Marcouch over homo-emancipatie: confrontatie en roze winkelcentra

MarcouchanjameulenbeltStadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch wil door confrontatie de dialoog over homoseksualiteit in religieuze kring op gang brengen. Dit stelde hij vandaag bij de Dialoogbijeenkomst over homoseksualiteit en religie, levensbeschouwing, cultuur en ethiek. xe2x80x9cJongeren vertellen mij over hun eerst woedende ouders die toch verleid worden tot dialoogxe2x80x9d, aldus Marcouch. Het is dan ook hoog tijd om het taboe op homoseksualiteit te doorbreken, aldus ruim 100 vertegenwoordigers van diverse culturele, religieuze en levensbeschouwelijke organisaties tijdens deze landelijke dialoogbijeenkomst in Amsterdam.

Stichting Malaica, COC Nederland en Humanistisch Verbond, initiatiefnemers van de dialoogbijeenkomst, zijn verheugd over het commitment van de aanwezige organisaties. xe2x80x98De hoge opkomst geeft de urgentie aan om homoseksualiteit bespreekbaar te makenxe2x80x99, aldus de organisatie. Dit beeld wordt ondersteunt door, onder andere, recente cijfers van de Amsterdamse politie. Hieruit blijkt dat het aantal homogerelateerde geweldsincidenten sterk is toegenomen. Reden voor de organisatoren om een serie van dialoogbijeenkomsten te organiseren. Ahmed Marcouch leidde de eerste dialoogbijeenkomst in en stond onder andere stil bij de rol van cultuur en religie bij de acceptatie van homoseksualiteit. Ruim 100 genodigden namen vervolgens deel aan dialoogtafels over religie, familie, school en multiculturaliteit.

Roze winkelcentra

Deelnemers zijn bijvoorbeeld Anita, met een emotioneel pleidooi om homoseksualiteit ook in de  Hindoestaans-Surinaamse gemeenschap bespreekbaar te maken. En gelovig moslim Orhan: xe2x80x9cik begrijp niet waarom mijn ouders al drie jaar niet willen weten waar ik woon, wat ik doe!xe2x80x9d Opmerkelijk is een voorstel van Marcouch voor xe2x80x98rozexe2x80x99, homo-vriendelijke winkelcentra door het hele land waar iedereen zich welkom voelt.

Achtergrond
De Dialoog is een krachtige en succesvolle methodiek omhomoseksualiteit bespreekbaar te maken, juist omdat deze zoekt naarovereenkomsten. De methodiek biedt ruimte aan mensen die, vanuit eenkerkelijke of culturele achtergrond bijvoorbeeld, problemen hebben methomoseksualiteit; een Dialoog is daarbij geslaagd als deelnemers,ondanks diverse achtergronden, onderstrepen dat ieder mens respectverdient.

Praten helpt

De landelijke Dialoogbijeenkomst is de eerste van een seriedialoogbijeenkomsten om de toenemende homo- intolerantie te keren. Zoblijkt uit onderzoek door de schoolinspectie -in 2009- dat op veelscholen homoseksuele leerlingen en docenten worden gepest en is xe2x80x98Homo!xe2x80x99nog steeds een veelgebruikt scheldwoord. Wat helpt is xe2x80x98pratenxe2x80x99, blijktuit diverse onderzoeken. Utrechtse jongeren geven bijvoorbeeld in xe2x80x98alseen homo op je valtxe2x80x99 aan dat een open gesprek xe2x80″bijvoorbeeld in de klas-uitnodigt de eigen mening bij te stellen.
De Brede Maatschappelijke Dialoog over Homoseksualiteit en religie,levensbeschouwing, cultuur en ethiek is een initiatief van hetHumanistisch Verbond, COC Nederland en Stichting Malaica.

Bron: Brede Maatschappelijke Dialoog over Homoseksualiteit, Religie, Levensbeschouwing, Cultuur en Ethiek, www.dedialoog.nu

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in emancipatie. Bookmark the permalink.

3 Responses to Marcouch over homo-emancipatie: confrontatie en roze winkelcentra

 1. Tifasoer says:

  Het wordt tijd dat deze op eigen carrixc3xa8re gerichte verraders een keer hun eigen mensen gaan verdedigen. Homo’s hebben geen gebrek aan verdedigers en zitten niet te wachten op Marcouch. Homo’s hebben meer rechten en vrijheden als zijn Moslims en Marokkanen. Als Marcouch enig fatsoen had dan had hij nu naast zijn Marokkanen en Moslims gestaan die van alle kanten worden aangevallen.

 2. Izz ad-Din Ruhulessin says:

  Je kan het Marcouch niet kwalijk nemen. Deze mensen verdedigen dit systeem omdat ditzelfde systeem hen een carrixc3xa9re geeft. ‘Systeem’ is in dit geval de PvdA die Marcouch dwingt de partijideologie boven de Quran te stellen.

  Het laakbare is dat Marcouch een intelligente man is, en dus beter had moeten weten met de PvdA (of welke andere politieke partij dan ook).

  Islam is totale onderwerping aan de wil van Allaah, en dat zal alleen kunnen bij een ware moslimpartij. Niet-moslim partijen, of beter gezegd: kafir-partijen (omdat ik het woord kafir wil normaliseren, aangezien het nu vaak als scheldwoord wordt opgevat), zijn niet gebonden aan de Quran en zouden dus partpijpunten kunnen opzetten die in strijd zijn met de Islamitische geloofsleer.

  Hun eigen zaak natuurlijk, maar een moslim die zich hierbij aansluit wordt dan onvermijdelijk gedwongen tot het oproepen tot haraam, welke niet toegestaan is voor een moslim. Zie de twee moslima’s die raamprostitutie aan het verdedigen waren.

  Want we zeggen wel dat ons geloof zo mooi en nobel is, maar hoe serieus neemt iemand dat als dat geloof zo gemakkelijk aan de kant wordt geschoven voor een willekeurige partijideologie, zoals vele moslimpolitici in Nederland doen?

 3. Truth Hurts says:

  ‘Islam is totale onderwerping aan de wil van Allah’.

  En wie bepaalt die wil dan?

  Dit is nou precies wat we in een westerse democratische maatschappij als ongewenst zien: een totalitaire sekte die hun eigen wetten maakt naargelang het ze uitkomt.

  Treffender geillustreerd als hier vind je ze niet;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s