Actie voor Riffijnse mensenrechtenactivist Chakib el Khayari

ChakibDe vooraanstaande Marokkaanse mensenrechtenactivist Chakib el Khayari zit al sinds 18 februari 2009 in Casablanca in voorarrest. Hoogstwaarschijnlijk zal de rechter van Casablanca aanstaande woensdag 24 juni een uitspraak doen in de zaak van Chakib El Khayari.

Als voorzitter van de Riffijnse Organisatie voor de Rechten van de Mens had hij namelijk verklaard dat hij het drugsbeleid van Marokko te slap vindt. De Marokkaanse overheid staat massale hasjteelt in Noord-Marokko toe, terwijl deze de ontwikkeling van de regio op tal van terreinen belemmert. El Khayari zit dus vast omdat hij voor zijn mening uitkwam en zijn democratisch recht uitoefende. 

Sindsdien zit deze in Europa graag geziene gast op allerlei congressen en conferenties, gevangen. Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben om zijn vrijlating gevraagd, talrijke brieven zijn naar de Marokkaanse gezagsdragers gestuurd, maar tot nu toe wijst niets erop dat Marokko deze oproepen serieus neemt.

Door terug te grijpen naar censuur, vervalt Marokko in oude reflexen en worden de bange vermoedens van velen bevestigd, zoals het gewelddadige optreden van afgelopen zomer in Sidi Ifni al liet zien. Volgens Human Rights Watch toont de arrestatie van El Khayari hoe Marokko met kritiek omgaat. 

Volgens verschillende Marokkaans-Nederlandse organisaties markeert de arrestatie van El Khayari een voorlopig dieptepunt in de toch al kwetsbare mensenrechtensituatie in Marokko.

Aanstaande woensdag 24 juni doet de rechter in Marokko uitspraak in deze zaak. Voor deze organisaties is dit aanleiding om een krachtig protest aan te tekenen tegen deze gang van zaken en ons solidair te verklaren met El Khayari. Daarom wordt a.s. woensdag om 14.00 uur een demonstratie georganiseerd voor de Marokkaanse ambassade in Den Haag onder de titel Chakib moet vrij.

Wij roepen iedereen op om naar Den Haag te komen en aan deze demonstratie mee te doen. Ook kunt u uw steun betuigen aan El Khayari via www.freechakib.com

Chakib moet vrij is een initiatief van:

– Forum Euro-Rif (Afdeling Nederland);
– Stem Marokkaanse Democraten Nederland;
– Vereniging Tilelli;
– Stichting Tifawin;
– Stichting Anoual;
– Marokkaanse Culturele Vereniging Bades
– Amazigh Centrum

Links
Zie ook de column van schrijver Asis Aynan in het Parool. Aynan haalt hierin ook uit naar de CCME:

"Ook onbegrijpelijk is de stilte aan de kant van de Nederlandse leden van de Conseil de la Communautxc3xa9 Marocaine xc3 Lxe2x80x99xc3x89tranger(CCME), een raad die, hoe zal ik het zeggen, zich bezig houdt metlegale spionagepraktijken van Marokkanen in de diaspora. Zelf beweertde CCME in het leven geroepen te zijn om de Marokkaanse overheid vanadvies te voorzien over het wel en wee van Marokkaanse xe2x80x98migrantenxe2x80x99.Misschien kan de CCME de Marokkaanse autoriteiten duidelijk maken datdrugs niet goed zijn voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, dehandel daarin het land gegijzeld houdt, en dat Chakib al-Khayari eenheld is die zo snel mogelijk moet worden vrijgelaten."

Lees meer in het dossier marokko

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in marokko. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s