Is specifiek beleid voor migranten in de zorg noodzakelijk?

Brugbencc Binnen tien jaar zou de gezondheidssituatie van bewoners in de 40 aandachtswijken amper mogen afwijken van de gemiddelde situatie in de rest van een stad. Die ambitie sprak minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) verleden week uit tijdens een overleg met de Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Voorlopig is de gezondheidssituatie van de grote, klassieke migrantengroepen echter beduidend slechter dan die van autochtonen. De vraag blijft dan ook actueel in hoeverre voor deze groepen specifiek beleid gevoerd moet worden.

Volgens PvdA-kamerlid Khadija Arib bestaan er grote verschillen tussen bevolkingsgroepen wat betreft hun gezondheid. Zo hebben Turkse en Marokkaanse ouderen vaker last van depressieve klachten, komt zelfmoord onder Surinaamse mannen veel vaker voor dan bij autochtone mannen en hebben Surinamers ook vaker dan autochtonen last van hart- en vaatziekten. Marokkaanse mannen daarentegen hebben hiervan juist geen last. Voor alle migrantengroepen geldt dat ze gemiddeld minder vaak sporten, veel tienermoederschappen tellen en vaker last hebben van overgewicht dan xe2x80x98oude Nederlandersxe2x80x99.

Arib pleit daarom voor specifiek beleid. Volgens haar moet de xe2x80x98haast automatische reflex dat daarmee groepen worden voorgetrokkenxe2x80x99 maar eens even worden genegeerd. Ook GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik gaf aan dat hij de xe2x80x98 nieuwe politieke correctheid van de rechtse kerk helemaal zat wasxe2x80x99 en dat migranten ook gewoon in hun eigen taal aangesproken moeten kunnen worden als daarmee hun gezondheid wordt gediend. De VVD vindt verder het terugdringen van grote gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen eerder een zaak van de zorgverzekeraars dan van de overheid.

Lees veel meer op wereldjournalisten

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in gezondheid. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s