Allochtonen stemden links/ xc3xa9xc3xa9n allochtone kandidaat gekozen in Europees parlement

Emine_bozkurt_01Ruim xc3xa9xc3xa9nderde van de allochtonen (35%) heeft op 4 juni deelgenomen aan de Europese verkiezingen. Het merendeel (65%) bleef thuis. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction. Onder de allochtone kiezers was de PvdA de grootste: 37% van de allochtonen heeft gestemd op de PvdA. D66 was de grote stijger onder allochtone kiezers: daar waar bij de laatste verkiezingen (Tweede kamer verkiezingen 2006) 6% heeft aangegeven op D66 gestemd te hebben, is dit bij de Europese verkiezingen 18%. De SP wist 12% van de allochtone stemmers te trekken, GroenLinks 9%, het CDA 4%, de VVD 2% en de PVV 1%. Van de stemmers die aan het onderzoek van Motivaction deelnamen, wilde 9% niet zeggen op wie ze gestemd hadden.

Slechts xc3xa9xc3xa9n allochtone Europarlementarixc3xabr
Van de 23 allochtone kandidaten voor het Europees Parlement is er slechts xc3xa9xc3xa9n gekozen: Emine Bozkurt (foto), de nummer twee van de PvdA, wist 66.385 stemmen te trekken. Daarmee had ze na lijsttrekker Berman de meeste voorkeurstemmen. Dat blijkt uit het proces-verbaal van de kiesraad. Na Emine Bozkurt ontving Nadya van Putten (GroenLinks) de meeste voorkeurstemmen. Van Putten stond vijfde op de lijst van Groenlinks, maar ontving met 9446 voorkeurstemmen meer steun dan de nummer vier van GroenLinks.
Osman Bicen, nummer 16 op de lijst van D66, was voor zijn partij een flinke stemmentrekker. Bicen ontving 6713 stemmen. Slechts drie D66 kandidaten ontvingen meer stemmen.
Ook Jamila Yahyaoui (nummer 15  van de SP) ontving meer stemmen dan een aantal kandidaten boven haar op de lijst. Met 4320 stemmen is zij ‘virtueel’de nummer 10 van de SP.

Oud-SP’er Dxc3xbczgxc3xbcn Yildirim nam met Solidara deel aan de Europese verkiezingen. Als enige allochtone lijsttrekker wist Yildirim 3346 stemmen te winnen. Op de lijst van Solidara stonden nog tien andere allochtone kandidaten, waarvan nummer twee, Niermala Jankie, de meeste stemmen (1817) kreeg.

De allochtonen die kandidaat stonden voor de (conservatief-)liberale partijen wisten weinig stemmen te trekken. Oud-kamerlid Sam (Oussama) Cherribi, nummer 23 op de lijst van de VVD, kreeg 558 stemmen. Zijn partijgenote Loubna Berrada had onderdak gezocht bij de partij Libertas. Berrada, die landelijke bekenheid verwierf als mede-oprichtster van het comitxc3xa9 van ex-moslims, ontving als nummer 9 van libertas 134 stemmen.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in Politiek. Bookmark the permalink.

3 Responses to Allochtonen stemden links/ xc3xa9xc3xa9n allochtone kandidaat gekozen in Europees parlement

 1. Joost Oostlander says:

  Geachte redactie,
  In het bericht ontbreekt de naam van Mito Croes. Na Emine Bozkurt heeft hij de meeste voorkeursstemmen: 18.000, meer dan de 10.000 die Nadya van Putten heeft behaald. Hiermee hoort hij bij de 25 kandidaten (allochtoon en autochtoon samen) die de meeste stemmen hebben gehaald en zou hij haast op eigen kracht in het parlement zijn gekozen.

 2. Joost Oostlander says:

  Mito Croes, die na Emine Bozkurt de meeste voorkeursstemmen heeft behaald staat op de lijst van het CDA.

 3. Osman Bicen says:

  Ik wil via deze weg alle kieziers een voor een voor 6713 maal bedanken voor hun vertrouwen in mij. Wij zullen elkaar in de komende verkiezingen zeker nog tegenkomen.

  Nogmaals mijn dank aan onze democratie en aan onze kiezers.

  Oud kandidaat voor het Europees Parlament namens D66

  http://www.aliosmanbicen.eu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s