Woedende Wilders scoort altijd

Calimero Geert Wilders is weer eens boos. Nee, hij is niet boos, hij is ziedend. En zo’n emotie scoort. Uit een scriptie van Eelco Snip blijkt dat je artikel meer bezoekers trekt wanneer de kop een omstreden politicus en een heftige emotie bevat. Een ziedende, schuimbekkende Wilders trekt dus alle aandacht.
Reden voor Wilders woede is deze keer dat drie gerespecteerde wetenschappers volgens de Volkskrant het lef hebben gehad hem extreemrechts te noemen. Hans Moors, Bob de Graaff en Jaap van Donselaar zouden de PVV volgens de Volkskrant een extreem-rechtse partij noemen die islamofobie en systeemhaat tegen de overheid mobiliseert en daarmee de sociale cohesie en democratie ondermijnt.

Wilders: ”Ik ben echt ziedend. Ze zijn knettergek geworden. Wat een idiotie. Wij zijn democraten in hart en nieren”, stelde hij tegenover het ANP.

Nou klinkt ‘democraten in hart en nieren’ behoorlijk lachwekkend uit de mond van een partijleider die in zijn eentje een partij runt, die wegloopt uit ‘s lands vergaderzaal, die wel deelneemt aan verkiezingen voor een Europees parlement dat hij onbelangrijk vindt en niet de verantwoordelijkheid durft te nemen op lokaal niveau.

Extreemrechts
Toch valt er op de kwalificatie ‘extreemrechts’ wel wat af te dingen. Wilders PVV is  ultra-conservatief, populistisch, islamofoob, nationalistisch en drijft verder vooral op een hartgrondige afkeer van ‘de linkse kerk’. Daarnaast kenmerken de vertegenwoordigers van de PVV zich door een voorliefde voor enigzins grof taalgebruik en een opmerkelijke interesse voor kindertelevisie (zo werden bijvoorbeeld kamervragen gesteld over sesamstraat, kinderen voor kinderen, koning Koos, het Zandkasteel). Toch schuift de partij economisch naar links en lijkt het me verstandig extremisme te reserveren voor groepen die democratische waarden en processen afwijzen en die met geweld hun ideologie aan anderen willen opleggen. En zo ver gaat Wilders (nog) niet.

Voor de volledigheid: onderzoeker Moors laat in Trouw weten onaangenaam getroffen te zijn door het nieuws over het rapport. Volgens hem is de conceptversie nog niet besproken met het ministerie en kan er daardoor ook geen onenigheid zijn over de conclusies. Verder liggen de zaken veel genuanceerder dan ze nu in het nieuws komen, aldus de wetenschapper. Zo wordt Wildersxe2x80x99 PVV geen extreem rechtse partij genoemd. Wel wordt wordt gesteld dat Wilders door zijn islam-standpunt steeds verder xe2x80x9ein de richting van de extreem rechtse familiexe2x80x9d kan worden ingedeeld.

Ewoud Butter

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in ewoud butter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s