Mensenrechtensituatie Marokko is verslechterd

MarocfreeDe hoofdredacteur van Le Journal Hebdomadaire, Aboubakeur Jamai, heeft woensdag aangekondigd dat hij besloten heeft om in ballingschap te gaan uit protest tegen de sluiting van zijn krant. Marokkaanse autoriteiten beweren dat het onafhankelijke weekblad werd gesloten vanwege wanbetaling van xe2x80x9caanzienlijke schulden.xe2x80x9d Journalisten van de krant denken er anders over. Ze geloven dat het is niets anders is dan een politieke truc. Een rapport van xe2x80x98Human Rights Watch,xe2x80x99 een week geleden gepubliceerd, vertelt over de vrijheid schendende uitspattingen van het Marokkaanse Koninkrijk.

xe2x80x9cDe toestand in Marokko is verslechterd,xe2x80x9d geeft het laatste wereldwijde rapport van xe2x80x98Human Rights Watchxe2x80x99 over de mensenrechten, gepubliceerd op 27 januari 2010, aan. Volgens Sarah Leah Whitson, directeur van de NGO voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika heeft de regering, gesteund door gedienstige rechtbanken, repressieve wetgeving gebruikt om vreedzame tegenstanders te straffen en gevangen te zetten, vooral degenen die tegen taboes ingaan betreffende kritiek op de koning of de monarchie, vraagtekens zetten bij het ‘Morokkaans zijnxe2x80x99 van de Westelijke Sahara, of de islam xe2x80x98bekladden.xe2x80x99

Le Journal Hebdomadaire is het nieuwste slachtoffer van de Marokkaanse onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting. xe2x80x9cIk heb afgedaan met de journalistiek in Marokko, en ik heb besloten in vrijwillige ballingschap te gaan,xe2x80x9d zei Aboubakeur Jamai, hoofdredacteur van Le Journal Hebdomadaire woensdag tijdens een persconferentie in Casablanca. Vastgelopen door schulden na dertien jaar te hebben bestaan, zijn de deuren van de oneerbiedige publicatie dichtgespijkerd om nooit meer te worden geopend. Op vrijdag 29 januari werden de bankrekeningen van Aboubakeur Jamai en Ali Amar, een van de voormalige redacteuren van de krant, bevroren door de rechter. xe2x80x9cZe kunnen ons in de gevangenis gooien. Alles kan gebeuren,xe2x80x9d zei de heer Jamai, in 2003 de winnaar van de Internationale Prijs voor de persvrijheid.

Op woensdag 27 januari om half zes in de avond werden de deurslotenveranderd en het pand  verzegeld. Twee dagen eerder had de rechter deverplichte liquidatie bevolen van Trimedia, de uitgever van de krant.De rechter legde de schuld  van dat besluit op de uitgever vanwege hetniet betalen van schulden aan de sociale zekerheid, belastingdienst enbanken. xe2x80x9cDe schuld is meer dan 5 miljoen dirham (ongeveer 450 000euro),xe2x80x9d onthulde een van de advocaten van de Marokkaanse overheid, deheer Abdelkebir Tabih.

De heer Jamai bracht een scenario van economische druk van de leidingvan het land naar buiten. xe2x80x9cIn 2009 werd een overeenkomst bereikt met desociale zekerheid over een betalingsregeling voor onze schulden … Definancixc3xable toestand van het Journal begon steeds te verbeteren.Adverteerders keerden terug. En plotseling werden we toen geboycot dooradverteerders na een bevel van consultants bij het Koninklijk Paleis.Ons doodvonnis was getekend.xe2x80x9d

De financixc3xable ellende en de juridische hoofdpijn van de krant zijn nietvan vandaag. In 2006 bevestigde een hof van beroep de strafrechtelijkeveroordelingen van journalisten van de krant voor de belediging van eenonderzoeksinstituut gevestigd in Brussel, en legden boetes enschadevergoedingen op ten bedrage van 3,1 miljoen dirham (ongeveer 275000 euro,) een  veel hoger bedrag dan  eerder bepaald was bij eengerechtelijke vervolging voor smaad.

De krant werd een synoniem voor problemen in het Marokkaansemedialandschap. En toch was Le Journal Hebdomadaire, gelanceerd met eenklein budget in 1997, een symbool geworden van de uitbreiding van devrijheid van meningsuiting die twee jaar vxc3xb3xc3xb3r het einde van de regeringvan koning Hassan II bereikt werd. Een voorbeeld van het niveau van devrijheid die de krant bereikte was hun beslissing om de aartsvijand vanhet Koninkrijk, Mohamed Abdelaziz, de leider van het Polisario Front(een Nationalistische Beweging die de onafhankelijkheid van deSaharaanse bevolking nastreeft,) aan het woord te laten.

