De waarheid over de islam bestaat niet

IslamverlichtingSlecht nieuws voor Hans Jansen, de theologen van de PVV, de salafisten en anderen die geloven in xc3xa9xc3xa9n zuivere islam: de waarheid over de islam bestaat niet. Er bestond vanaf het allervroegste begin verschil van mening over. Dat stelt arabiste en papyrologe Petra Sijpesteijn in een interview met de Volkskrant.

Sijpesteijn constateert dat beide kampen, zowel de Wilders-sympathisanten als de salafisten hun onwrikbare standpunten baseren op de Koran en andere vroege religieuze teksten. Alle juridische bronnen, theologische teksten en de eerste exegese van de Koran komen echter uit de negende eeuw, twee eeuwen na het overlijden van de profeet Mohammed.

Sijpesteijn is xc3xa9xc3xa9n van de zes Arabische papyrologen in de wereld. Arabische papyri uit de beginjaren van de islam (de eerste twee eeuwen) leveren brokjes objectieve informatie op. Op grond van de papyri die ze tot nu toe heeft ontcijferd (2 procent van het totaal) stelt Sijpesteijn dat slechts de contouren van de vroege islam bekend zijn. xe2x80x98We hebben eigenlijk geen idee hoe de vroegste periode was.xe2x80x99

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in islam. Bookmark the permalink.

7 Responses to De waarheid over de islam bestaat niet

 1. Naz Drovje says:

  Tendentieuze kop, niksig artikel. Uiteraard is de kop bedoeld om de stelling van Wilders onderuit te halen, maar de uitleg gaat over iets totaal anders. Of wil deze papyrologe met haar artikel de islamitische wereld veranderen? ik zeg haar alvast: dat gaat niet lukken.
  Wilders refereert aan de teksten die in diverse koranvertalingen staan, en aan objectief waarneembaar gedrag van mensen en groepen die de islam aanhangen. Dat is waar het om draait. En dus niet om vroeg Arabische vormen van islambeleving. Die zeggen niets over het heden, en dat maakt de kop boven dit artikel waardeloos en smerig.
  Als deze dame werkelijk een bijdrage wil leveren aan de discussie, laat haar dan de hedendaagse fenomenen bestuderen. Het artikel dat nu in de Volkskrant staat, hoort thuis in een blad voor vakidioten. Echt gaan werken en daarmee een bijdrage leveren aan de maatschappij, zou de beste optie zijn voor deze dame.

 2. Brahim says:

  Goed stuk. Mevrouw Sijpesteijn weet er duidelijk meer van dan de Hans Jansens van deze wereld die denken dat er maar xc3xa9xc3xa9n islam bestaat. Terwijl de godsdienst vanaf haar begin uiteengevallen is in tientallen, misschien wel honderden stromingen die vooral elkaar bevechten.
  Ben benieuwd wat er uit de onderzoeken van de papyrologen komt en wat dat op de lange termijn zal betekenen voor de godsdienstbeleving van vooral de orthodoxe moslims die de islam meer kwaad dan goed doen. Zie ook het stuk heronder over de HuT

 3. Truth Hurts says:

  Slecht nieuws voor onze papyrologe Petra Sijpestein, niet de eerste, en zeker niet de laatste in de lange rij anononiemerikjes die hopen mee te liften voor hun ’15 minutes of fame’ over de rug van Wilders: ze was onbekend, ze is het nog steeds en ze zal het ook altijd blijven, hoe pretentieus ze ook ‘ik ben de waarheid’ denkt te zijn.

  Next 🙂

 4. BertBart says:

  Het is helemaal niet tenditieus, maar een oerdomme suggestie van iemand die zich nooit echt heeft verdiept.
  Islam ‘critici’ weten al tijden dat mainstream Islam enkele decennia/eeuwen later tot stand is gekomen.
  Nu de mainstream moslim nog.

 5. Ali says:

  Nogal domme reacties van mensen die Sijpesteijn de maat willen nemen. Het onderzoek van haar is uniek in de wereld. Je hoeft niet veel kennis van de islam te hebben om te bevatten hoe belangrijk dit onderzoek is, uist ook voor moslims.
  Of ze ‘ bekend’ of ‘onbekend’ is, is volstrekt irrelevant. Dat zegt vooral iets over degene die die opmerking maakt.

 6. Truth Hurts says:

  Ja Ali, haar onderzoek is zo uniek in de wereld dat de rest van de wereld er nog steeds niks van wilt weten:)

 7. Halal-shalom slachten wxc3xa9l pijnlijk

  Het halalkelen of shalomslachten van dieren is wel degelijk pijnlijker dan slachten na verdoving. Uit nieuw onderzoek in Nieuw-Zeeland blijkt het goddelijk de keel doorsnijden niet zo pijnloos te zijn als de religieuzen beweren. De studieresultaten botsen wel met die van eerder Duits onderzoek, maar sluiten aan op recent pijnonderzoek bij mensen en grotere zoogdieren.

  Het Nieuw-Zeelandse Massey University verrichtte metingen van hersensignalen bij kalveren gedurende nagebootste joodse of islamitische slachtmethoden. De hersensignalen gaven aan dat het dier tot twee minuten lang pijn voelde bij en na het doorsnijden van de keel. Als het dier vijf seconden na het doorsnijden van de keel verdoofd werd met een bewustzijnsverliezende klap, verdwenen de pijnsignalen onmiddellijk.

  De pijnsignalen voor het dier komen van de doorsneden zenuweinden bij de slagader en niet van het bloedverlies. Of het aanroepen van Allahs naam bij de rituele islamitische slacht de pijn voor de kalveren verminderde, of juist vermeerderde, werd niet gemeten.

  Bron:
  http://www.newscientist.com/article/dn17972-animals-feel-the-pain-of-religious-slaughter.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s