Vier van de negen bestuursleden van de Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd (SVIZ), onder wie Frank Sahied Nanhekhan en Yassin Elforkani, hebben het vertrouwen in voorzitter Mohamed Sini opgezegd. Ze zijn het geruzie binnen het bestuur zat. Dat meldt Trouw vandaag. De SVIZ was opgericht om vrede te brengen tussen de twee ruzixc3xabnde moslimomroepen: de NederlandseMoslim Omroep (NMO) en de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO).
In het najaar van 2007 is onder druk van het Commissariaat voor deMedia de overkoepelende SVIZ opgericht. Die stichting heeft op grondvan artikel 2.42 van de Mediawet (het vroegere artikel 39f) dezendmachtiging voor de Islam toegewezen gekregen, en moet de zendtijden de bijbehorende middelen gelijkelijk onder de NMO en de NIOverdelen. (bron: spreekbuis)
Volgens Trouw is het al sinds de oprichting van de SVIZ, in november 2007, oorlog op de burelen van de stichting. Twee bestuursleden die net als Nanhekhan en Elforkani namens de Nederlandse Moslim Raad (NMR = NMO) in het SVIZ-bestuur zitten, begonnen al na enkele maanden met procederen om de onafhankelijke voorzitter Mohamed Sini af te zetten, omdat hij niet onafhankelijk zou zijn.
Sinds september vorig jaar gaat de bevoorschotting van detwee omroepbedrijven niet meer rechtstreeks naar de NMO en de NIO, maarloopt dat via de SVIZ. De zakelijk directeur van de SVIZ, ex-VARA-manMaurice Koopman, is eindverantwoordelijkvoor het financixc3xable beleid. Hij wil daarom inzage in de financixc3xable aangelegenheden vanzowel de NMO als de NIO. De NMO is het daar niet mee eens. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), die de andere vier bestuurders aan SVIZ levert en die de NIO bestiert, deed daar nooit moeilijk over en gaf, xe2x80x99hetzij krakkemikkigxe2x80x99, wel inzage. Ook over deze informatieplicht liep een juridische strijd, waarna de SVIZ uiteindelijk gelijk kreeg.
De rechtszaken hebben de moslimomroepen in de anderhalf jaar dat de SVIZ bestaat volgens Trouw bijna twee ton gekost. Omdat de drie partijen niet willen dat xc3xa9xc3xa9n accountant alle boeken controleert, wordt dat werk door drie verschillende accountantskantoren gedaan. Dat kostte in de bestaansperiode van de SVIZ bijna een ton.
xe2x80x9eDoor al dit gedoe is de sfeer vijandig geworden. Bestuursvergaderingen worden opgenomen, omdat de notulist niet wordt vertrouwd. Post wordt achtergehouden voor sommige bestuurders, zodat niet iedereen altijd op de hoogte is. En er zijn dure krachten aangesteld om het bestuur monddood te maken, zoals de zakelijk directeur die voor 1000 euro per dag wordt ingehuurd en een controller die 750 euro per dag vangtxe2x80x9d, verklaren Nanhekhan en Elforkani in Trouw. xe2x80x9eDe onafhankelijke voorzitter moet fungeren als bruggenbouwer, als gesprekspartner voor elke bestuurder, maar die taak kan hij duidelijk niet aan. Daarom moet het bestuur ingrijpen.xe2x80x9d
Elforkani heeft ervoor gekozen klokkenluider te zijn vanwege zijn xe2x80x99maatschappelijke verantwoordelijkheidxe2x80x99 en xe2x80x99burgerplichtxe2x80x99. Elforkani in Trouw: "Er is te veel publiek geld mee gemoeid waar mooie programmaxe2x80x99s van gemaakt hadden kunnen wordenxe2x80x9d.
Voorzitter Sini geeft geen commentaar zolang de zaak onder de rechter is.
Dubbele petten bij moslimomroepen
De Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd (SVIZ), die is opgericht om geld en zendtijd te verdelen tussen de twee moslimomroepen, heeft een bestuur van negen mensen. Vier van hen zijn voorgedragen door de Nederlandse Moslim Raad, vier anderen door het Contactorgaan Moslims. De voorzitter, Mohamed Sini, is
onafhankelijk van die twee organisaties.
Navraag van Trouw leert dat deze dubbelfuncties ruim een maand na de waarschuwing nog steeds bestaan.
Onvermogen van Nederlandse moslims zich te verenigen
De strijd tussen de moslimomroepen komt voort uit al jaren durende vetes tussen de moslimkoepels CMO en de CGI.
Het grootste adviesorgaan is het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Hierbij zijn de volgende koepelorganisaties aangesloten: Islamitische Stichting Nederland (ISN), Stichting Turks Islamitische Culturele Federatie (TICF), Overkoepelende Sji’itische Vereniging (OSV), de Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties Nederland (UMMON), Milli Gxc3xb6rxc3xbcs Noord Nederland (MGN), Nederlandse Islamitische Federatie (NIF), World Islamic Mission (WIM), Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN), Limburgse Islamitische Raad (LIR) en de Vereniging Imams van Nederland (VIN).
Naast het CMO is er in Nederland ook nog de Contactgroep Islam (CGI), die is voortgekomen uit de Nederlandse Moslimraad (NMR). In het CGI zijn ahmadiyya-moslims, sjiieten en alevieten vertegenwoordigd en Marokkaanse moskeeen die zijn aangesloten bij de Raad van Marokkaanse Moskeeen Nederland (niet te verwarren met de Raad van Marokkaanse Moskeeen Noord-Holland die weer gerelateerd is aan de UMMON).
Overigens wordt niet elke moslim of moskee vertegenwoordigd door een koepel. Er zijn vele (vaak kleinere) moskeexc3xabn in Nederland, die onafhankelijk opereren en niet aangesloten zijn bij koepelorganisaties.
De enorme diversiteit aan islamitische organisaties en het onvermogen om de krachten te bundelen, kan misschien geruststellend zijn voor degenen die geloven of bang zijn voor xc3xa9xc3xa9n monolitisch islamitisch blok.
<!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Garamond; panose-1:2 2 4 4 3 3 1 1 8 3; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:647 0 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";}@page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;}div.Section1 {page:Section1;}–>