Segregatie-allergie in Den Haag

Img_4377Een kleine meerderheid in de Haagse raad, bestaande uit onder andere de VVD en de SP,  wil dat er een einde komt aan aparte zwemuren voor vrouwen in een zwembad in de Hofstad. Sporten is een middel om elkaar te ontmoeten is het argument. Dat klinkt logisch, maar afgezien van recreatief zwemmen, joggen en korfbal, zijn er maar weinig sporten die gemengd beoefend worden.

Je kunt je verder afvragen of het de primaire functie van een zwembad is om ontmoeting te faciliteren. De meeste mensen zullen er heen gaan om aan hun conditie te werken of om wat overtollig vet kwijt te raken. Een leuke ontmoeting onder de douche is dan mooi meegenomen, maar niet het belangrijkste doel van een duik in het chloor.

Sterker, als er op xc3xa9xc3xa9n plaats sprake is van segregatie, dan is het wel in het zwembad. Om geen last te hebben van puberende testosteronbommetjes, heeft een beetje zwembad seniorenuurtjes, een familiedag en zijn er speciale tijden voor babyzwemmen, discozwemmen en aquajoggen. En om te voorkomen dat de baantjeszwemmers last krijgen van praatzwemmende vriendinnen die zich traag groepsgewijs verplaatsen, liggen er kabels in het bad, zodat ieder zijn eigen baantje heeft. Hoe gescheiden wil je het hebben?

Er zijn trouwens meer plekken waar sprake is van seksescheiding. Google bijvoorbeeld het woord xe2x80x98vrouwenavondxe2x80x99 of xe2x80x98ladies nightxe2x80x99 en je kunt zo een jaaragenda vullen met activiteiten in cafxc3xa9s, buurthuizen, saunaxe2x80x99s en bioscopen.

De Haagse allergie voor seksescheiding in een zwembad heeft ook, of misschien wel vooral,  te maken met het gegeven dat voornamelijk islamitische vrouwen gebruik maken van het vrouwenuurtje. Het gaat er dan dus niet alleen om dat mannen en vrouwen moeten mengen, maar dat er tijdens het aquajoggen ook een interreligieuze boom kan worden opgezet.

Ik heb er zelf geen enkel probleem mee dat soms de mogelijkheid wordt geboden om gescheiden te zwemmen. Of deze behoefte aan seksesegregatie nou voorkomt uit religieuze overwegingen, of omdat sommige vrouwen het niet prettig vinden bekeken te worden door mannen, vind ik minder relevant. Het lijkt mij belangrijker dat vrouwen leren zwemmen om niet in de Hofvijver te verdrinken of dat ze aan hun gezondheid werken, dan dat ze samen met mannen in een bad liggen. Het is maar waar je je prioriteit legt. Mengen is prachtig, maar het moet geen dogma worden.

De realiteit is volgens mij dat onze samenleving tot op het bot gesegregeerd is. Er is geen hobby, belang, religieuze, seksuele, muzikale of politieke voorkeur, of er bestaat wel een vereniging of hyvesgroep voor. Er is geen ziekte zonder patixc3xabntenvereniging. Ook op straat, op het werk of het schoolplein voelen de meeste mensen zich aangetrokken tot soortgenoten met een vergelijkbare lifestyle, tot mensen waarmee ze xe2x80x98een klik hebbenxe2x80x99 of waarbij ze zich xe2x80x98thuisvoelenxe2x80x99 .

Zelfs in het buitenland trekken Nederlanders graag naar elkaar toe. Dan zijn ze en masse te vinden op campings en in hotelletjes met veel landgenoten. Sleurhutten en De Waardtenten staan keurig gescheiden, maar binnen hun eigen subculturen hebben ze het wel xe2x80x98gezelligxe2x80x99 en als de ouders het zelf niet zo nodig vinden (xe2x80x98wel veel Nederlanders hierxe2x80x99), dan vinden ze de omgang met Nederlanders op zijn minst xe2x80x98fijn voor de kinderenxe2x80x99.

We zijn met zxe2x80x99n allen blijkbaar zo narcistisch dat we graag met mensen verkeren die een beetje op ons lijken, waarmee we op zxe2x80x99n minst een deel van onze meervoudige identiteit delen. De neiging xe2x80x98ons soort mensenxe2x80x99 te vinden is met nieuwe media als internet bovendien een stuk gemakkelijker geworden. Terwijl we toegang hebben tot steeds meer nieuwsbronnen en meningen, blijken we die keuzevrijheid vooral te gebruiken om sites te bezoeken die onze eigen vooroordelen en waarheden bevestigen. Internet fungeert in de woorden van New York Times columnist Nicholas D. Kristof niet zozeer als een medium voor debat en dialoog, maar eerder als een echoput waarin onze eigen mening oneindig vaak wordt herhaald en versterkt. Het leidt tot een proces dat op door Bas Broekhuizen op de Nieuwe Reporter xe2x80x98de balkanisering van het internetxe2x80x99 werd genoemd.

Als we dan van nature niet zo gericht zijn op mengen, is het goed wanneer de overheid, ter compensatie, het gemeenschappelijke benadrukt en ontmoeting stimuleert. Zeker, de segregatie in wijken en op scholen is niet wenselijk. Zoveel mogelijk gemengd is dan ook het streven, maar wanneer er hogere doelen zijn, zoals volksgezondheid, veiligheid, participatie of emancipatie, zal je daar soms pragmatisch mee om moeten gaan.

