SMN dient klacht in tegen EenVandaag

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) dient bij de Raad voor de Journalistiek een klacht in tegen de redactie van EenVandaag, de nieuws- en actualiteitenrubriek van Avro en Tros op Nederland 1, en tegen de hoofdredacteur Jan Kriek. Tijdens het op 1 maart uitgezonden verkiezingsdebat met partijleiders zijn op een buitengewoon suggestieve wijze beelden van Marokkaanse jongeren als onderbouwing gebruikt voor de debatstelling xe2x80x9cDe islam vormt een gevaar voor de samenlevingxe2x80x9d. Dat meldt de SMN in een persbericht. De SMN laat verder weten:

Tijdens het inleidende filmpje op deze stelling werden er allerlei beelden vertoont van overlast door jongeren in diverse gemeenten. De beelden werden gevolgd door de debatstelling xe2x80x9dDe islam is een gevaar voor de samenlevingxe2x80x9d. Het SMN is van mening dat deze stelling op geen enkele manier aansluit op de vertoonde beelden. Er wordt een volstrekt uit de lucht gegrepen en insinuerend verband gelegd tussen overlast door jongeren en de islam. Naar aanleiding van de uitzending heeft het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders verschillende reacties gekregen van Marokkaanse Nederlanders die zich ernstig hebben gestoord aan de werkwijze van EenVandaag.                                                               

De voorzitter van SMN heeft verschillende keren contact gehad met de hoofdredactie van EenVandaag. Tijdens deze gesprekken heeft EenVandaag aangeven uit journalistiek oogpunt niet goed te hebben gehandeld en zich bereid verklaard om zelf een toelichting te willen plaatsen op de website van EenVandaag. Het SMN vindt de geplaatste toelichting op deze website echter zowel inhoudelijk als qua vorm onvoldoende. Het SMN is van mening dat EenVandaag door het direct associxc3xabren van beelden van overlast door jongeren met een debatstelling over de mogelijke gevaren van de islam in Nederland buitengewoon suggestief te werk is gegaan en daarmee de grenzen van journalistieke ethiek en fatsoen heeft overschreden. Bovendien heeft EenVandaag met deze vorm van stemmingmakerij de belangen van Marokkaanse Nederlanders schade toegebracht.Om die reden zal het SMN bij de Raad voor de Journalistiek een klacht indienen tegen de redactie van EenVandaag.

Zie ook: de flutjournalistiek van Eenvandaag

Meer over media hier

Meer mediamissers:

Spitsonline, veel geschreeuw weinig wol (Martijn de Koning)

Feit of fictie? de tasjesdievenopleiding in Gouda 
hype van de dag: terreuraanslag in Amsterdam
Marokkanen krijgen ten onrechte schuld van tragisch ongeval
Spits krijgt klacht vanwege bashen Marokkanen
Vrouw liegt over Marokkaanse rovers
Het is allemaal de schuld van de moslims
NOVA moet rectificeren
 
Hey pssst….De Telegraaf manipuleert
NOVA berichtte onjuist en tendentieus

 

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in media. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s