Onze superieure joods-christelijke cultuur (Bart Voorzanger)

FriedrichcochWie meent dat wij deugen en zij niet, vergelijkt wat hier deugt met wat daar mis is.

Cultuurrelativisten liggen onder vuur. Gelukkig kunnen relativisten dat goed relativeren. Meneer Wilders wilde onlangs graag een ander laten zeggen dat de joods-christelijke cultuur superieur is aan de islamitische. Frits Bolkestein zei het jaren geleden al eigener beweging.

Eerst iets over namen: xe2x80x98joods-christelijkxe2x80x99 heet onze cultuur pas sinds de Tweede Wereldoorlog. Christelijk Europa lieten het jodendom in de steek en schaamt zich, sinds dat weer veilig kan, zo voor het eigen antisemitische verleden dat xe2x80x99t het jodendom postuum tot wortel van het christendom promoveerde. Als het christendom echt joods is, is de toevoeging xe2x80x99joodsxe2x80x99 in xe2x80x98joods-christelijkxe2x80x99 een pleonasme. Bovendien is de islam minstens even joods als het christendom. De voorvoegsel-fetisjisten zouden dus de joods-christelijke cultuur moeten vergelijken met de joods-islamitische, en dat maakt een al te negatief oordeel over de laatste net wat lastiger.

Maar dan xe2x80xa6 Waar hebben we het over als we het over xe2x80x98cultuurxe2x80x99 hebben? Daar zijn bibliotheken over volgeschreven, en als begrippen vooral veel voorkomen in literatuur xc3xb3ver die begrippen mankeert er meestal iets aan hun helderheid. Dat lossen we hier niet op, maar ik wou het wel gezegd hebben.

De inhoud nu. xe2x80x99t Staat buiten kijf dat het leven in het xe2x80x98christelijkexe2x80x99 Westen heel wat zekerder en comfortabeler is dan overal elders, met inbegrip van de meeste islamitische landen. Dat is een economische kwestie. Wxc3¡xc3¡r is het pas sinds landen als het onze echt heel rijk zijn. En let wel: ik zet hier het christelijke Westen tegenover de rest van de wereld. Kijken we naar alle al even christelijke (of zelfs nog christelijker) gebieden in Afrika, Zuid-Amerika of het verre oosten van Europa, dan valt dat het prxc3xa9 van de xe2x80x98christelijke cultuurxe2x80x99 geheel weg.

Maar onze vrijheden dan? Zelfde verhaal. Veel moslims zuchten inderdaadonder dictaturen, maar hun onderdrukkers kunnen nog een puntje zuigenaan wat er op dat terrein gepresteerd is of wordt in christelijkeZuid-Amerika, christelijk Afrika, en christelijke voormaligesovjet-republieken. En vergeet dan niet dat die islamitische dictatorsdoorgaans dankzij westers xe2x80″ dus xe2x80x98christelijkxe2x80x99? xe2x80″ geld in het zadel zijnbeland. Wie zijn ellende exporteert, kan al gauw zeggen dat het eldersnaarder is.

En onze geneeskunde en techniek? De bloei van de xe2x80x98christelijkexe2x80x99wetenschap begon in de Renaissance, toen het westen zich gretig lietbijscholen door de op dat terrein veel voorlijker xe2x80x98islamitischexe2x80x99cultuur xe2x80″ die zijn voorsprong overigens op zijn beurt weer dankte aanalles behalve islamitische Grieken (die door een enkeling dan snel alsxe2x80x98onzexe2x80x99 Grieken worden ingelijfd) en de even on-islamitische Perzen (metwie dat inlijven niet lukt, dus die benadrukken we dan liever weerniet). Dat de xe2x80x98christelijkexe2x80x99 cultuur hier de xe2x80x98islamitischexe2x80x99 cultuurwist in te halen heeft alles te maken met onze nadien gegroeide enuiteindelijk alles overvleugelende militaire en economische macht.Waarom klopt nou niemand zich ooit eens op de borst vanwege demilitaire en economische superioriteit van het christendom? Het laatsterestje besef dat rijk en dankzij wapens machtig zijn, niet echtbeantwoordt aan christelijke idealen?

xe2x80x98Christelijkxe2x80x99 West-Europa is al tientallen jaren kampioenmensenrechten. Denk aan de positie van vrouwen, homoseksuelen, enreligieuze en etnische minderheden. We hadden op dat punt ook veel inte halen. Toen Spanje xe2x80x98heroverdxe2x80x99 werd, vluchtten de de meeste jodendaar naar de islamitische wereld en daar hadden ze goede redenen voor.Joden, en christenen, hebben het onder moslimheerschappij eeuwenlangeen stuk beter gehad dan moslims en joden in christelijke landen. Deislam erkent het bestaansrecht van andersgelovigen, het christendomniet. Gehuwde moslimvrouwen genieten in elk geval officieel een matevan economische zelfstandigheid waarvan mijn grootmoeder alleen hadkunnen dromen (als de mogelijkheid bij haar was opgekomen). En opnieuwxe2x80″ xe2x80x99t wordt saai; nou voor het laatst dan: xe2x80″ hoe zit het eigenlijk metal die verworvenheden in de christelijke rest van de wereld, met hethomohuwelijk in de uiterst christelijke Oekraxc3xafne, bijvoorbeeld, of derechten van vrouwen in het Vaticaan?

