Advies: overheid zorgt voor gemengde scholen

Belleblaas_hansOm verdere tweedeling in het Amsterdamse onderwijs tegen te gaan, zou de overheid meer invloed moeten hebben op de schoolkeuze van kinderen. Dat stelt de Amsterdamse Adviesraad voor Diversiteit en Integratie. Wethouder Lodewijk Asscher ziet er niets in.

De adviesraad presenteerde vorige week haar rapport Vrijheid van onderwijs:meer mengen, meer keus! Om scholen een betereafspiegeling van de buurt te laten zijn, is volgens de adviesraad eencentrale inschrijving nodig. 
Ouders kunnen zes voorkeurscholenopgeven. Broers en zussen hebben voorrang, daarna de kinderen uit dedirecte omgeving, daarna koppels van allochtone xc3xa9n autochtone kinderenen dan andere kinderen. Allochtone ouders die hun kind op een gemengdeschool willen, krijgen steun daarbij.
Populaire gymnasia en vwo-scholen, die er ook aan zouden moeten geloven, mogen niet uitbreiden als ze niet meewerken. De adviesraad erkent dat bijzonder onderwijs niet tot centrale inschrijving kan worden gedwongen.

OnderwijswethouderAsscher (PvdA) is niet voor de maatregel. Hij vindt het ‘een offer dat ik niet van ouders kanvragen, zolang zo veel scholen onder de maat presteren.” Het jaagtouders de stad uit, denkt hij. Uitbreiding van populaire scholenverbieden om andere scholen beter te laten mengen, vindt hij wel goed.

Bron: Parool

Link: het advies van de diversiteitsraad

Zie ook: het dossier zwarte scholen – witte scholen

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in onderwijs. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s