De flutjournalistiek van Eenvandaag

Afgelopen maandag, op 1 maart, organiseerde EenVandaag een lijsttrekkersdebat. Het wekte al verwondering dat Geert Wilders aan dit debat meedeed. Wilders’ partij deed immers slechts mee in twee gemeenten in tegenstelling tot bijvoorbeeld de afwezige Femke Halsema (GroenLinks) en Rita Verdonk (TON). Het debat werd gevoerd in tweetallen en ter introductie van ieder item had de redactie van Eenvandaag filmpje gemonteerd.
Bij de stelling ‘Islam vormt bedreiging Nederlandse samenleving’ vertoonde de redactie een filmpje waarin Marokkaanse reljongeren werden getoond. Hiermee werd een relatie gesuggereerd tussen straatcriminaliteit en islam, een relatie die door geen enkel onderzoek wordt onderbouwd – integendeel, juist (streng) gelovige jongeren vervallen zelden tot crimineel gedrag. Dit filmpje leidde tot veel irritaties bij kijkers, waaronder bij Mohammed Benzakour, die de redactie van het Allochtonenweblog mailde:

Precies dit, en niet eens de zieke geest van Wilders, maar precies DIT is waar het gif van dit land zit…in dit soort (niet eens meer) subtiliteiten schuilt precies de munitie van Wilders en zijn fans… dit is ver, ver, ver voorbij  ‘we zijn slechts de boodschapper’  — EenVandaag!!  AVRO en Tros!!
Als hier geen massaal protest tegen komt, als nu de georganiseerde moslimgemeenschap niet om een rectificatie plus excuus eist – mag ze inpakken en voorgoed wegwezen…

Op het weblog wijblijvenhier werd hier aan toegevoegd: u kunt contact opnemen met redactie@eenvandaag.nl.

Hieronder het verslag van het debat. Het bewuste fragment begint rond 36 minuten.

sitestat

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in media. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s