Anderen, naast Le Journal Hebdomadaire, hebben de afgelopen maanden ookgeleden onder de vurige toorn van de regering. xe2x80x98Het Human Rights Watchxe2x80x99verslag wijst vier kranten aan die het slachtoffer zijn geworden. Depublicatie van een cartoon op 27 september 2009 door Akhbar al-Youm,die een neef van koning Mohammed VI afbeeldde, leverde een boete van9000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf op voor de uitgever,Toufiq Bouachrine, en zijn cartoontekenaar, Khalid Gueddar. DrissChahtane, de redacteur van het weekblad Al-Mish’al werd  in septembervan het vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaarvoor het xe2x80x9cte kwader trouwxe2x80x9d xe2x80x9cvalse informatiexe2x80x9d publiceren betreffende degezondheid van de koning. Twee publicaties, Tel Quel en Nichan,publiceerden op 4 augustus 2009  resultaten van een enquxc3xaate waarbij 91%van de ondervraagde Marokkanen aangaven dat de eerste tien jaar van dekoning xe2x80x9cpositiefxe2x80x9d waren. Verrassend genoeg werd het nogal vleiendenieuws bekritiseerd als majesteitsschennis, en er werd beslag gelegd opde edities van de twee weekbladen. Honderdduizend exemplaren van detijdschriften werden vernietigd door de autoriteiten terwijl deuitgevers hulpeloos stonden toe te kijken zonder de geringstemogelijkheid om de zaak in bij een rechtbank aan te vechten.

Boetes, blackouts, beslaglegging op kranten, opschorting vanpublicatie, gevangenisstraf of voorwaardelijke gevangenisstraffen, hetMarokkaanse koninkrijk blijft de media intimideren en de lokale persmuilkorven.

Bron:  bericht en afbeelding zijn overgenomen van Maroc.NL

Zie ook:
Dossier Marokko, mensenrechten en migratie

bij Maroc.nl:
godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims
Tien jaar Mohammed VI

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in marokko. Bookmark the permalink.

3 Responses to Mensenrechtensituatie Marokko is verslechterd

 1. vankaas says:

  Interessant artikel! Een puntje van kritiek: het Polisario Front wordt omschreven als een “Nationalistische Beweging die de onafhankelijkheid van de Saharaanse bevolking nastreeft”. Dat is niet helemaal correct want de onafhankelijkheid van de Saharaanse bevolking in Zuid Marokko streeft het Polisario niet na.
  Het gaat het Front Polisario om de bevrijding van de gebieden Saguia el-Hamra en Rio de Oro. Oftewel de voormalige Spaanse Sahara.
  Dat ligt besloten in de naam ‘Polisario’ wat een afkorting is van Frente Popular para la Liberacixc3xb3n de Saguia el-Hamra y Rio de Oro.

 2. Delilah says:

  Ik dacht dat ik een stuk las over het proces tegen Wilders. Als ik het stuk citeer met elke weglatingen over koning, vorstenhuis en morokaans zijn: heeft de regering, gesteund door gedienstige rechtbanken, repressieve wetgeving gebruikt om vreedzame tegenstanders te straffen en gevangen te zetten, vooral degenen die tegen taboes ingaan betreffende kritiek op, vraagtekens zetten bij, of de islam xe2x80x98bekladden.xe2x80x99

 3. Truth Hurts says:

  En voor de rest geeft het artikel, notabene geplaats op de Nederlandse communitysite voor NL-talige moslims, Maroc.nl, haarfijn weer wat enkele losse begrippen als ‘mensenrechten’, ‘vrijheid’,
  ‘rechtvaardigheid’, ‘integriteit’, en ‘politiek’ inhouden in een gemiddeld moslimland, wat nog als een van de meer ontwikkelde der moslimlanden kan worden beschouwd.
  Van hetzelfde laken het pak als eender welk willekeurig bananenrepubliekje met een generaal als hoofddief.

  Natuurlijk staan de inwonders van dergelijke staatjes in de rij voor de poorten van westerse landen om er binnen te geraken.
  Sommige landen hebben die poorten wagenwijd open.
  En als je daar wat van zegt, ben je volgens Linksche salonsocialistische politiek correcte pseudo-intelligentia opeens een PVVer, een racist, een islamofoob, een extreem-rechtse, en wat al niet meer voor fraais:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s