Al Qaeda in geldnood

Het terroristische netwerk van Oussama Bin laden is in geldnood. Hoewel dit nieuws in dezelfde week komt als de val van de DSB bank, bestaat er geen correlatie tussen beide berichten.

Volgens David Cohen, de expert op het gebied van de financiering van terrorisme van het Amerikaanse ministerie van Financixc3xabn is Bin Laden en kornuiten in grote mate afhankelijk vansponsorgelden om zijn activiteiten te financieren. Nu de gulle gevershet volgens Cohen laten afweten, verkeert de club in een financieeldeplorabele staat en en zijn er geen middelen meer voor trainingsactiviteiten en hetrekruteren van nieuw terroristisch talent.

Volgens Christa Meindersma van het The Hague Centre for Strategic Studies is de nooddruft bij Al Qaida het gevolg vansuccesvol Amerikaans beleid sinds de aanslagen van 11 september 2001."Ze hebben er bovenop gezeten. Er zijn geldstromen in kaart gebracht enfinanciers die zaken deden met terroristische organisaties werdenbedreigd met naming and shaming. Dat beleid heeft geholpen", verklaartMeindersma in BN De Stem.

De Britse terreurspecialist Jason Burke verklaart in dezelfde krant dat Bin Laden steeds mindersteun krijgt vanuit de islamitische wereld. "De kleine criminaliteit waar veeljihadidisten zich mee bezighouden, zoals het vervalsen van documenten,het namaken van producten en zelfs berovingen, kan dat nietcompenseren."

Cohen signaleert dat het een trend is voor terroristische organisatiesom zich meer te gaan bedruipen met criminele activiteiten en minderafhankelijk te worden van sponsoren.Dit geldt bijvoorbeeld voor de Taliban.

Lees de volledige speech van Cohen over de manieren waarop terroristen aan hun geld komen.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in extremisme. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s