Steeds meer Afrikaanse Nederlanders tegen vrouwenbesnijdenis

Feminisme2Steeds meer Nederlanders, mannen en vrouwen, die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Afrikaanse landen als Somalixc3xab en Sudan spreken zich openlijk uit tegen vrouwenbesnijdenis. Dat verklaart Marja Exterkate van Pharos, het kenniscentrum voor Vluchtelingen en Gezondheid. Het voorlichtingsbeleid dat de overheid enkele jaren geleden in gang heeft gezet, heeft veel positieve effecten, meent de organisatie. Harde cijfers over hoe vaak vrouwenbesnijdenis in Nederland voorkomt, zijn er niet. Schattingen gaan uit van minstens vijftig gevallen per jaar.

Pharos heeft sinds 2006 ongeveer zestig migranten uit de Afrikaanse risico-landen opgeleid om voorlichting te geven via onder andere huisbezoeken aan landgenoten. Ze doen dat in zes Nederlandse steden. Ook worden imams ingezet die tijdens bijeenkomsten van Afrikaanse immigranten uitleggen dat vrouwenbesnijdenis in de Koran niet wordt voorgeschreven.

Volgens Exterkate hebben vrouwen die besneden zijn vaker last van depressies, angststoornissen, buikpijn en plasproblemen dan andere vrouwen.

Bron: DePers / Maroc.NL

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in emancipatie. Bookmark the permalink.

1 Response to Steeds meer Afrikaanse Nederlanders tegen vrouwenbesnijdenis

 1. Scottie says:

  Maar waar blijkt dat dan uit, dat die Afrikanen dan tegen die besnijdenis zijn?

  Het is de directeur van Pharos die dat zegt. En ze zegt alleen maar dat ze MEENT, dus verondersteld dat die Afrikanen tegen die verminking zijn.

  Het zijn Exterkate haar woorden dat zij meent dat die Afrikanen tegen zijn.

  Geen cijfers, geen Afrikanen zelf aan het woord.

  Als ik zeg dat vele Afrikanen tegen het gebruik van condooms zijn omdat ‘vlees op vlees moet’ heb ik net zoveel en net zo makkelijk gelijk als deze directrice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s