Verder kan ik me ook heel goed voorstellen dat politici tegen het faciliteren van religieuze segregatie met overheidsgeld zijn. Maar wees dan wel consequent en pleit evenzeer voor het stoppen van de financiering van het bijzonder onderwijs op religieuze grondslag. Dat is een effectiever middel tegen religieuze segregatie dan het verbieden van een paar uurtjes gescheiden zwemmen.

Terug naar Den Haag. Daar kwam VVD-wethouder Huffnagel deze week met het voorstel een jaarlijks terugkerend homo-evenement te organiseren, wat ik lees als een apart gesubsidieerd feestje voor mensen met een bepaalde, in dit geval homoseksuele voorkeur. Ik vind het prachtig, maar ben wel erg nieuwsgierig naar het standpunt van Huffnagels eigen VVD.

Ewoud Butter (zat in de jaren 70 nog op een katholieke jongensschool in Brabant). Deze blog verschijnt binnenkort ook op joop.nl

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in ewoud butter. Bookmark the permalink.

6 Responses to Segregatie-allergie in Den Haag

 1. HINDUSTAN says:

  De Haagse allergie voor sekse-scheiding in het zwembad heeft uiterxc3¡xc3¡rd te maken met de islamitische vrouwendoelgroep.

  De redenen dxc3¡xc3¡rvoor zijn al opgenoemd door verantwoordelijken: er zijn natuurlijk extra eisen voor die doelgroep.
  Het speciaal regelen van vrouwelijke badmeester(essen?) en het afdekken van de ramen op zondagmiddag was o.a. financixc3xabel niet meer op te brengen.

  Dat heeft niks met narcisme te maken.
  Al waart de laatste tijd de geest van ene Geert Wilders als een spook boven recentelijke beslissingen, maar in dit geval lijkt het evident dat een groep zwemmende moslimvrouwen in Den Haag hun hand hebben overspeeld.

  We hebben allemaal een vrijheid en ruimte om rekening te houden met elkaar.
  Doe je dat niet en wil je alleen maar aan jezelf denken, denk dan ook aan de consequenties.

 2. Jack says:

  Precies. Mensen samen laten zwemmen is een eerste stap naar een wereld zonder religieuze segregatie, maar er moet nog veel meer gebeuren.

  Ik ben alleen bang dat je het stoppen van “de financiering van het bijzonder onderwijs op religieuze grondslag” er niet zo snel op gemeente-niveau erdoorheen krijgt. Dar moet de landelijke politiek zeker een vuist voor maken.

  En misschien dat zoiets als een sociale dienstplicht voor alle jongeren een idee is?

 3. Jessica says:

  Ik was een van de vaste klanten bij het vrouw en kind zwemmen. De kosten waren prima op te brengen, het blinderen van ramen was allang geregeld, die kosten zijn dus al lang geleden gemaakt, en bovendien was het op geen ander moment zo druk in het zwembad als deze uurtjes!
  Waarom deze doelgroep eruit en andere mogen wel blijven? Het blijft toch verplicht om een kind bij je te hebben bij familiezwemmen? En er zijn nog allerlei andere doelgroepen waar wel nog wat voor georganiseerd mag worden.
  Het was een mooi gemengd gezelschap dat daardoor onderling wel Nederlands moest praten. En het waren heus niet alleen maar moslims die het prettig vonden om zonder mannen te zwemnmen!
  Mijn dochter barstte gisteren in huilen uit toen ik haar moest uitleggen dat het zwemmen binnenkort stopt. Bedankt Den Haag!

 4. josee mulder says:

  Belangrijk is: dat vrouwen in ons kikkerland leren zwemmen! Wanneer zij dit zelf kunnen, zullen zij dit ook bij hun kinderenen kunnen enthousiasmeren! De politiek vergeet dat de maatschappij niet zo snel emancipeert als zij zouden willen en leggen hun oor, helaas te vaak te luister bij onverlaten voor wie de realiteit onbekend is! Mijn advies: vrouwen lekker gescheiden van mannen laten zwemmen en het zwemdiploma en eventueel een ehho of BHV certificaat opnemen in de inburgeringscursus! Wie heeft daar problemen mee?
  Josee Mulder

 5. HINDUSTAN says:

  Jose, degene met het probleen ben jij:
  Om vrouwen lekker samen met mannen te laten zwemmen, en zodoende ook te leren dat dit Nederland is en geen Afghanistan.
  Dat geeft ook niet echt een goed signaal af aan kinderen, die zo al helemaal niet leren om zich normaal te gedragen in elkaars aanwezigheid.

  Normaal gesproken heb je als kind van jongs af aan gewoon gemengd zwemles, en jonge kinderen doen daar niet moeilijk over, want bepaalde hormonen spelen dan nog niet.

  Ga die kinderen niet met anti-mannentrauma’s van volwassen vrouwen opzadelen, dat werkt alleen maar contraproductief.

  (dit bedoel ik niet commanderend hoor, het zijn maar meningen).

 6. David says:

  Het gaat hier om gesubsidieerd gescheiden zwemmen en dat hoeft van mij niet. Overigens heeft het college bestaande uit PvdA, Groenlinks en VVD dit plan ingediend. De wethouders van Groenlinks en de PvdA hadden er dus geen problemen mee.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s