Een selectie van zomerse berichten 1: ondertussen in Turkije…

TurkijeRoken als een Turk is voorbij
De Ottomaanse geschiedschrijver xc4xb0brahim Pexc3xa7evi beschreef begin 17e eeuw al de Turkse liefde voor de sigaret: xe2x80x9cTerwijl ze elkaar in het gezichtpaffen zorgen ze ervoor dat de straten en de markten stinken". In die tijd probeerde sultan Murad IV het roken te bannen uit de koffiehuizen. Ondanks bedreiging met de doodstraf kende hijweinig succes. Integendeel, het gezegde ‘roken als een Turk’verspreidde zich doorheen Europa.

De huidigemoslimpremier Tayyip Erdogan heeft sigaretten even erg genoemd als terrorisme. Hij dreigt niet met executie, maar heeft half juli een rookverbod afgekondigd in de bars, cafxc3xa9s en restaurants. Lees meer in de Standaard.

 Meeste Turken willen nog steeds bij de EU
Meer dan vijftig procent van de Turken die mee hebben gedaan aan een landelijk onderzoek over de toetreding tot de Europese unie wil dat het land mee gaat doen aan de unie. 19 procent weet het niet. 51,9 procent is voor, 29,5 procent is tegen de Turkse toetreding tot de unie.  Van de voorstanders bevindt 57,1 procent zich in de leeftijdscategorie 18-24.

De mannen in Turkije geloven meer in de EU: 58.5 procent van de bijna zesenhalfduizend ondervraagden die ‘JA’ zeiden tegen Europa was van het mannelijk geslacht. Bron; Rudaw

Wonen de meeste Turken buiten Turkije?
Bij de onlusten van de afgelopen weken in de West-Chinese provincie Xinjiang wordt in de media steeds beweerd dat de Oeigoeren van Turkse afkomst zijn. Dat blijkt niet helemaal te kloppen. Lees verder in Trouw.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in turkije, zomerse berichten. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s