Een selectie van zomerse berichten 4: islam en homoseksualiteit

Islam_fotoharamlikOver de vraag of homoseksualiteit en islam goed samengaan verschenen de afgelopen weken enkele berichten. Een selectie.

Het homobeleid van Ahmed Marcouch stigmatiseert Amsterdamse Marokkanen en de islamitische gemeenschap. Dit zegt Hassan Kattouss, een van de twee PvdA’ers in Slotervaart die als enigen in de deelraad tegen het homobeleid van stadsdeelvoorzitter en partijgenoot Marcouch hebben gestemd. Met de homonota wil Marcouch homoseksualiteit bespreekbaar maken in de islamitische gemeenschap.

Kattouss in het Parool: ”Er wordt nu gezegd dat wij als tegenstemmers tegen gelijke rechten voor homo’s zijn, maar dat is niet waar. Ik vind homorechten prima. Wij zijn tegen de nota omdat de heer Marcouch moslims en Marokkanen gebruikt als argument om de noodzaak te onderstrepen van zijn homobeleid. Het klopt gewoon niet dat Marokkanen en moslims intolerant zijn jegens homo’s. Je moet de islamitische gemeenschap niet beschuldigen van iets dat er niet is.”

Islam en homoseksualiteit bijten elkaar niet
Islam en homoseksualiteit kunnen heel goed samengaan. Dat zegt de Britse moslimgeleerde Amanullah De Sondy. Volgens de 29-jarige progressieveislamoloog staat dat in de Koran, maar ondanks dat zullen conservatievemoslims het niet accepteren. xe2x80x98Als je het ze privxc3xa9 vraagt, blijkt deovergrote meerderheid van mijn generatie uiterst homofoob. Ik denkomdat veel moslimgemeenschappen wortelen in traditionele ideexc3xabn overfamilie en patriarchaat,xe2x80x99 aldus De Sondy in een interview in The Sunday Times. Hij geeft college aan de theologische faculteitvan de universiteit van Glasgow. xe2x80x98Homoseksualiteit is nietonverenigbaar met islam. Sterker nog: xc3xa9xc3xa9n van de heiligen van de islamwas zelf homo. Dichter Shah Hussain (1538-1599) was verliefd op een Hindoe jongen, die Madho of Madho Lal heette. Lees verder hier

Laat homo’s met rust
Marokkanen moeten homoxe2x80x99s met rust laten. Maar eengoede moslim kan nooit homo zijn. xe2x80x98Als homo ben jij een slechtemoslim.xe2x80x99 Dat zegt imam Ahmed Al-Ouazzauni.
De imam met het andere geluid. Dat zou Ahmed El-Ouazzauni (56) vande Arrahman-moskee in Eindhoven zijn. Hij was deelnemer aan eenCOC-debat over Islam en homoseksualiteit, bezocht een door Marokkanenmishandelde homo in Eindhoven en gaat Marokkaanse jongeren informerenover homoseksualiteit. Het COC is blij met hem. Maar is hij echt eentaboedoorbreker? Lees verder in De Pers

Zijn moslims homo-haters?
Verdedigers van de Geert Wilders – ideologie, of anti-Islam strategie,wijzen criticasters van de Limburgse politicus geregeld op de homohaatonder, volgens hen, voornamelijk moslims. De Oudkerksexe2x80x98Kutmarokkaantjesxe2x80x99 zitten met hun tengels aan onze homoseksuelen enbehalve Wilders is er geen Haagse pluchezitter die hiertegen xc3xa9cht durftop te treden, aldus de Wilderianen. Lees het artikel van Myrthe Hilkens verder op Pluspost

De regels en de praktijk
Ook op het weblog Wij Blijven Hier een levendige discussie over islam en homoseksualiteit. De ‘orthodoxe’ Refelex stelt in een blog:

– De homoseksuele daad (om preciezer te zijn: anale penetratie) is voor moslims verboden en is een zonde. Het hebben van homoseksuele gevoelens niet. Ook voor moslims niet.

– Een moslim kan dus homoseksuele gevoelens hebben, zonder dat het Islamitisch gezien een zonde is. Op het moment dat hij overgaat tot de homoseksuele daad, begaat hij Islamitisch gezien een zonde. De voorwaarden voor een eventuele straf hiervoor zijn dermate stringent, dat het praktisch onmogelijk is hiervoor veroordeeld te worden. Het is dan ook Allah swt die daarover zal oordelen en Hij is de Meest Rechtvaardige. Er verandert niks aan zijn moslim zijn, hij blijft gewoon moslim. Vergelijkbaar met een moslim die alcohol drinkt.

Lees meer hier

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in emancipatie, islam, zomerse berichten. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s