Fatwa van de dag: Facebook is halal!…of toch niet?

Moslimsnizaarcc Tenminste, zolang de sociale netwerksite niet wordt gebruikt om te flirten en te roddelen. Dat is het oordeel van 700 imams die in Indonesixc3xab bijeenkwamen. De imams vonden dat er veel voordelen zaten aan Facebook en andere   moderne communicatiemiddelen, van smsxe2x80x99jes tot videoconferenties. Zo vinden   ze het positief dat jongeren makkelijker in contact met elkaar kunnen komen,   en dat koppels elkaar kunnen leren kennen voor ze met elkaar trouwen. In Indonesixc3xab, met 220 miljoen moslims het land met de grootste islamitische   bevolking ter wereld, is Facebook de meest bezochte internetsite xe2x80″ zelfs   beter bezocht dan Google of Yahoo. Tot zover…de Volkskrant die zich baseert op een artikel van Associated Press.

Michelle Malkin trekt op haar weblog op grond van een artikel van AFP de conclusie dat facebook haram is. Zij citeert AFP:

A non-binding resolution issued after a meeting of hundreds ofIslamic scholars from Java and Bali islands warns that using sites likeFacebook can lead to pornography and "obscenity."

"We forbid theuse of Facebook, Friendster and other social networking sites unlessthey are being used to foster Islamic teaching," a spokesman for theclerics, Abdul Muid Shohib, said.

"So spreading ill words aboutothers, gossiping and other things that go against religious teachingon social networking sites in the virtual world are forbidden accordingto Islamic law."

In Iran is facebook inmiddels verboden om de oppositie te dwarsbomen.

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in fatwa van de dag, Humor, islam. Bookmark the permalink.

2 Responses to Fatwa van de dag: Facebook is halal!…of toch niet?

  1. Bernadette de Wit says:

    Is het glas halfvol of half leeg? Ik las dit bericht bij Michelle Malkin, die het brengt als Faceboek is haram. Tenzij het wordt gebruikt voor recrutering voor de jihad en dawa. Als ik de bronnen lees, moet ik Malkin gelijk geven.
    Was de wens hier vader van de gedachte, Ewoud?

  2. Ewoud says:

    Bernadette, dank voor je correctie. Ik ben ff gaan googelen en heb het artikel aangepast. Het is grappig om de nuanceverschillen in berichtgeving te zien tusse AP (Volkskrant) en AFP (Malkin).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s