen en neutrale bron.
  Wat zeg ik, zij zijn de absolute autoriteit als het gaat om vergaring van criminaliteitscijfers.

  In dat licht bezien, kunnen we nu alle flauwekul voorlopig wel achterwege laten over een allochtonenprobleem in Nederland, dat is er dus weldegelijk.

  Ziezo, dat is geconstateerd, en nu aanpakken.
  Voor iedereen. Van allochtoon tot autochtoon tot straatcrimineel tot hangjeugd tot voetbalhooligan: aanpakken!
  Niet meer van dat slappe.
  Eerlijke en hardwerkende burgers worden ook kei- en keihard aangepakt met ambtenaren, die zich achter de bosjes verstoppen.

  Overheid: laat de politie eens de nadruk leggen op echte overlastveroorzakers oppakken, zou ik zeggen.
  Op korte termijn levert het minder op dan automobilistje flitsen, maar op de lange termijn win je ermee door een minder verpest straatbeeld dan wat je nu ziet.
  Want nu moet je het gaan opruimen.

  Het zijn veel Marokkanen ja.
  Dat wisten we allang, maar ach, het werd maar ontkend he?
  Maar ik lees net mijn lokale krant, en ik wordt toch ook om de oren geslagen met berichten van blanke snotjochies die her en der buschauffeurs, tramcontroleurs en zelfs politieagenten gaan slaan als ze worden aangesproken.
  Wat is dat?
  Dat durfden mijn vrienden en ik niet hoor, toen wij een beetje baldadig op onze fietjes en brommers rondcrossten.

  Men heeft het straatbeeld totaal laten verpauperen door te kiezen voor het snelle geld van achter de bosjes flitsen en het ontkennen van een steeds grimmiger wordende straatcultuur, en zie het resultaat.

  Niet meer kletsen, maar aanpakken. En wel direct.
  Kan me niet schelen wie het doet, als is het de PVV, al is het de PVDA, al is het de Partij van de dieren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s