Orthodoxe groepen roepen moslims op zich verre te houden van christelijke feestdagen

KerstboomTerwijl in buurten als bijvoorbeeld de Amsterdamse Indische Buurt moslims steeds vaker een kerstboom kopen, ik steeds meer kerst- en nieuwjaarswensen van molims ontvang en in Trouw wordt bericht dat Mohammed, Alia en Faruk kerstfeest vieren, zijn er orthodoxe groeperingen die zich verzetten tegen het vieren door moslims van christelijke feestdagen. Zo heb ik dit jaar van verschillende afzenders een mail ontvangen waarin moslims wordt opgeroepen zich verre te houden van christelijke feestdagen. Ik heb de mail ook vorige jaren ontvangen, maar dit jaar voor het eerst meerdere keren. De brief bevat de volgende passage:

"Wat houdt het vermijden van niet-islamitische feesten in de praktijk in?
1. Wegblijven van hun vieringen, dus het vermijden van plaatsen waar ze hun feestelijkheden houden en het vermijden dat je in hun feestelijkheden terecht komt, zoals bijvoorbeeld kerstmis en nieuwjaarsborrels, verjaardagsfeesten, st. maarten, sinterklaas, 1 aprilgrappen, allerlei jubilea, etc.
2. Vermijden om zelf zaken te doen, die te maken hebben met deze vieringen van de niet-moslims, zoals het in huis halen van een kerstboom, je kinderen mee laten doen met st. maarten of sinterklaas, verjaardagen vieren in je familiekring, vuurwerk afsteken op nieuwjaarsdag etc.
3. Vermijden om de niet-moslims te feliciteren met hun vieringen. Hoe kunnen we ze feliciteren met het feit dat ze ongehoorzaam zijn aan Allaah (subhanahu wa taxe2x80x99ala)? Uitingen zoals prettige verjaardag, gelukkige feestdagen, gelukkig nieuwjaar, zijn ongepast. Het enige geluk is immers te vinden in imaan, waar geloof! Een moslim mag dus iemand niet feliciteren met het begaan van zonden en ongehoorzaamheid aan Allaah (subhanahu wa taxe2x80x99ala)!
4. We moeten ook niet van onze eigen feesten imitaties maken van de feesten van de niet-moslims, dus dezelfde dingen doen die zij doen met hun feesten. Sowieso zullen veel van deze zaken verboden zijn.
Om onze identiteit en waardigheid te bewaren en om Allaahxc2xb4s liefde en acceptatie te verdienen (en dit betekent vrede en geluk in dit leven en het uiteindelijke slagen in het Hiernamaals), laten we ons houden aan wat Allaah (subhanahu wa taxe2x80x99ala) genoegen doet. Hij heeft ons dit laten weten in Zijn Boek en middels Zijn Boodschapper. En bedenk dat feesten en vieringen hierop geen uitzondering vormen."

De tekst van de gehele mail is via de volgende link te lezen. Download mijd_christelijke_feestdagen.pdf

P.S. GeenStijl heeft dezelfde tekst inmiddels ook ontdekt op marokko.nl en maakt daar veel heisa over. Veel inhoudelijker is de reactie van Martijn de Koning op zijn onvolprezen weblog Closer.

Fijne kerstagen en gelukkig 2010

Namens de redactie van het Allochtonenweblog wens ik u allen, ongelovigen, christenen, moslims en anderszins gelovigen fijne (vrije) kerstdagen en een heel gelukkig en gezond 2010. Begin 2010 zijn we er weer.

Ewoud Butter

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in islam. Bookmark the permalink.

6 Responses to Orthodoxe groepen roepen moslims op zich verre te houden van christelijke feestdagen

 1. Beste Ewoud,
  Met je columns ben ik het vaak niet eens, maar verder is het Allochtonenweblog een uitstekende en betrouwbare bron van informatie. Bij deze wens ik je prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar.

 2. Fatima says:

  Jij ook Ewoud: een heel gelukkig en vrolijk 2010!

  Misschien dat ik toch nog een kerstboom ga kopen als protest tegen het idiote mailtje dat jij kreeg.

 3. Jaap de Wit says:

  Als je je niet wilt conformeren met de Nederlandse- feestdagen en gewoontes, ga dan alsjeblieft naar een land die dat niet heeft. Voor de mensen die in dat sprookje geloven… Donder op! Wij hoeven jullie niet!

 4. marjolein says:

  Fijne dagen en een heel gelukkig nieuwjaar, Ewoud.

 5. Tulay says:

  Niet alleen Sinterklaas komt uit Turkije maar ook de Kerstboom. Althans dat vinden sommige Turken 🙂

 6. nico says:

  Ieder viert zijn feest naar keuze. Prima toch? Dat mag in een vrij land.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s