Mohammed Cheppih (32) is een markant figuur. Vroeger werd hij in de pers als radicaal afgeschilderd. Tegenwoordig zet hij zich door middel van preken (in ‘zijn’ Poldermoskee) en trainingen (via Academica Islamica en als adviseur van Radar Advies) juist in om radicalisering te voorkomen. In een aflevering van Profiel (KRO) probeert Dorothxc3xa9e Forma Cheppihsdenkbeelden te doorgronden. Hieronder de tekst van het programma en een link naar uitzending gemist.
"Hij strijdt voor een volwaardige positie van demoslims in Nederland. Zijn uitspraken in de pers en tijdens seminarsvan de door vader Cheppih opgerichte Al Waqf al-Islami Stichting inEindhoven hebben bijgedragen aan zijn imago van radicale moslim. Erwerden Kamervragen over hem gesteld.
In 2008 richt Cheppih in het Amsterdamsestadsdeel Slotervaart de Poldermoskee op. Hij preekt daar maandelijks,in het Nederlands. Forma gaat op vrijdag naar de moskee om zijn preekte horen. En ze keert met Cheppih terug naar Kosovo, waar hij in 1999,ten tijde van de etnische schoonmaak van Albanese moslims doororthodoxe Servixc3xabrs, werkte voor een Saoedische hulporganisatie. Hetgewelddadige conflict en het leed van de vluchtelingen lieten op hemeen onuitwisbare indruk achter. Na 11 september 2001 wordt deSaoedische hulporganisatie door de CIA gelinkt aan Al-Qaida endientengevolge Cheppih ook. The Wall Street Journal doet er in 2003 nogeen schepje bovenop met een geruchtmakend artikel waarin vader en zoonCheppih als radicaal worden bestempeld. De activiteiten van de Al Waqfal-Islami Stichting worden in verband gebracht met extremistischepropaganda. Eindhoven zou een broedplaats zijn van jihadisten. Cheppihwordt bedreigd, voelt zich onveilig en vlucht in 2005 naar de Emiraten.Daar komt hij tot de conclusie: ‘Nederland xc3xads mijn land, ik ben meerNederlander dan ik had gedacht. Ik drxc3xb3xc3xb3m in het Nederlands, ik hou vanfriet en van kaas, ik ben PSV’er in hart en nieren, ik laat me nietwegjagen!’ Cheppih keert terug. ‘Nederland is nog niet van me af.’