Minder niet-westerse allochtonen verkiesbaar

Het aantal allochtone kandidaten is met 6 procent ten opzichte van 2006. Voor het eerst is er sprake van een afname van het aantal niet-westerse allochtonen op de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit een steekproef van de actualiteitenrubriek NOVA en onderzoek door de Universiteit van Amsterdam (UvA).

NOVA bekeek de kieslijsten van CDA, PvdA, VVD, SP, GroenLinks en D66 in zeven grote steden. Hoogleraar politicologie Jean Tillie van de UvA sprak zaterdag voor de camera van een trendbreuk. Rotterdam is de stad met de meeste allochtonen op de kieslijst, maar ook daar is het aantal teruggelopen. Van 23 procent bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen tot 20 procent nu.

Almere komt uit de steekproef naar voren als de stad waar het aantal verkiesbare allochtonen het meest daalde. Het percentage ging van 12 in 2006, naar 7 dit jaar. In Amsterdam bleef het aantal allochtonen vergeleken met vier jaar geleden gelijk staan op 14 procent. Echter, er staan er slechts  5 op eenverkiesbare plaats, het laagste aantal sinds 1990. In 2006 werden in dehoofdstad nog 11 allochtonen gekozen.

Voor de SP en D66 staan dit jaar iets meer allochtone kandidaten op de lijsten dan vier jaar geleden. Bij de andere partijen zijn het er juist minder. Bij de VVD ging het aantal allochtonen terug van 7 naar 4 procent. Maar ook de PvdA, die de meeste allochtonen op de lijst heeft staan, doet het met 5 procent minder. De sociaaldemocraten hebben nog 21 procent over.

Voor de PvdA springt ook Rotterdam eruit met 34 procent allochtone kandidaten. Maar dat zijn er flink wat minder dan in 2006 toen nog 47 procent van de kieslijst uit allochtonen bestond.

Ook uit onderzoek vanForum, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken, blijkt dat meer dande helft van de allochtone raadsleden spanningen ervaart met delandelijke partijlijn, een derde met de fractiediscipline en een kwartervaart spanningen met de achterban. Tweederde van de allochtoneraadsleden heeft behoefte aan (meer) ondersteuning in het begin van deraadsperiode, 77 procent wil doorgaan als raadslid na de verkiezingenin 2010 maar slechts 21 procent staat op een verkiesbare plek.

Bron: Nu.NL/Maroc.nl / Novatv

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in Politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s