Wie de christelijke cultuur, hoe ook gedefinieerd, superieur acht aande islamitische moet erg selectief winkelen. Wel hun dhimmixe2x80x99s, niet deeeuwenlange volslagen rechteloosheid van andersgelovigen bij ons; welhun zwepen en beulszwaarden, niet onze guillotine, elektrische stoel enjustitixc3xable injecties; wel rijke, liberale westerse welvaartsstaten,niet de economisch uitgezogen, politiek verscheurde, mensenrechtenlozederdewereldlanden waaraan wij ons comfort en onze rijkdom danken; welhun geborneerde mullahs Krekar, niet onze geborneerde Billyxe2x80x99s Graham;wel hun bermbommen, niet onze clusterbommen; wel onze Franciscus, niethun Rumi, wel de afgelopen decennia, niet de voorafgaande duizend jaarof meer, kortom: alles wat zich aan aardigs over ons bijeen laatsprokkelen tegenover alle misstanden die ze ook daar kenden.

Een relativist is iemand die absolute onzin afwijst.

Deze blog is van Bart Voorzanger en eerder verschenen op zijn eigen weblog. Eerdere blogs van Bart Voorzanger die op het Allochtonenweblog zijn verschenen vindt u hier

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in Bart Voorzanger. Bookmark the permalink.

6 Responses to Onze superieure joods-christelijke cultuur (Bart Voorzanger)

 1. Scottie says:

  Wat een akelig stuk, wat een leugens en gedraai. “Voorzanger” kan hier volstaan.

 2. Truth Hurts says:

  Nou nee hoor, meneer Bart Voorzanger.

  Men hoeft niet ‘erg te winkelen’ als men aan wilt tonen dat de Christelijke (e.a.) cultu(ren)ur superieur zijn aan de Islamitische.

  U hoeft alleen maar de migratiestromen te bekijken om te zien waar mensen het liefste willen emigreren.

  En reeds nu al beseft u dan, welke culturen superieur en gewild zijn, en welke culturen ontvlucht worden.
  Omdat ze minder superieur zijn, of u wilt een ontbreken aan een minimaal basisniveau van bijv. mensenrechten ‘cultuur’ willen noemen, meneer Bart Voorzanger?

  Mvg,

  Truth Hurts:)

 3. Michel says:

  @ Scottie
  Leugens en gedraai? Grote woorden voor iemand die niet eens de moeite neemt aan te geven wat er dan gelogen is. Ik kijk in ieder geval uit naar uw geweldige weerlegging van deze vermeende leugens.

 4. Truth Hurts says:

  @Michel: zie mijn voorlaatste korte bijdrage, waarbij ik maar 1 onwaarheid eruit heb gewipt.
  Wel een significante.

  En zo stikt het hele stuk eigenlijk van de Islamapolegete onwaarheden.
  In een hoedanigheid, dat je bijna zou denken dat het door eem moslim geschreven is:)
  Zoals:

  “De islam erkent het bestaansrecht van andersgelovigen, het christendom niet”.

  Nee, want een Christen mag zich wel bekeren tot een andere religie, maar een moslim niet!

  En zo, beste Michel, kun je met slechts 1 of 2 voorbeelden laten zien dat een stuk tekst gewoon een stuk pulp is.
  Dat men zoiets hier nog durft te publiceren, zegt wel iets over een deel van de redactie van dit forum..

 5. Macun says:

  Heel goed stuk. De reactie die er gegeven worden zijn kenmerkend voor hoogmoedige westerlingen van tegenwoordig. Denkende dat het westen superieur is in alles wat zij doen. De Christelijke propaganda die vooral tijdens de inquisitie en kruistochten zijn gebruikt, zijn tegenwoordig nog steeds aanwezig. Moslims zijn barbaren, de islam is een dreiging voor het westen. Dat is dezelfde propaganda van honderden jaren terug. Echter, als we de authentieke bronnen er op na slaan komt de waarheid boven water. Tot die tijd zit de hoogmoedige westerling met het hoofd in de wolken. Praat geen onzin, gedreven door vermoedens.

  Wat betreft het aantal mensen die hier willen wonen: lees het bericht nogmaals, zoals het stuk beschrijft is het westen enkel economisch aantrekkelijk.

  Elk imperium op aarde heeft een vastgestelde ’15 minutes of fame’. op dit moment mag het wester ervan genieten. De Mongolen, Chinezen, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Ottomanen zijn ons allen voor geweest. Het westen zal het noodlot niet kunnen voorkomen.

 6. Macun says:

  Ik wilde dit niet plaatsen, maar na het bericht van Truth Hurts te hebben gelezen, jeuken me handen te erg.
  Naast het feit dat jouw reactie volledig uit lucht bestaat, probeer je xc3xa9xc3xa9n argument te maken namelijk: ‘een Christen mag zich wel bekeren tot een andere religie, maar een moslim niet!’
  Mag ik zo vriendelijke zijn om deze ene argument die jij na grondig onderzoek zo zorgvuldig hebt opgesteld kapot maken uit een stuk uit de Koran? lees maar: xe2x80x9cWie het wil, die moet dan geloven en wie het wil, die moet maar ongelovig zijn.” (Koran 18:29). verder zijn er nog tal van verzen in de Koran die ons leren dat er geen dwang in godsdienst is en dat afvalligen vrij en blij mogen leven zolang zij anderen ook vrij en blij laten leven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s