Tegen democratie en vrijheid

De Britse regering liet begin januari weten dat zij de radicaal-islamitische groeperingIslam4UK gaat verbieden op grond van wetten tegen terrorisme. Islam4UK zou banden met extremisten hebben, maar zelf zegt ze alleenmaar een denktank en lobbygroep te zijn. Ook onder een andere naam -al-Muhajiroun – wordt de organisatie verboden. Oprichter Omar Bakri Muhammad liet in een reactie weten dat minister Johnson met vuurspeelt. De groepering zal ondergronds gaan en alleen maar populairderworden, zei Bakri.

De leider van Islam4UK Anjem Choudary ging vervolgens in BBC Newsnight in debat met Maajid Nawaz van de Quilliam Foundation, een organisatie die extremisme wil tegengaan. Choudry verklaarde onder andere: ,,Democratie en vrijheid brengen de Britten niets goedsxe2x80x99xe2x80x99. Hieronder een videoverslag van een wat chaotisch debat:

De beweging van Choudry pleit volgens een artikel in het Nederlands Dagblad voor het afschaffen van de  democratie en zeker de huidige rechtspraak, die moet worden vervangen door de sharia. Het ND parafraseert:" Stelen: hand eraf. Beroving met geweld? Doodstraf. Drugs gebruikt? Tachtig zweepslagen, in het openbaar. Overspel: publieke executie. Enzovoorts. Het probleem van de criminaliteit ligt volgens de moslimgroepering in ,,de ideologie van de individuele vrijheidxe2x80x99xe2x80x99- het basisbeginsel van democratie en mensenrechten."

Nederland

Voor zover mij bekend heeft Islam4UK geen Nederlandsezusterorganisatie. Dat geldt wel voor de Hizb ut-Tahrir (HuT), dietijdens het debat in BBC Newsnight en in artikel in het NederlandsDagblad worden genoemd. De HuT streeft naar de heroprichting van het kalifaaten is behalve streng religieus, ook politiek georienteerd  (integenstelling tot bijvoorbeeld de meestal apolitieke salafisten) enricht zich vooral op internationale conflicten waar moslims wordenbedreigd. De Hizb-uts zijn uitgesproken anti-kapitalistisch enanti-Israelisch.  Kijk bijvoorbeeld op www.hizb.org.uk of de site van de Nederlandse dochter www.expliciet.nl.

HuT is in ongveer 40 landen actief. In sommige landen waaronderPakistan en Duitsland is de organisatie verboden. De AIVD noemt debeweging in Radicale Dawa in verandering radicaal islamitisch, maar in Engeland en Nederland is de beweging niet verboden, omdat de beweging geen geweld propageert.

Hieronder een filmpje van de Britse afdeling van HuT.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in ewoud butter, islam. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s