'Borstvoedingssjeik' terug aan de Al Azhar universiteit (met video)

Sjeik dr. Ezzat Attiya, president van de hadith faculteit aan de Al Azhar universiteit in Cairo mag volgens Al Arabiya terugkeren in zijn functie. Het gerechtshof in Cairo heeft besloten dat de sjeik onterecht door de universiteit was geschorst nadat hij een fatwa had uitgevaardigd waarin hij beweerde dat vrouwen hun mannelijkecollega’s borstvoeding mogen geven.

Dr Izzat Atiya, professor aan de EgyptischeAzhar universiteit was benaderd  door een vrouw met de vraag of zij op haar werk ineen kamer alleen mocht zijn met een mannelijke collega. Dat kon eigenlijk niet volgens deislamitische wet. Maar de inventieve sjeik had er de boeken opnageslagen en een uitweg gevonden: Als de vrouw haar mannelijke collegaeen aantal keer borstvoeding gaf, dan kon het. Volgens het islamitisch recht heeft een vrouw wanneer zij borstvoeding geeft aan een man een relatie als die tussen moeder en zoon.In die relatie mogen de twee zichafzonderen en kan de vrouw haar hoofddoek afdoen. De sjeik verwees naar beroemde geleerden als Ibn Hazm en Ibn Taimiyya die precies hetzelfde advies hadden uitgevaardigd.

De fatwa kreeg enorm veel belangstelling van de media en leidde totverhitte discussies. De Azhar universiteit was niet blij met de fatwa en schorste dr Izzat Atiya omdat hij met zijn’onzinnige fatwa’ de goede naam van de islam en in het bijzonder van deAzhar bezoedeld zou hebben.

Het geval doet denken aan de volgende beroemde scxc3xa8ne uit de Engelse komische serie Little Britain:

Bronnen: Al-Arabiya en de wereldomroep

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in Humor, islam. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s