Striphelden in strijd tegen radicalisering

Strip99De succesvolle strip The 99 van de Koeweitse auteur Naxc3xaff al-Mutawa behoort volgens Forbes Magazine tot de 20 belangrijkste trends in popcultuur. Het verhaal kent een internationaal gezelschap van 99 karakters. De bijnamen en krachten van de personages zijn afgeleid van de 99 Schone Namen van Allah.

Voor de schrijver Naxc3xaff al-Mutawa is de cartoon ook een manier om xe2x80x98deislam te heroveren op de terroristen die de religie hebben gekidnapt ener een boodschap van haat van hebben gemaaktxe2x80x99. In een brief aan zijn zoon Khalid schrijft de auteur: xe2x80x98jij bent geboren in New York, kort na de aanslagen van 11 september2001. Ik wilde een manier vinden om de islam te heroveren op de mensendie het geloof gegijzeld hebben, maar ik wist niet hoe. Het antwoordlag voor de hand. Het was net zo simpel, en net zo moeilijk, als 11keer 9. Het antwoord was 99.xe2x80x99

Toch bidden de superhelden van Al Mutawa niet, dragen ze geen sluier en gaan ze niet naar de moskee.

Hoewel enkele sjeiks de strip wilden verbieden, werd het toch een enorme hit. Er worden jaarlijks meer dan500 duizend exemplaren van de cartoon verkocht en hij verschijnt nu inverscheidene kranten in Saoedi-Arabixc3xab en Koeweit.  De heldenzijn in de regio zo populair, dat afgelopen maart in Koeweit The 99Village werd geopend xe2x80″ een pretpark dat aan de stripfiguren is gewijd.Volgend jaar volgt de tv-serie, die door Endemol International wordtgeproduceerd.

Download hier een gratis exemplaar. (Met dank aan Wijblijvenhier)

Bronnen:

Striphelden nemen het op tegen radicale islam (Volkskrant)

The 99: moslimstriphelden (Wijblijvenhier)

The 99 (officiele website in Engels)

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in extremisme. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s