PvdA wil wet tegen segregatie onderwijs

De PvdA wil gemeenten meer mogelijkheden geven om kinderen van hoog- en laagopgeleide ouders op dezelfde basisschool te krijgen. De Kamerfractie van de PvdA zal staatssecretaris Dijksma (Onderwijs) woensdag vragen hiertoe een wet te maken, om zo segregatie in het onderwijs tegen te gaan. Dat schrijft de Volkskrant.
Met behulp van de wet kunnen gemeenten een vast moment instellen voor het aanmelden van kinderen, ook als een deel van de schoolbesturen tegen is. Hiermee kan worden voorkomen dat hoogopgeleide ouders hun kind vaak al heel jong inschrijven op een gewilde school, waardoor zoxe2x80x99n school lastiger toegankelijk wordt voor (laagopgeleide) ouders die hun kind doorgaans later inschrijven.

Kamerlid Margot Kraneveldt in de Volkskrant: xe2x80x98Vrijwilligheid werkt niet, terwijl de segregatie in het onderwijs voortschrijdt. Wij stellen voor dat gemeenten moeten kunnen bepalen dat alle kinderen op dezelfde leeftijd kunnen worden ingeschreven; dus niet het ene kind vlak na de geboorte, en het andere kind net voor de 4de verjaardag. Als een paar schoolbesturen dwarsliggen, krijgt de gemeente, als het aan ons ligt, de mogelijkheid het toch in te voeren.xe2x80x99

Verder stelt de PvdA voor dat gemeenten de mogelijkheid krijgen scholen te laten werken met twee wachtlijsten: een voor leerlingen met hoogopgeleide en een voor leerlingen van laagopgeleide ouders. Het voorstel komt op verzoek van de Utrechtse onderwijswethouder Rinda den Besten (PvdA). Haar lukte het niet een vast moment in Utrecht in te voeren voor aanmelding, wegens enkele onwillige schoolbesturen.

Bron: Volkskrant

Meer over dit onderwerp in de categorie zwarte en witte scholen

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in onderwijs, zwarte scholen witte scholen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s