As Siddieq school weer in opspraak

Naar aanleiding van een brief van een ex-onderwijzer over onverdraagzaamheid is de islamitische As Siddieq school in opspraak geraakt. Wethouder Lodewijk Asscher (Onderwijs, PvdA) wil de school desnoods laten sluiten.
Hij roept andere (ex-)onderwijzers op hun verhaal te vertellen. Hij zaloverleggen met de Onderwijsinspectie over verdere maatregelen. Debevoegdheid een school te sluiten ligt bij de staatssecretaris vanOnderwijs. Asscher in het NRC: xe2x80x9eDe gemeente kan alleen een verzoek doen. En datdoe ik als ik het idee heb dat de kinderen tekort wordt gedaan.xe2x80x9d

Hennie Metsemakers, een voormalige onderwijzeres, schreef afgelopen zaterdag in Het Parool dat niet-moslims de tweede viool spelen op As-Siddieq. Ze zou apart hebben moeten eten, niet zijn begroet met het Arabische xe2x80x98salem aleikumxe2x80x99 en zou geen kerstkaarsen mogen hebben laten branden. Ook moest zij de kinderen vertellen dat het christendom afgeschaft wordt. Volgens Metsemakers is het bestuur er inmiddels ingeslaagd de orthodoxe signatuur in alle gelederen door te voeren, ookal bestaat de helft van het team uit niet-moslimleerkrachten. De school wil volgenshaar kinderen leren dat zij geen vrienden mogen zijn van ongelovigen.”Alleen moslims kunnen immers goede mensen zijn.”

Volgens Metsemakers bieden orthodoxe islamitische scholen geen enkele ruimte aan andereculturen en geloven. Zij werken de integratie tegen. Aanleiding voor haarnoodkreet was de oproep vanstadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch orthodoxe bewegingen te subsidixc3xabren.Volgens Metsemakers is de democratie hiermee niet gediend.

Bestuurslid El Shershaby van As-Siddieq laat in het NRC weten dat de oud-onderwijzeres xe2x80x9ealles in een ander daglicht stelt dan het is bedoeldxe2x80x9d. xe2x80x9eWe zijn een islamitische school met bepaalde regels die zijn vastgelegd. We vieren dus geen Kerst, alleen het Suikerfeest en het Offerfeest.xe2x80x9d Dat de onderwijzeres alleen moest eten, zegt volgens hem alleen iets xe2x80x9eover haar sociale vaardighedenxe2x80x9d. En wat het christendom betreft, zegt El Shershaby: xe2x80x9eWij geloven dat Jezus naar de hemel is gegaan en later zal komen om zijn boodschap te vertellen.xe2x80x9d

El Shershaby vindt dat wethouder Asscher xe2x80x9evoor zijn beurtxe2x80x9d spreekt: xe2x80x9eHij had beter eerst de informatie bij ons kunnen verifixc3xabren.xe2x80x9d Het bestuur van As-Siddieq overlegt volgende week met de stadsdelen waarin zijn vier basisscholen zijn gevestigd.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in onderwijs. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s