"Wilders optreden is fundamenteel strijdig met joods-christelijke traditie"

Het is volkomen terecht dat PVV-politicus Geert Wilders op 20 januari 2010 voor de rechtbank in Amsterdam moet verschijnen. "De samenleving is zelfs verplicht op te treden, want in zijn teksten brengt Wilders fundamentele rechten, zoals de vrijheid van meningsuiting in het geding." Dat stelt RUG-hoogleraar Religie en Recht Fokko Oldenhuis op de websiteScienceguide. Oldenhuis: xe2x80x9cWilders overschrijdt onmiskenbaar de grenzenvan de wet.xe2x80x9d

Het klinkt voor velen paradoxaal, maar zulke rechten moeten, ook als het grondrechten zijn, wel worden begrensd, zo stelt prof. Oldenhuis. "Gebeurt dat niet, dan kan het ertoe leiden dat anderen in hun bestaan worden bedreigd. Dat is precies wat hier aan de hand is. De eigen vrijheid die Wilders wenst te hebben gunt hij niet aan een ander."

De Groningse hoogleraar vindt Wilders’ optreden fundamenteel strijdig met de joods-christelijke traditie. Ons land is van oudsher schuilplaats geweest voor andersdenkenden. Denk maar aan de Spaans-Portugese joden, eind zestiende eeuw in Amsterdam."

Een roep om nieuwe strafwetten ter bestrijding van het bezit van de Koran, wordt door Oldenhuis afgedaan onder verwijzing naar de meest fundamentele regels van de mensenrechten: "Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zal dat soort wetgeving meteen terugfluiten. Wilders wordt op dit punt niet gehinderd door enige kennis van zaken."

Lees verder op scienceguide

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in wilders pvv. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s